Ekonomi
29 Kas 2016 14:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:51

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlıyor! Uymayana 602 lira ceza kesilecek

Yurdun genelinde soğuk havalar ve kar yağışı kendini göstermeye başladı.. Araç sahipleri de uyarıldı. Kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlıyor. Uymayanlara ceza kesilecek..

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlıyor! Uymayana 602 lira ceza kesilecek
Türkiye’de hava durumunda kar etkisini yavaş yavaş göstermeye başlarken, kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlıyor. Değiştirmeyenlere ise 602 lira ceza kesilecek.

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık 2016 tarihinde başlıyor. 1 Aralık’tan itibaren tüm araba sahiplerinin araba lastiklerini değiştirmeleri zorunlu. Değiştirmeyenlere ise 602 lira ceza kesilecek.

Uygulama 1 Nisan 2017 tarihinde sona erecek. 2015 senesinde lastiği takmayan sürücülere toplam 1 milyon 951 bin 119 Türk Lirası ceza kesildi.

Kış lastiğinin özellikleri nedir?

Lastiklerinin diş derinliği; yaz lastiklerine göre genellikle daha fazladır. Kış lastiklerinde desen doluluk oranı, standart lastiklere göre daha azdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur. Kış lastiklerinin sırt deseninde daha çok kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı vardır. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar. Kış lastikleri özel karışımı sayesinde +70C'nin altında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur. İçeriğindeki yüksek silika oranıyla, tutunma özelliklerini korur ve ıslak zeminde sürüş emniyetini arttırır. +70C'den daha soğuk havalarda kış lastikleri kullanımı ile elde edilen fren mesafesi; gerek yaz lastiklerinden ve gerekse zincir takılmış yaz ya da kış lastiklerinden elde edilen fren mesafesine göre daha kısadır. Kış lastiklerine alternatif olarak gösterilen zincir kullanımı; araçların lastik ve mekanik aksamına zarar verdiği için sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede kullanım için tavsiye edilmektedir.