Konut Haberleri
15 Eyl 2014 17:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:50

Kontrol edilmeyen tapu zarara uğratıyor!

Değişen imar planları vatandaşın korkulu rüyası oldu. İtiraz hakkının 30, dava açma hakkının 60 günle sınırlı olduğunu hatırlatan İmpo İmar kurucusu Hüseyin Oflaz, gayrimenkul sahiplerinin zarara uğramamak için tapularını düzenli kontrol etmesi gerektiğini söyled

Kontrol edilmeyen tapu zarara uğratıyor!
Değişen imar planları vatandaşın korkulu rüyası oldu. İtiraz hakkının 30, dava açma hakkının 60 günle sınırlı olduğunu hatırlatan İmpo İmar kurucusu Hüseyin Oflaz, gayrimenkul sahiplerinin zarara uğramamak için tapularını düzenli kontrol etmesi gerektiğini söyledi

Büyük çabalarla elde edilen gayrimenkullerde tapu en büyük güvence olurken, uzmanlar tapunun da takibinin düzenli aralıklarla yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. İmar değişikliklerinden dolayı itiraz hakkının 30 gün, dava açma hakkının 60 günle sınırlı olduğunu hatırlatan İmpo İmar Planlama şirketi kurucusu ve şehir plancısı Hüseyin Oflaz, gayrimenkul sahiplerinin zarara uğramamak için tapularını ilgili dairelerde mutlaka düzenli olarak kontrol etmesi gerektiğini söyledi.
Belediyeler tarafından yürütülen çalışmalarda yeni imar değişiklikleri yapılabildiğini ve bu tür değişikliklerin askıya çıkarak ilan edildiğini anlatan Hüseyin Oflaz, askıya çıkan bildirimlere itiraz süresinin 30 gün olduğunu, bu süre zarfında itiraz edilmeyen değişikliklerin kabul edilmiş sayıldığını açıkladı.

Takibin sıkı yapılmasıyla birlikte yapılaşma ve değişen imar planlarından zamanında yararlanılabileceği gibi gayrimenkul için ödenmesi gereken vergi ve diğer benzeri ödemelerden de anında haberdar olunabiliyor. Böylece tapu sahibi biriken borçları birden ödemek zorunda kalmıyor.
Elinde birkaç gayrimenkulü bulunan kişilerin danışman tutarak tapusunu takip ettirebileceğini anlatan Hüseyin Oflaz, “Mülk sahipleri tapunun bulunduğu ada ve pafta numarasını ilgili belediyelerin imar müdürlüklerine bildirerek, üzerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını sorabilir” dedi.
Kendilerinin İmpomes isimli web tabanlı mülkiyet yönetim sistemini kurduklarını hatırlatan Hüseyin Oflaz, hizmet verdikleri kişi ve şirketlerin ellerinde 2 bini aşkın tapu bulunduğunu, düzenli olarak hazırladıkları raporlarla tapu sahibinin bilgilendirildiğini ve milyon dolarlık kayıpların önüne geçtiklerini söyledi.

“Takip edilmeyen gayrimenkul sizin değildir” diyen İmpo İmar kurucusu Hüseyin Oflaz, şimdilik kurumsal şirketlere hizmet verdiklerini, ancak gelecekte sistemi bireysel yatırımcılara da açmayı hedeflediklerini açıkladı.Hüseyin Oflaz, “ Büyük çabalarla elde edilen gayrimenkullerde tapu, en büyük güvencedir. Ancak tapunun düzenli olarak takibini yapmazsanız, üzerindeki yapılaşmadan, değişen imar planlarından haberdar olup gereken zamanda müdahale etmezseniz, hak kaybına uğrarsınız” dedi. İmpomes’in mülk sahibinin Türkiye’nin her yerindeki mülklerini internet üzerinden takip ederek, yapılaşma, değişen imar planları ve vergilerden haberdar olmasını sağladığını belirten Oflaz, mülkle ilgili tüm kurumlardaki hareketleri izleyerek, düzenli raporlar hazırladıklarını ifade etti.

İŞTE HAK KAYBINA YÖNELİK ÖRNEKLER

Hüseyin Oflaz, “Örneğin mülkün bulunduğu yer sit alanı ilan edilmiş olabiliyor, yan parselde sınır ihlali olabiliyor, mülkün üzerinde kaçak yapılaşma gerçekleşmiş olabiliyor. Ya da kamulaştırma yapılmıştır, mülkün üzerine şerh konulmuştur. Veya OSB sınırları içindeki arsanın hepsi ya da bir kısmı imar planı değişikliği sonucu OSB sınırları dışına çıkartılmıştır. Arsanın planı daha önce konut alanı iken ticaret-turizm alanına dönüşmüştür. Bütün bu gibi gelişmelerde 30 gün içinde itiraz hakkınız var. 60 gün içinde de dava açabiliyorsunuz. Ancak bu süreleri geçirirseniz hak iddia edemiyorsunuz.Yine bu sistemle emlak vergi dökümleri alınarak, geçmiş dönem borcu ve faizleri gelecek dönem borçları ile birlikte raporlanıyor. Böylece dönemsel borç bilgisi verilerek mülk sahibinin gecikme faizi sürecine girmesi engelleniyor. Ayrıca emlak beyanı bulunmayan gayrimenkuller tespit edilerek vergi beyanına ilişkin süreç başlatılıyor. Sonuçta cezai işlem başlatılmasının önüne geçiliyor” dedi.

“Örneği yeşil alan olan yerde emlak vergisinin sadece yüzde 10’u ödenir. Siz bunu bilmezseniz belediyeye tam vergi ödersiniz. Biz bunu bilmeden yıllarca tam vergi ödemiş olan yatırımcıyı uyardık, belediye ile geriye dönük 5 yıllık mahsuplaşma yaparak çok önemli bir miktar yatırımını geri kazanmış oldu. 400 gayrimenkulü olan bir yatırımcıydı bize 10 yılda vereceği parayı bir operasyonla kazandı” diyen Oflaz, “Üç yılı aşkın süredir gerçekleşen Ar Ge çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan İmpomes sayesinde, gayrimenkule ilişkin hukuki süreçlerin gayrimenkul hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlar ve hukuk uzmanları tarafından takip ediliyor. Kullanıcı internet üzerinden hesabına girerek güncel raporlara ulaşıyor, tapu kayıtlarındaki değişikliği öğreniyor. Sistemi benzerlerinden ayıran en önemli özellik, coğrafi bilgi sistemleri altyapısını kullanmak. Her gayrimenkule ilişkin bilgi ve belgelere, gayrimenkulün grafik verisi üzerinden erişilebiliyor. Bu bilgi ve belgelere yalnızca gayrimenkul sahibi ulaşabiliyor, sistem dışında erişimleri engelleyen üst düzey bir güvenlik sistemine sahip” dedi.
Türkiye’de bu hizmeti veren ilk şirket olduklarını belirten Hüseyin Oflaz, yazılım sisteminin maliyeti nedeniyle şimdilik bir iki gayrimenkulü olan bireysel yatırımcılara açılamadıklarını, ama bu yöndeki yoğun talep nedeniyle konuyu yakın gelecekteki planlamalarına aldıklarını belirtti.