Kentsel Dönüşüm
11 Haz 2014 13:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:12

Kentsel dönüşümde ne kadar kira yardımı yapılıyor?

Türkiye'de gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleriyle evinizi yenileyebilirsiniz. Peki kentsel dönüşüm ne kadar kira yardımı yapılıyor?

Kentsel dönüşümde ne kadar kira yardımı yapılıyor?
Türkiye’de hummalı kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Markalı proje geliştiricileri için de bir fırsat olan kentsel dönüşüm Fikirtepe’de, Kağıthane’de, Gaziosmanpaşa ve Esenler gibi bazı semtlerde yoğun bir şekilde sürüyor. Ancak bazı bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları tıkanmış durumda.

BAZI ALANLARDAN RUHSAT ALINAMIYOR

Geçtiğimiz günlerde kendini hatırlatan deprem gerçeğiyle de dönüşüm konusunda daha hızlı ve fazla sonuç alabilmek için çalışmaların artırılması düşünülüyor. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bazı bölgelerde hayata geçirilen projelerden bazıları hala ruhsat alamıyor.

2 MİLYON CİVARI EV HALA RİSKLİ

Marmara’da meydana gelen ve yaklaşık 20 bin kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999 depreminden sonra İstanbul’da, kentsel dönüşümle birlikte 3 milyon yapıdan sadece 20 bin kadarı yenilendi. 2 milyon civarı ev hala riskli ve yıkılma tehdidi altında.

YATIRIMCILAR DA DÖNÜŞÜME SICAK BAKIYOR

Çoğunluk onayı alınmadığı için de bazı bölgelerde yine kentsel dönüşüm sekteye uğruyor. Ham haliyle büyük müteahhitlerin bile çekindiği kentsel dönüşüm konusunda yaptırımlar ve yasalar da şekillendikçe, yatırımcılar da dönüşüme ısınıyor.

BİR ÇOK RİSKLİ YAPI UZLAŞMAYI BEKLİYOR

Rant tartışması ise vatandaşın kafasını kurcalıyor. Özellikle şehir merkezlerinde inşaat yoğunluğu artıyor. Bir bölgenin dönüştürülmesi için ya o alanın devlet tarafından “Riskli Alan” ilan edilmesi gerekiyor ya da bölge sakinlerinin kendi rızasıyla dönüşüm başvurusu yapması gerekiyor.

YENİ BİR DEPREM KAPIDA

Kentsel dönüşüm sürecine giren bina için tüketiciye de devlet tarafından birçok kolaylık sağlanıyor. Kentsel Dönüşüm konusunda 2013 yılı hedefleri yakalandı fakat başlayan dönüşüm alanlarında çıkan anlaşmazlıklar yüzünden birçok riskli yapı uzlaşma bekliyor. 2014 yılı hedeflerinin yakalanabilmesi için dönüşüm konusunda daha hızlı yöntem düşünülüyor çünkü yeni bir deprem kapıda bekliyor.

DEPREM RİSK RAPORU ALMANIZ GEREKİYOR

Binanızın riskli olduğunu ve yenileme sürecine alınması gerektiğini düşünüyorsanız, öncelikle bu konuda Bakanlığın yetkili kuruluşlarına başvurmanız gerekiyor. Bakanlığın yetkilendirdiği kuruluşlardan Deprem Risk Raporu’na dilekçeyle başvurduğunuzda kuruluştan gelip örnek alarak binanızı denetliyorlar, gerçekten riskli olduğu tespit edilirse Deprem Risk Rapor’unuzu alıyorsunuz. Yaklaşık bir hafta sürecek olan bu aşamadan sonra raporunuz Bakanlığa ve İl Müdürlüğü’ne ulaşıyor, onların onayıyla bina 3 hafta içerisinde dönüşüm kapsamına girmiş oluyor.

İTİRAZ HAKKI VAR

Bakanlık diğer hak sahiplerine yazı gönderiyor ve itiraz hakkı sunuyor. İtiraz gelirse 15 gün içerisinde İtiraz Komisyonu inceleme yapıyor ve riskli olduğu gerçeği değişmezse bina kesinlikle dönüşüm kapsamına girmiş oluyor. Bu kentsel dönüşüm sürecinde devlet 18 ay boyunca 680 lira kira yardımı hibe şeklinde daire sahiplerine sağlıyor. Ya da binayı müteahhide kat karşılığı verdiyseniz kentsel dönüşüm kredisi veriliyor.