Kentsel Dönüşüm
09 Haz 2014 16:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:11

Kentsel dönüşüm ile evinizi böyle yenileyebilirsiniz

Kentsel Dönüşümden Nasıl Yararlanacaksınız? Binanızı kentsel dönüşümle yenilemek isterseniz ne yapmanız gerekiyor?

Kentsel dönüşüm ile evinizi böyle yenileyebilirsiniz
Türkiye’de hummalı kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Markalı proje geliştiricileri için de bir fırsat olan kentsel dönüşüm Fikirtepe’de, Kağıthane’de, Gaziosmanpaşa ve Esenler gibi bazı semtlerde yoğun bir şekilde sürüyor. Ancak bazı bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları tıkanmış durumda.

Geçtiğimiz günlerde kendini hatırlatan deprem gerçeğiyle de dönüşüm konusunda daha hızlı ve fazla sonuç alabilmek için çalışmaların artırılması düşünülüyor. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bazı bölgelerde hayata geçirilen projelerden bazıları hala ruhsat alamıyor.

Marmara’da meydana gelen ve yaklaşık 20 bin kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999 depreminden sonra İstanbul’da, kentsel dönüşümle birlikte 3 milyon yapıdan sadece 20 bin kadarı yenilendi. 2 milyon civarı ev hala riskli ve yıkılma tehdidi altında.

Çoğunluk onayı alınmadığı için de bazı bölgelerde yine kentsel dönüşüm sekteye uğruyor. Ham haliyle büyük müteahhitlerin bile çekindiği kentsel dönüşüm konusunda yaptırımlar ve yasalar da şekillendikçe, yatırımcılar da dönüşüme ısınıyor.

Rant tartışması ise vatandaşın kafasını kurcalıyor. Özellikle şehir merkezlerinde inşaat yoğunluğu artıyor.

Bir bölgenin dönüştürülmesi için ya o alanın devlet tarafından “Riskli Alan” ilan edilmesi gerekiyor ya da bölge sakinlerinin kendi rızasıyla dönüşüm başvurusu yapması gerekiyor.

Kentsel dönüşüm sürecine giren bina için tüketiciye de devlet tarafından birçok kolaylık sağlanıyor.
Kentsel Dönüşüm konusunda 2013 yılı hedefleri yakalandı fakat başlayan dönüşüm alanlarında çıkan anlaşmazlıklar yüzünden birçok riskli yapı uzlaşma bekliyor. 2014 yılı hedeflerinin yakalanabilmesi için dönüşüm konusunda daha hızlı yöntem düşünülüyor çünkü yeni bir deprem kapıda bekliyor.

Binanızı kentsel dönüşümle yenilemek isterseniz ne yapmanız gerekiyor?
Binanızın riskli olduğunu ve yenileme sürecine alınması gerektiğini düşünüyorsanız, öncelikle bu konuda Bakanlığın yetkili kuruluşlarına başvurmanız gerekiyor. Bakanlığın yetkilendirdiği kuruluşlardan Deprem Risk Raporu’na dilekçeyle başvurduğunuzda kuruluştan gelip örnek alarak binanızı denetliyorlar, gerçekten riskli olduğu tespit edilirse Deprem Risk Rapor’unuzu alıyorsunuz. Yaklaşık bir hafta sürecek olan bu aşamadan sonra raporunuz Bakanlığa ve İl Müdürlüğü’ne ulaşıyor, onların onayıyla bina 3 hafta içerisinde dönüşüm kapsamına girmiş oluyor.

Bakanlık diğer hak sahiplerine yazı gönderiyor ve itiraz hakkı sunuyor. İtiraz gelirse 15 gün içerisinde İtiraz Komisyonu inceleme yapıyor ve riskli olduğu gerçeği değişmezse bina kesinlikle dönüşüm kapsamına girmiş oluyor.

Bu kentsel dönüşüm sürecinde devlet 18 ay boyunca 680 lira kira yardımı hibe şeklinde daire sahiplerine sağlıyor. Ya da binayı müteahhide kat karşılığı verdiyseniz kentsel dönüşüm kredisi veriliyor.