Konut Haberleri
24 Oca 2017 15:34 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:58

Konut satışları 2016’da rekor kırdı

Ekonominin daraldığı 2016'da konut satışları 2016'da 1 milyon 341 bin 453 ile rekor kırdı...

Konut satışları 2016’da rekor kırdı
Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı konut satış verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte 7 yıl sonra daralmasına rağmen konut satışları 2016'da 1 milyon 341 bin 453 ile rekor kırdı. Sektörün uzman isimleri durumu değerlendirdi: 

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu;

Gerek ülke gerekse sektör olarak zor bir yılı geride bıraktık. Darbe girişimi başta olmak üzere birçok terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Ülkemizin birliğini hedef alan olumsuz durumlarla başa çıkmayı iyi bilen bir millet olarak, dış kaynaklı ekonomik yıpratma çabaları sonrasında ne kadar sağlam bir yapıda olduğumuzu herkese gösterdik. Bugün gelinen noktada açıklanan konut satış rakamları da gösteriyor ki Türkiye ekonomisi ve gayrimenkul sektörü kolay kolay sekteye uğramaz.  Küresel ve ekonomik faktörler 2016 yılında Türkiye ekonomisini etkilese de devlet ve özel sektör olarak herkes üzerine düşeni yaptı. Bu sayede karanlık günlerin çabuk atlatılması sağlandı. Vatandaşlara sunulan güç birliği kampanyaları ve uygun ödeme koşullarıyla birlikte 2016 yılında konut satışlarında rekor kırılmış oldu. 2017, sektörümüze ivme kazandıracak güzel kararlarla başladı. Yabancı yatırımcıya vatandaşlık hakkı, konut satışlarında düzenleme gibi önemli adımlar 2017 yılının 2016’dan daha iyi geçeceğinin bir işareti. 2017 yılında sektör olarak KDV oranlarının da bir an önce düşürülmesi, konut geliştiricileri için standartlar oluşturulması ve yabancıya konut satışının bir ihracat kalemi gibi değerlendirilmesi için de yeni kararlar bekliyoruz.

Aremas Gayrimenkul Kurucusu ve Genel Müdürü Vedat Arslan:

Konut satışlarının 2016 yılında yükselerek rekor kırması sektörümüz için sürpriz bir gelişme olmamıştır. Geçtiğimiz yıl Türkiye pek çok badire atlatmış olsa da konut alım kampanyaları ve bankaların konut faizlerinde gerçekleştirdikleri düzenlemeler sebebiyle konut alımı devam etti ve 2015 yılına göre yüzde 4 artış gösterdi. 2017 yılına baktığımızda önümüzdeki dönemde banka kredi faiz oranlarında yapılan düzenlemelerin yanı sıra vadenin de 10 yıldan 20 yıla çıkarılması sektöre hareketlilik katmaya devam edecek. Yılın ikinci yarısı lansmanı gerçekleşecek projeler ile satışlar artacak ve 2017 yılı için beklenen konut satış rakamı 1.5 milyon seviyesini geçecektir.

Aycan Feres İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tüfekçibaşı:

2016 yılı hepimiz için oldukça zor geçti. Darbe girişimi, terör saldırıları ekonomimizi alt üst etmeye çalışsa da bugün açıklanan rakamlar Türkiye’de inşaat sektörünün ve ekonomimizin ne kadar güçlü olduğunu göstermiş oldu. Bu süreçte gerek özel sektör gerek hükümetimiz üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirdi. Biz de özveri ile çalışarak ve elimizi taşın altına koyarak vatandaşlarımızın her zamanki gibi konuta yatırım yapmasına olanak sağladık. Emlak piyasasının lider değerlendirme kuruluşlarının görüşlerine bakıldığında, alt-orta ve orta gelir gruplarını hedefleyen konut projelerine güçlü talep 2017 yılında da sürecek. İstanbul için kentsel dönüşüm projeleri de yatırımcılar için yeni fırsatlar sunmaya devam edecek. Konut kredilerinde faiz oranlarının yükselmemesi ve 150 metrekareden büyük konutlarda KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi gibi konut alımını teşvik edici önlemler alınmaya devam edildikçe 2017’de daha yüksek satış rakamlarına ulaşılacağını düşünüyoruz.