Konut Haberleri
01 Eki 2014 15:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:56

Kentsel dönüşüm kiraları uçurdu

İstanbul’da yılbaşından itibaren başlayan konut kiralarındaki fiyat artışı devam ediyor.

Kentsel dönüşüm kiraları uçurdu
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ''İstanbul'da çok sayıda konut kentsel dönüşüm kapsamında yıkılınca, insanlar kiraya çıkmak zorunda kaldı. Bu durum İstanbul'da ev kiralarını ikiye katladı" dedi.

Kentsel dönüşüm nedeniyle İstanbul’da kiralar uçuşa geçti. Özellikle yılbaşından bu yana konut kiralarındaki artış merkez ilçelerde geçen yıla göre yüzde 100’e dayandı.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul’da birkaç sene öncesine kadar yüzde 20'lerde seyreden konutlardaki kira artışının yüzde 80’lere, Sarıyer, Bakırköy, Mecidiyeköy gibi merkez ilçelerde ise yüzde yüzlere dayandığını söyledi.

Emlakçılar Odası Başkanı Aşa, ‘’Kentsel dönüşüm kapsamında binlerce bina yıkılınca, buralarda ikamet eden insanlar kiraya çıkmak zorunda kaldı. Konuta olan talep patlayınca kiralar da uçtu’’ dedi.

Satılık çok kiralık yok

Daire fiyatlarında yaşanan artışın ev almayı düşünen insanları tekrar kiraya yönelttiğini de belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ‘’Binlerce vatandaşın ev alma hayalini ertelemesi ve kiraya yönelmesi kiraların artmasında ikinci bir faktördü. İstanbul’da bina stoku 1 milyona dayanmasına rağmen satılık bina çok, kiralık yok’’ diye konuştu.

Sıkıntı 3-5 yıl sürer

İstanbulluların dönüşüme tabi tutulan binaların yerine yenilerinin yapılmasının en az 3-5 yılı bulacağını belirten Aşa, 5 sene sonra ev bolluğu yaşanacağını ve bu kez ev sahiplerinin kiracı arar konuma geleceğini ileri sürdü.

Fatih'teki artışta Suriyeli değil Araplar etkili

İstanbul’un Fatih semtinde ev kiralarını ülkemize göç eden Suriyelilerin yükselttiği iddialarına katılmadığını belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, burada kiralanın yükselmesine kısa süreli ev kiralayan Arap turistlerin neden olduğunu söyledi.

Fatih’in Boğazdan sonra Arap turistlerin en önemli gözde mekanı olduğunu hatırlatan Aşa şunları söyledi: ‘’ Fatih’in yıllardan beri Arap müşterileri var. Ev sahipleri dayayıp döşedikleri evlerini internet klima gibi aksesuarlarla donatarak Arap turistlere günlüğü 150- 200 dolardan kiraya veriyorlar. Son zamanlarda Lübnan, Kuzey Afrika, Filistin, Suudi Arabistan'dan insanlar Fatih'i adeta mesken tuttu. Ev sahipleri de ayda 3 bin dolar kazanmak varken 1000 TL'ye Suriyeliye ev vermezler''.