Kentsel Dönüşüm
25 Tem 2013 17:42 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:32

Kentsel dönüşümden yararlanabilmenin şartları!

Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen hak sahiplerinin belli şartları yerine getirmesi gerekiyor

Kentsel dönüşümden yararlanabilmenin şartları!
KENTSEL dönüşüm çerçevesinde 23 bölgeyi riskli alan ilan eden Türkiye'nin 20 milyon konut stokundan en azından 6.5 milyonunu 20 senelik bir periyot içerisinde dalga dalga dönüştürmesi söz konusu. Öncelik ise 24 bin 500 km uzunluğundaki diri fay hattı üzerinde bulunan şehirlerdeki afet riski taşıyan konutlarda olacak. Bugüne kadar yaklaşık 50 bin konut yıkıldı. Yıl sonuna kadar 200 bin konut, 2014 sonuna kadar da 400 bin konut olmak üzere bu süreç devam edecek. Ancak kentsel dönüşüme dahil olabilmenin belli koşullan var. Kentsel dönüşümde kritik öneme sahip bilgileri paylaşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm kentsel dönüşüm konusundaki yetkili kuruluşu Tektaş Mühendislik'in Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya "Kentsel Dönüşüm Kanunu'ndan yararlanabilmeniz için apartman, site veya yapı adasındaki tüm binalarınız için bakanlık lisanslı kuruluşlara başvuruda bulunarak binalarınız için 'Deprem Risk Raporu' almanız yeterli" diye konuştu.
 
TARİHİ ESERLER KAPSAM DIŞI 
 
>> Bir bölgenin riskli sayılabilmesi için en az 15 bin metrekare olması ve Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. 
>> Diyelim ki 10 daireli bir bina riskli ilan edildi. O binanın sahibi olan 10 kisi artık arsa sahibi ve o arsanın ne yapılacağına o kişiler karar verebilir. 
>> Bina ortak karar protokolü binadaki kat malikleri tarafından arsadaki hisse oranları göz önüne alınarak 2/3 çoğunlukla karara bağlanır. Bu kararın mutlaka bakanlığa onaylatılması lazım. Bakanlık bina ile ilgili alınan kararı bilmek istiyor. 
 >> 'Bina ortak karar protokolü' hazırlanır. 
>> Binanın riskinin tespiti için bakanlık lisanslı teknik şirketlere başvuru yapılmalı. 
>> Gecekondularda oturanlar da kentsel dönüşümün avantajlarından faydalanabilir. Arsa tapusu hazine arazisi kapsamında ise ve gecekonduda oturan 'işgalci' konumunda ise devletten arsa alıp, kentsel dönüşüm kapsamında bina yapabilir. 
>> Eski eser tescilli olan binalar ise Kültür Bakanlığı'nda da kayıtlı olduğu için kanun kapsamında değildir. Konuyla ilgili ayrı bir yönetmelik bekleniyor. 
 
Star