Kentsel Dönüşüm
15 Ağu 2013 13:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:33

Kentsel dönüşümde uzay mimarisi dönemi başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projelerinin üçüncü dönemi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile Bursa'da başlatılıyor

Kentsel dönüşümde uzay mimarisi dönemi başlıyor
17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünde temeli atılacak yeni yerleşim alanları ile ilgili olarak açıklama yapan Bakan Erdoğan Bayraktar, Bursa Yıldırım’da yapılacak yeni konutların kentsel dönüşüm çalışmalarında örnek teşkil edeceğini belirtti. 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm anlayışını tamamen değiştirdiklerini belirterek, “Vatandaşlarımızın, deprem korkusuyla yaşamasına gönlümüz razı olmaz. İnsanımız, her şeyin en güzeline layıktır. Halkımızın insanca yaşayabileceği ortamlar oluşturmak için gece gündüz çalışıyoruz” dedi. 
“Başımı sokacak bir evim olsa da kiradan kurtulsam yeter” diyenlerin Hükümetin son 10 yıldaki konut projeleri sayesinde kendi evlerinin sahibi olduğunu hatırlatan Bakan Bayraktar, “Hükümetimizin 2023 hedefleri çerçevesinde yapacağımız konutlarla Türkiye çok daha güzel yerlere gelecek. 17 Ağustos depreminde yaşadığımız acıları bir daha yaşamamak için el birliğiyle çalışarak evlerimizi afete dayanıklı hale getirmeliyiz. Bu konuda vatandaşlarımıza, belediyelerimize, üniversitelerimize ve inşaat sektörünün tüm aktörelerine büyük sorumluluk ve görevler düşüyor” şeklinde konuştu.
 
Mevlana Mahallesi Kentsel Dönüşüme Örnek Olacak
 
Bursa Yıldırım’da temeli atılacak konutlar, yeşil ile barışık, enerji verimliliği ve atık ayrıştırma sistemleri bulunan, yağmur suları ve güneş enerjisini en verimli şekilde değerlendirme özelliğine sahip olacak. Kişi başına 12 metrekare yeşil alana sahip olacak konutlarda ortak kullanım ve dinlenme alanları ile bisiklet yolları yer alacak.
Bakanlar Kurulu Kararı ile riskli alan ilan edilen, Bursa’nın gecekondu mahallerinin bulunduğu Yıldırım İlçesi’ndeki 500 hektarlık alan 7 etapta dönüşecek. İlk etap olarak planlanan Mevlana Mahallesi’ndeki çalışmalar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Marmara Depremi’nin 14. yıldönümünde 46 il ile birlikte başlatılacak. Türkiye genelinde 335 riskli kamu binası ile 90 bin konutun yıkımının gerçekleştireceği proje kapsamında, Mevlana Mahallesi’nde yapımına başlanacak olan 147 konut ve 11 işyerinin temelini de atacak.
 
Mevlana Mahallesi’ne yeni yapılacak evler kentsel dönüşüm çalışmalarında örnek olma özelliği taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın dile getirdiği “enerjiyi savurmayan, sosyal donatı alanlarının olduğu, kişi başına düşen yeşil alanlar” ile Mevlana Mahallesi yeni bir çehreye kavuşacak. Bakanlık özellikle bölgenin plan notlarında; enerji tasarrufu ve kişi başına 12 metrekare yeşil alan, bisiklet yolları yapımı ve yağmur sularının tekrar biriktirerek kullanılmasını zorunlu tuttu. 
 
Başbakan Erdoğan’ın “yaşanabilir yoğunluk” uyarısında dikkate alan Bakanlık, Bursa’da yapacağı dönüşüm projelerinde kat sayısını beş kat olarak planladı. Kentsel dönüşüm alanlarında araçlar için otopark zorunluluğu getiren Bakanlık, Mevlana Mahallesi’nde de binaların altını otopark olarak tasarladı. Kentsel dönüşüm kapsamında hak sahiplerini mağdur etmeyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bursa Yıldırım’da değişik büyüklükte bina yapılmasına imkan sağladı. Bakanlık, yıkılan dairelerin yerine aynı büyüklükte evler verilmesini sağlayarak, hak sahiplerini yıllar süren borç ödemelerinden kurtaracak.