Röportaj
09 Oca 2014 15:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:48

Keleş İnşaat'tan 2014'te yeni yatırımlar geliyor!

Güneşli, son dönemlerde İstanbul'un yıldızı parlayan bölgelerinden...Konut fiyatları sürekli prim yapan, yatırımcıyı etkileyen bu bölgede markalı projeler yükselmeye devam ediyor.

Keleş İnşaat'tan 2014'te yeni yatırımlar geliyor!
Lokasyonuyla, ulaşım akslarına yakınlığıyla dikkat çeken Cornerlife Güneşli'yi bu bölgede yükselten Keleş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Soner Keleş'le Cornerlife'a, Güneşli'ye ve sektöre dair her şeyi konuştuk...İşte Soner Keleş'in açıklamaları...

Yasegül ÖZDEMİR /Emlakeki.com

Güneşli'de hayata geçirdiğiniz Cornerlife'ta satışların devam ettiğini biliyoruz. Projenin satışa çıktığı günden bu yana ne kadarlık bir satış gerçekleşti? Satışlar beklentileriniz yönünde mi?
 
Cornerlife projemiz toplam 211 daire ve 21 dükkandan oluşuyor.  Projemizde yüzde 60 ile 65 arasında bir satışa ulaştık.2013 yılının Ocak ayında inşaatına başladığımız Cornerlife'ın yaklaşık yüzde 70'ini tamamladık. Projenin kaba inşaatı bitti diyebiliriz. Daire sahiplerine 2014 yılı Aralık ayında teslim taahüdü verdik ama üç dört ay erken teslim edeceğiz gibi görünüyor.

CORNERLİFE'IN ÖRNEK DAİRESİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
 
Bize biraz Güneşli Cornerlife'ı anlatır mısınız? Şuanki ortalama fiyatlar nedir?
 
Projemiz 14 bin metrekare arsa üzerinde kurulu bir proje.Yüzde 60'a yakın yeşil alanı olan Güneşli Cornerlife'ın büyük bir sosyal tesis imkanı var. Bu sosyal tesis kapsamında açık ve kapalı havuz, bay/bayan hamam, sauna, cep sineması, mini tiyatro, kreş alanları gibi alanları kapsayan bir sosyal alan sunuyoruz.
 
Projede yer alan dükkanların tamamı dışa dönük şekilde.Asma katlı, 8 metre tavan yüksekliği olan 21 dükkanımıza epey talep görüyoruz.
Dükkanlarımızı satışa çıkarmadık, tamamını kiralıyoruz. Gerek finans kuruluşlarından olsun, gerek fast food zincirlerinden olsun epey talep var, şuanda değerlendirme aşamasındayız.
 
Daire satışlarımız iyi gidiyor.Projenin bitimine doğru dairemiz kalmayacak gibi görünüyor.Fiyatlarımıza bakıldığında, bir sene önceki fiyatlarımızla şuandaki fiyatlarımız arasında yüzde 15 gibi bir artış oldu.
 
Metrekaresi 2 bin 850 liradan satışa çıkan daire fiyatlarımız şu an 3 bin lira civarında. Daire metrekarelerimiz küçüldükçe metrekare birim fiyatlarımız yükseliyor.Ortalaması 3 bin 500 lirada buluşuyor şuanda.
 
Yabancı yatırımcının Güneşli'ye olan ilgisi nasıl? Yabancılara satışınız oldu mu?
 
Yüzde 10'luk oranda yabancı yatırımcıya satış gerçekleşti.Mısırlı ve Azeri gruplara satış yaptık.Tabi şu an kış sezonu olduğu için sezonları kapalı. Yaz ayları yabancılar için daha verimli bir sezon oluyor.  Nisan ayından sonra tekrar yabancıya yönelik bir satış olacağını tahmin ediyorum.
 
Güneşli'ye yatırım yapmak isteyenler için bu bölgeyi değerlendirebilir misiniz?
 
Biz Güneşli'yi çok yakından takip ediyoruz.Özellikle Güneşli, Bağcılar ve Bahçelievler bölgesini çok yakından biliyoruz. Yaklaşık 7-8 ay önce buradaki arazilerin çoğu sanayi imarlıydı. Yeni yapılan imar çalışmalarıyla 2 emsal imar alanı belirlendikten sonra buradaki arsa fiyatları çok yükseldi. İnşaat alanının yüksek metrekarelere kadar çıkmasıyla hem müteahhit hem arsa sahibi memnun oluyor.Arsa fiyatları 150-200 dolarlardan 2 bin dolarlara çıktı. Basın ekspres yolunun da prestij yolu ilan edilmesiyle buradaki arsalarda her geçen gün çok ciddi değerleniyor.Daire fiyatları metrekaresi 5 bin liraya kadar çıkıyor.
 
Bu bölgeyi çok benimsedik diyebilirim.Lokasyon olarak çok kuvvetli bu bölgede  alışveriş merkezleri, hastaneler, okullar, otellerle avantaj sağlıyor.Bu artılar söz konusu olduğu içinde rantabilitesi yüksek oluyor.
 
