Konut Haberleri
17 Mar 2018 10:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:43

Konut kredi faizleri düşecek mi?

Merkez Bankası, 2018'in ilk aylarında kullandırılan konut kredisi adedinin yıllık olarak gerilemesini bekliyor.

Konut kredi faizleri düşecek mi?
Merkez Bankası, konut fiyatları ile ilgili 2017 yılı değerlendirme raporunu yayımladı. Raporda, geçen yıl konut satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 5,1 oranında arttığı kaydedildi.

Rapora göre, geçen yıl, konut kredisi faiz oranlarında görülen artışa rağmen, Türkiye genelinde ipotekli konut satış adedi ve ipotekli konut satışlarının toplam içindeki payı bir önceki yıla göre sınırlı da olsa arttı. Ancak, ipotekli satışların başta İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirler olmak üzere bazı illerde gerilediği görüldü.

Öte yandan Merkez Bankası, bu yılın ilk aylarında kullandırılan konut kredisi adedinin yıllık olarak gerileyeceğini öngördü.

Yasal düzenlemeler talebi destekledi
Raporda şu bilgiler yer aldı:

"Yapı kullanım izni ve ilk el satış adetleri bir önceki yıla göre artarken, daha önceki yıllarda olduğu gibi 2017 yılında da yapı kullanım izinlerinin ilk el konut satış adedinden daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Öte yandan, yabancılara konut satışları, vatandaşlık ve KDV muafiyeti gibi yasal düzenlemelerin de etkisiyle bir önceki yıla göre artış göstermiştir.

Bununla birlikte, Hedonik Konut Fiyat Endeksi (HKFE), 2017 yılında reel olarak ortalama yüzde 0,6 oranında azalış göstermiştir. Bu gelişmede, önemli oranda artan inşaat maliyetlerinin fiyatlara yansıtılamaması ve başta İstanbul olmak üzere daha önce hızlı fiyat artışı olan bazı bölgelerde fiyatlarda gözlenen düzeltmelerin de etkisi olduğu düşünülmektedir.