Konut Haberleri
23 Kas 2014 22:16 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 18:31

Konut fiyatları son 4 yılda uçtu

Ekonomideki arz-talep dengesi düşünülmeden ülkeye sokulan milyonlarca Suriyelinin oluşturduğu ani talep, konut sektöründeki fiyatları uçurdu.

Konut fiyatları son 4 yılda uçtu
Konut fiyatları 2010 yılından bu yana Türkiye genelinde yüzde 67,9 artarken, en fazla artış yüzde 127,3 ile Suriyelilerin yoğun bulunduğu Gaziantep, Kilis ve Adıyaman’da gerçekleşti. Yani bu üç şehirde 2010 yılında ortalama 100 bin lira olan konutu almak için vatandaşın ödemesi gereken tutar bu yılın ağustos ayında 227 bin liraya yükseldi. Gaziantepli emlakçılar, kirasını düzenli ödeyen vatandaşların dahi evden çıkarıldığını ve bu evlerin çok daha yüksek ücretlerle Suriyelilere kiralandığını kaydetti.

Kiralardaki artışa bağlı olarak ev fiyatlarının da yükseldiğini aktaran Gaziantep’te faaliyet gösteren Ayça Emlak’ın sorumlusu Ebru Hosrafoğlu, “Bir evin artış fiyatı yılda yüzde 10’dur. Bu kat kat üzerine oldu. Bundan dolayı ne oldu? Bizim kendi halkımız mağdur oldu, ev bulamadı. Bulduğu evlerin fiyatları çok yüksek kaldı. Ev kiraları yükseldiği zaman otomatikman satılık olanlar da. Çünkü Suriye’den gelip satın alanlar da oldu. Otomatikman ciddi manada etkiledi.” dedi. Devletin arazi satışını durdurması ve hisseli tapuların satışının durdurulması ile konut piyasasında yaşanan bu hareketliliğin durulduğuna dikkat çeken Hosrafoğlu, “Onun durulmasıyla ev fiyatları da son bir aydan bu yana yavaş yavaş aşağıya çekilmeye başladı.” açıklamasında bulundu. İnşaat sektörünün en hızlı olduğu illerin başında gelen İstanbul’da bu oran yüzde 94,3 olarak istatistiklere yansırken, başkent Ankara’daki artış oranı Türkiye ortalamasının altında kalarak yüzde 52,8 oldu.