Cornerlife projesinin buradan ev sahibi olmak isteyenleri etkileyen en önemli özellikleri neler?
 
Özellikle mimari yapımız ve arsamızın köşe başında olması oldukça dikkat çekiyor.Ulaşım olarak da ön plandayız. Hemen önümüzden geçen bir metro hattı var. Havalimanından Olimpiyat Stadı'na kadar gidecek olan metronun bu lokasyonda durağı olacak. Bir de daire içerisindeki mimarı yapımız dikkat çekici bir diğer özelliğimiz. Örnek dairemizi gezip hayran kalmayan kimse çıkmadı bu zamana kadar diyebilirim. Bu işin çekirdeğinden yetiştiğimiz için mimari çözümleri çok başarılı şekilde yapabiliyoruz.
 
2014 yılı için geliştirdiğiniz yeni projeler var mı?
 
Keleş İnşaat olarak şunu prensip edindik;Şehir merkezinin dışına yatırım yapmama taraftarıyız. Bunun en büyük nedenlerinden biri kentsel dönüşümle beraber şehir merkezlerinde çok büyük iş olanakları ortaya çıkacak. Ve bu iş olanakları arttıkça şehir dışındaki  rantın biraz daha düşeceğini ön görüyoruz.Şehir merkezlerinde yapılaşmayı daha iyi biliyoruz ve seviyoruz.Ayrıca bölge olarakta Avrupa yakasının dışına çıkmayı düşünmüyoruz. 
 
Şuanda arsa stoğu olarak, Topkapı ve Küçükçekmece arsalarımız var. Topkapı'daki arsa üzerinde özel öğrenci yurdu yapacağız. 5 bin metrekare arsayı kat karşılığı olarak aldık.E-5 üzerinde güzel bir lokasyona sahip arsa için proje çalışmasını yapma aşamasındayız.
 
Küçükcekmece'deki arsada ise karma bir konut ve ofis projesi hayata geçireceğiz. Bu arsa da yine E-5 üzerinde, havalimanına yakın mesafede.Bu arsa 21 bin metrekare alana sahip.Bunun da projeleri çiziliyor.
 
İnşaat sektörünü yakından ilgilendiren yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının sektöre etkisi nasıl olur? Sektörde söylenen konut fiyatlarını yüzde 10 gibi bir artışla etkileyeceği yönünde...
 
Emlak piyasasındaki etkinin fiyat artışı olarak olacağını düşünmüyorum.Zaten emlakta geçmişten süre gelen ciddi bir artış var.Arsa fiyatlarıyla beraber konut fiyatları da sürekli artıyor. Bunun üzerine inşaat alanında maliyetlere gelen zamla beraberde  konut fiyatları artıyor. Bir de üzerine operasyonların etki ederek fiyatlarda artış olacağı fikrine katılmıyorum. Bana göre fiyatların artma durumu zor.Tabi 17 Aralık'tan bu güne kadar sektör duruldu.İnsanlar ister istemez "Noluyor?" "Gerçek nedir?" diyerek bir duraksama yaşadı. Ama yeni yıl itibariyle çok yakın bir zamanda bu durumun düzeleceğine inanıyorum. Zaten kısa süreçte seçim dönemi var. Bununla beraber gündem ve hava değişir diye tahmin ediyorum. Dolar, Euro ve faizlerin kendini sabitlemesi üzerine piyasada olduğu yerde sabitlenir.
 
2013 yılında beklenenin üzerinde konut satışı gerçekleşti. 2014 yılı inşaat sektörü açısından nasıl bir yıl olacak sizce?
 
2013'te fazla konut satışı olmasının nedeni bir çok markalı projenin teslim edilme senesi olmasıydı. 2014'te de yine ciddi bir satış olacağını tahmin ediyorum. İstanbul'da önemli bir talep söz konusu. Konut arzı da bunu zaten karşılıyor. 2014 yılında da aynı değerlerde olacağını düşünüyorum.
 
Peki, konutta balon ya da fiyatta balon tartışmaları için neler söylersiniz?
 
2 ay önce bu şekilde haberler, tartışmalar söz konusu oldu. Fakat devamı gelmedi. Çünkü ortada elle tutulacak bir veri yok.Konutta balon olması çok inandırıcı değil. Eldeki verilere bakıldığında arz ve talebin birbirini karşıladığı görülüyor.Fiyatta balon konusuna da katılmıyorum. İstanbul'un neresinde proje yaparsanız yapın çok değerli oluyor.Alan kişi yine kar yaparak satıyor.
 
Kentsel dönüşüm müteahhitlere pek çok avantajlar sunuyor. Önümüzdeki günlerde kentsel dönüşüm için proje geliştirmek gibi bir fikriniz var mı?
 
Kentsel dönüşümü yakından takip ediyoruz.Müteahhitler açısından çok güzel avantajları var.KDV avantajı, ruhsat harcının, tapu harcının olmaması çok önemli bizim için önemli.Kentsel dönüşümle ilgili bir iki girişimimiz oldu ama sonuçlanmadı. Güzel, bize  yakışır bir bölgede bizde bu pastadan pay almayı düşünüyoruz.