Kentsel Dönüşüm
19 Ağu 2013 11:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:33

Kentsel dönüşümün üçüncü adımı Bursa’da atıldı

Başbakan Erdoğan tarafından startı verilen kentsel dönüşümün, üçüncü yıkım hareketi Marmara Depremi'nin 14. yıldönümü olan 17 Ağustos tarihinde Bursa Yıldırım'da başladı

Kentsel dönüşümün üçüncü adımı Bursa’da atıldı
Geçtiğimiz yıl Başbakan Erdoğan tarafından startı verilen kentsel dönüşümün, üçüncü yıkım hareketi Marmara Depremi'nin 14. yıldönümü olan 17 Ağustos tarihinde Bursa Yıldırım’da başladı. Başbakan Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımı ile düzenlenen yıkım töreni 46 ayrı ilde aynı anda gerçekleşti. 
 
İstanbul, Ankara, Erzurum, Kayseri, Adana, Ağrı, Van’dan canlı bağlantılar ve patlamalarla yapılan yıkımlar ile toplam 87 bin 628 konut ve iş yerinin dönüşümü sağlanacak. 17 Ağustos 2013 itibari ile Türkiye genelinde yaklaşık 150 bin konutun yıkımını başlandı.
Üçüncü kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan kentsel dönüşüm yıkım hareketi, Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde gerçekleşti. Törenle beraber aralarında, İstanbul, Kayseri, Muğla, Van, Ankara, Hakkari gibi illerin bulunduğu toplam 46 şehirde binaların yıkımına aynı anda başlandı. Törene Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanı sıra başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve çok sayıda milletvekili katıldı. 
 
60306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında başlayan kentsel dönüşümün üçüncü dalgasında, 87 bin 628 bağımsız birimin yıkımına başladı. Konut ve iş yerlerinin yanı sıra, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim, Milli Savunma ve Sağlık Bakanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne ait risk altındaki kamu binalarına da kazma vuruldu. 
 
Riskli alan tespiti 31 bin 477’e ulaştı
Deprem öncesinde inşa edilmiş 15 milyon konutun 6,5 milyonunun riskli olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Riskli bina tespiti yapabilmesi için, 48 üniversitenin içinde bulunduğu 519 kuruluşu lisanslandıran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Temmuz 2013 itibariyle, 28 farklı ilde 294 bin bağımsız bölümün riskli alan tespitini gerçekleştirdi” dedi. Vatandaşların müracaatı ile de 74 ilde toplam risk tespiti yaptırılan bağımsız bölüm sayısı 31 bin 477’e ulaştığının bilgisini veren Bakan Bayraktar, bakanlığın tespiti yapılan ve yapılacak riskli binalardan; 2013 yılı sonuna kadar 200 binini, 2014 yılı sonuna kadar ise 400 bin bağımsız konut ve işyerini dönüştürmeyi hedeflediğini söyledi.
 
Dönüşüm için vatandaşa tam destek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşlara azami derecede yardımcı olduğunu ve destek verdiğini belirten Bakan Bayraktar şöyle devam etti: “Kira, kredi ve nakliye yardımı yapıyoruz. Vatandaş açısından; kentsel dönüşümde KDV yok, harçlar yok, vergiler yok. Öyleyse vatandaşın talebini artıralım ve bu işi talep doğrultusunda yürütelim istiyoruz. Esas gayemiz; bu dönüşümü, hazırlıklı belediyelerle; rızaya dayalı ve gönüllülük esasına göre yapmak istiyoruz.”
 
Binalar en fazla 5 kat olacak
Bakanlar Kurulu Kararı ile riskli alan ilan edilen, Bursa’nın gecekondu mahallerinin bulunduğu Yıldırım İlçesi’ndeki 500 hektarlık alan 7 etapta dönüşecek. İlk etap olarak planlanan Mevlana Mahallesi’nde 147 konut ve 11 işyerinin temeli atılacak. Konutlar; yeşil ile barışık, enerji verimliliği ve atık ayrıştırma sistemleri bulunan, yağmur suları ve güneş enerjisini en verimli şekilde değerlendirme özelliğine sahip olacak. Kişi başına 12 metrekare yeşil alana sahip olacak konutlarda ortak kullanım ve dinlenme alanları ile bisiklet yolları yer alacak. Kat sayısının 5 kat olarak planlandığı Mevlana Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm alanlarında araçlar için otopark zorunluluğu yer alacak. 
 
7 ilde aynı anda patlatmalı yıkım
İstanbul Kartal ve Ankara Sincan'daki yıkımlarda, emülitli patlatma yöntemi kullanıldı. Diğer illerdeki uygulamalar ise iş makineleriyle gerçekleşti. Ankara Sincan'da Güneşevler sitesindeki 11 katlı 4 blok ile İstanbul Kartal'da Tüm Emek İş Sitesi'ndeki 13 katlı 4 blok, kontrollü patlatmayla yıkıldı. Kartal'daki yıkımda 500 kilogram patlayıcı ve 10 bin elektriksiz kapsül kullanıldı. Bu patlamalar, hem patlayıcıların üretimi hem de teknik açıdan dışardan danışmanlık hizmeti alınmadan, tamamen Türk ekiplerce yapılan ilk patlatmalı yıkım oldu. 
 
Yıkım yapılan iller
Yıkımlar, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Artvin, Adana, Aydın, Balıkesir, Batman, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Van, Yalova'da gerçekleştirilecek.