Emlak Konut
30 Tem 2018 10:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:54

Konut için en çok bu bölgeler tavsiye ediliyor!

Tüm Türkiye genelinde en çok konut satışının gerçekleştiği il olan ve tek başına yıllık toplam konut satışının yüzde 20’ye yakın bölümünü oluşturan İstanbul’da yatırım amaçlı konut alımları da hızla devam ediyor.

Konut için en çok bu bölgeler tavsiye ediliyor!
Özellikle 2010 yılından bu yana geçen 8 yıllık sürede İstanbul’un satılık konut fiyatlarındaki artış yüzde 106 seviyesine çıkarken İstanbul’da yatırım amaçlı konut fiyatı metrekarelerinin de bin sekiz yüz lirayla 4 bin lira arasında değiştiği gözlemleniyor. Ancak uzmanlar yatırımcıların gayrimenkul alımlarında konutun sadece metrekare fiyatlarına bağlı kalmamalarını, bunun yanında yatırım yapılacak bölgenin kısa vadede büyüme ve gelişme potansiyelinin de göz önünde bulundurulması gerekliliğini önemle vurguluyorlar. Aynı şekilde İstanbul’da satılık iş yeri bakımından da fiyatlar bu kez iş merkezi ve sanayi sitelerinin her birinde dahi değişiklikler içerirken, iş yeri yatırımları da satışta yüzde 120, kiralamada da yüzde 56’nın üzerinde yatırımcısına para kazandırıyor.

Eyüp listenin başında yer alıyor

2017 ve 2018 Haziran ayları baz alındığında gayrimenkul yatırımlarında İstanbul’da satılık daire anlamında yatırımcıya en çok kazandıran ilçe Eyüp oldu. Özellikle Göktürk bölgesinde konut fiyatlarındaki artış göze çarparken belirtilen sürede Eyüp ilçe genelindeki konut fiyatlarındaki artış yüzde 20’yi yakaladı. 2017-2018 döneminde İstanbul genelindeki konut fiyat artış yüzdesinin yüzde 8 olarak gerçekleştiği görülürse, yüzde 20’lik artışın ortalamanın iki katından daha da fazla olduğu kolaylıkla göze çarpıyor. Bu bilgi ışığında 2017’de 100 bin TL’lik bir dairenin şu andaki fiyatının 120 bin TL civarında olduğunu belirtmek yanlış olmayacaktır.

İstanbul’da konut yatırımı yapılırken nelere dikkat edilmeli?

İstanbul özelinde yatırım amaçlı konut alımı yapacakların öncelikle bölgelerdeki satış hızına göre hareket etmeleri gerekliliğini vurgulayan uzmanlar, bu konuda da eski konutlardan önce son dönemde yapılmış olan konutların satış hızı ve fiyatlarının baz alınması gerektiğinden bahsederken, son dönemde bölgenin nüfus hızındaki artış ve yıllık göç alma potansiyeli de sahibinden satılık konut alımlarında diğer dikkat edilecek özellik olarak göze çarpıyor. Bunun dışında satın alınacak konutun çevresindeki mahallelerin durumu, kentsel dönüşüm ihtimali, bölgedeki yatırımların durumu da oldukça önem taşıyor.

Kanal İstanbul güzergahı çok önemli

Yakın zamanda yapılmaya başlanacak Kanal İstanbul projesi nedeniyle; Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Arnavutköy ve Başakşehir Bölgeleri’ndeki hem konut hem de arsa fiyatlarının yakın gelecekte bir hayli artacağı öngörülüyor. Bu nedenle yatırım planlamaları yaparken bu güzergaha da oldukça dikkat edilmeli.