Konut Haberleri
24 Mayıs 2016 15:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:22

Konut kredisi çekecekler müjde! Faizlerin düşmesi bekleniyor

Merkez Bankası Mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık indirime gitti. Geçen ayki dahil edildiğinde özellikle konut kredi faizlerinde indirim bekleniyor...

Konut kredisi çekecekler müjde! Faizlerin düşmesi bekleniyor
Merkez Bankası'ndan toplantı sonrası yapılan açıklamaya göre, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirime giderek yüzde 10'dan yüzde 9,50'ye çekti.
Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5'te sabit tuttu. Merkez, yüzde 7,25 olan faiz koridorunun alt bandında da(gecelik borçlanma faizini) değişikliğe gitmedi.

Yıllık enflasyonun Nisan ayında yüzde 6.6 seviyesine kadar gerilemesinin desteği ve hükümet kanadından faiz indirim çağrılarının devam etmesiyle Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, faiz indirimlerine devam edilmesi bekleniyordu.

Reuters'ın 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 11 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, dört katılımcı 25 baz puan indirim beklerken, üç katılımcı değişiklik öngörmüyor. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizi ve koridorun alt bandının sabit tutulmasını bekliyor.

Ev almak isteyen vatandaşlar kredi yoluna başvuruyor. Bu konu hakkında sevindiren haber bankalardan bekleniyor. Vatandaşların gözü, kredi faizlerindeki düşüşte.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yaptığı toplantıda faiz indirme kararı bankacıların da konut kredisi faizlerini psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına düşürmesi bekleniyor.

Aylık ortalama yüzde 1.20-1.25 gibi son yıllara göre yüksek bir oranda seyreden konut kredisi faizleri hem konut almak isteyen vatandaşı hem de konut satamamaktan şikayet eden inşaatçıları yakından ilgilendiriyor. Bugün en düşüğü yüzde 1,13 olan konut kredisi faizlerinin yaz aylarında yüzde 1'in altına inmesi söz konusu.

Ancak bankacıların konut kredisi faizlerinde indirme gidebilmesi için Merkez Bankası'nın kredi faizi indirim kararı almasını eterli olmayacağı ayrıca kredi mevduat oranının da yüzde 120'lerde olduğu için ülkeye sıcak para girişinin devam etmesi gerektiğini belirtiliyor.