Krediler
22 Mayıs 2014 13:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:05

Konut kredisi borçları sıfırlanıyor

İzlanda'da yaşanan ekonomik krizin konut kredisi borcu olan vatandaşı sıkıntıya sokması sebebi ile İzlanda hükümeti, konut kredisi borçlarını sıfırladı.

Konut kredisi borçları sıfırlanıyor
İzlanda’da konut sahiplerinin yarısından fazlasının 26 bin euroyu aşan mortgage borçları kişileri sıkıntıya sokuyor.

Yaşanan ekonomik krizde zor günler geçiren İzlanda’da hükümet konut kredisi borcu bulunan vatandaşların bu borçlarını silme kararı alarak vatandaşları bu sıkıntıdan kurtardı. İzlanda hükümeti, hafta sonu kredi borcu iptali için başvuruları almaya başlarken, bu durum ekonomik krizde bir de başına konut kredisi borcu eklenen İzlandalıları sevindirdi. İnternetten yapılan başvuruların sayısının iki saat içerisinde 5 bini geçtiği gözlendi.

Toplamda 124 bin konutun yer aldığı İzlanda’da enflasyonun artması ile konut alan vatandaşlar mağdur olmuştu. Yetkililer hükümet tarafından çıkarılan bu yasadan 69 bin ev sahibinin yararlanacağını belirtti.

İzlanda’da ki bankalar 2008 krizinden önce ki enflasyona göre göre borç endeksi hazırlamıştı. Ancak ekonomik krize bağlı enflasyon ve milli para birimi olan kro’nun değer kaybı üzerinden fiyatlar artarken bu durum vatandaşları sıkıntıya sokmuştu. 2012 yılında vatandaşlar arasında gerçekleştirilen bir anketin verilerine göre İzlandalı vatandaşların yüzde 37’sinin bütçelerini zor denkleştirdikleri belirtildi.

Öte yandan IMF, OECD ve kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poors, hükümet tarafından belirlenen bu planın İzlandalı vatandaşların yükünü hafifleteceği gibi ülke ekonomisi için yüksek maliyete yol açacağı konusunda görüş birliğinde bulunuyor.