Kentsel Dönüşüm
08 Mayıs 2013 11:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:24

Kentsel dönüşüm ile binalar depreme karşı daha sağlam durabilir!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Hüseyin Kaya, 'Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek riskli binaların etkin yapı denetim hizmeti ile ekonomik ömürleri boyunca depremlere karşı sağlam duracaklarını söylemek mümkündür.'

Kentsel dönüşüm ile binalar depreme karşı daha sağlam durabilir!

 

Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksek Okulu tarafından ‘Yapı Denetim Uygulamaları ve Sorunları' konulu panelde konuşan Kaya, denetim uygulamaları ve problemleri hakkında bilgi verdi. Kaya, Türkiye'nin son 100 yılda 28 büyük deprem geçirdiğini ve bu depremlerde toplam 110 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Bunların ilkinin, 1903 tarihli Malazgirt depremi olduğunu hatırlatan Kaya, depremin şiddetinin 6,7 olmasına rağmen yapıların sağlam olmamasından dolayı 2 bin 226 kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti. Sunumunu depremlerden çekilen fotoğrafların desteğiyle anlatan Kaya, şöyle konuştu: “Erzurum bölgesinin tamamı risk altında, burada görülen son deprem Çat ilçesinde 2004 yılında 5,1 büyüklüğünde meydana gelen depremdi. Büyük depremler ülke bütçesini de önemli oranda zarara uğratmaktadır. Örneğin Marmara depremi bütçeyi yüzde 12 oranında zarara uğratmıştı.”
Kaya, 2000'li yıllardan itibaren çimento ve beton sektöründe önemli gelişmelerin yaşandığını kaydederek, "Çimento ve beton sektöründe önemli gelişmeler yaşandı. Beton, kaliteyi yakalamıştır diyebiliriz. C-20 ve C-25 betonu eğer iyi yerleştirilmişse bina sağlam olur denebilir. Sağlam zemin, uygun proje, güvenilir malzeme ve etkin bağımsız bir yapı denetimi varsa iyi bina inşa etmiş oluruz.” diye konuştu.
Panelde; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Yusuf Dülber, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Yapı Malzemeleri Daire Başkanlığı Şube Müdürü Hülya Şentürk Üncü ve Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rasim Buluç konuşmacı olarak yer aldı.