Kentsel Dönüşüm
09 Nis 2013 14:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:22

Kentsel Dönüşüme büyük finans desteği

Esenler Belediyesi ile Garanti Mortgage arasında imzalanan Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi protokolü ile evlerini kentsel dönüşümle yenilemek isteyenlere konut kredisi imkânı sunulacak.

Kentsel Dönüşüme büyük finans desteği

 

Esenler Belediyesi, ilçedeki kentsel dönüşümü hızlandırmak ve vatandaşlara minimum maliyetle daha güvenli ve lüks dairelerde yaşamalarına imkân sağlamak amacıyla Garanti Mortgage ile birlikte Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi protokolüne imza attı. 
Esenler Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen protokol imza töreni, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Başkan Yardımcıları, Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, Belediye Birim Müdürleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşti. Protokol imza töreni öncesinde konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenlerde kentsel dönüşümle ilgili önemli adımlardan birini daha attıklarını söyledi. Kentsel dönüşümde en önemli şeyin toplumsal algı olduğunu belirten Göksu, bu konuda büyük bir mesafe kat ederek, kentsel dönüşümün toplumsal bir talebe dönüştüğünü söyledi.
Esenler'de 1/ 1000'lik planların askı sürecinde olduğunu anlatan Göksu, bu sürecin ardından planların uygulanmasıyla beraber vatandaşa hiçbir ekonomik yük getirmeden bir dönüşümün devreye gireceğini söyledi. Göksu, 2 parsel bir araya getirilip 500 metrekare toplandığında artı yüzde 20'lik imarla birlikte bir dönüşüme başlanıldığında, bir dairenin maliyetinin yarı yarıya düşeceğini ve geriye kalanının da imzalanacak protokolle 10 yılda ödenebileceğini vurguladı. Göksu ayrıca 10 yıllık finans maliyetinin yaklaşık yüzde 50'sinin de devlet tarafından ödeneceğini ifade etti.
EVİNİ YENİLEMEK İSTEYENE FİNANS DESTEĞİ
Esenler'de dönüşmesi gereken konut sayısının 100 bin olduğunu söyleyen Göksu, “Şu anda bizim başladığımız dönüşümde konut sayımız 10 bin 234. Daha almamız gereken çok büyük bir mesafe var. Bizim planlarımız zaman ayarlı planlar ki Türkiye'de bir ilk uygulaması olacak. Plan notlarımız 4 yıl geçerli. 4 yıla kadar konutlarını dönüştürenler dönüştürürler. Dönüştürmeyenlerin binaları ya eski haliyle kalacak ya da bir müteahhide gidecek, kat karşılığı anlaşacak ya da bireysel olarak evini yenilemek isteyenler de bugün imzalayacağımız bu protokol sayesinde bu finans desteğinden destek görebilirler. Binanın riskli yapı düzenlemesi yapıldıktan sonra riskli yapı düzenlemesiyle beraber bu krediden istifade edebilirler” diye konuştu.
Garanti Mortgage ile ilmzaladıkları protokolle, iki temel yenilik getirdiklerini söyleyen Göksu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Belediyenin şirketinin garantör şirket olduğunu ve kişi hangi yapı ile ilgili bir tasarrufta bulunacaksa belediyenin şirket hesabına para bloke ediliyor ve oradan doğacak bir kâr marjı varsa, bir kazanç söz konusu ise bunu da vatandaş lehine artı değer olarak düşürülüyor. O açıdan bakıldığında vade farkından doğacak artı bir değer de vatandaş lehine kullanılmış oluyor. O açıdan Esenler'de kim ben konutumu dönüştürmek istiyorum diyorsa ve kim ben ‘Çocuğuma tabut değil konut bırakmak istiyorum' diyorsa biz yerel yönetim olarak her türlü alt yapıyı bitirdik. Bundan sonrası vatandaşın kendi tahayyülüyle ilgilidir. Biz bunları kapı kapı herkese anlatacağız. Tabi ki kararı vatandaşımız kendisi verecek ve biz ben varım diyenin yanında diyenin yanında hazır olacağız. Ben yapmak istiyorum diyene her türü rehberlik hizmetini yapmaya hazır olacağız.”
TOPLUMSAL BİLİNCE KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ
Böyle bir tören düzenlemelerinin sebebinin toplumsal bilince katkı sağlamak olduğunu kaydeden Göksu, “Bir toplumsal bilinç oluşturmasını, bir toplumsal talep oluşturmasına katkı sağlamasını istiyoruz” dedi. 
Esenlerin durumunun yapı stoğu itibariyle tam bir facia olduğuna dikkat çeken Göksu, “Ağlamaktansa, dizlerimize vurmaktansa tedbir almak çok daha önemlidir. Biz tedbirimiz alalım, takdiri Allaha bırakalım ama tedbir almak zorundayız” dedi.
Kentsel dönüşüm konusunda herkesin üzerine düşen görev ve sorumluluklar olduğunu anlatan Göksu, “Bu tarihi bir fırsattır. Bu tarihi fırsatta herkes beraber yürümeli” dedi. Herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini belirten Göksu, “Her birimiz heyecanımızı bu topluma yansıtacağız ki bu tohumda gerçek anlamda daha güvenli daha konforlu daha huzurlu bir şehirde yaşamanın hazzını yaşasın istiyoruz” diye konuştu.
Göksu'nun ardından konuşan Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay da “Türkiye, deprem kuşağında olduğu için Türkiye'nin en önemli hayati meselesi depremdir. Bu yüzden bu proje, Kentsel Dönüşüm kapsamında ekonomik ömrünü hala hazırda doldurmuş olan evler yerine daha güvenli, aynı zamanda altyapısı daha modern sosyal yapılar yapılacağı bir dönüşüm projedir. Onun için bunun içerisinde toplamda 6 trilyonluk konut yıkılıp yerine yeniden yapılacaktır.
140 tane ülkeye baktığımızda bunlardan yarısından çoğunda bunların konut stoku 6 buçuk milyonun altında. Bu proje sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da hatta dünyanın da en büyük projesidir. Mortgage uzmanı Garanti olarak sektörün lideri olarak bu projede yer almaktayız ve böyle projelerde yer almaya da devam edeceğiz. Esenler Belediyesi ile yapmış olduğumuz işbirliği kapsamında belediyemizin sınırları içerisinde yapılacak kentsel dönüşümle ilgili projelerde de yer alacağız. Biz belediyelerimizin bu projelerde mutlaka yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden Esenler Belediyesi ile anlaştık şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ile Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay arasında “Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi Protokolü” imzalandı.