Konut Haberleri
30 Mar 2017 12:05 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:05

Kaza tespit tutanakları artık akıllı telefonlarda!

Trafik kazasına karışan ve maddi hasar gören açlar için doldurulan kaza tespit tutanakları şimdi de akıllı telefonlara girdi...

Kaza tespit tutanakları artık akıllı telefonlarda!
Zamanın getirisi olan akıllı telefonlar, birçok alanda karşımıza çıkıyor. Son teklonojiyle, banka işlemlerinden borç ödeme işlemlerine kadar tek tıkla cebimize girdi.

Bu yeniliklerin ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de kaza tespit tutanakları telefonlara girdi...

Nisan 2008’den bu yana kağıt formlarla düzenlenen ‘kaza tespit tutanakları’ akıllı telefonlara girdi. Trafik kazasına karışan araçlarda maddi bir hasar oluşmuşsa araç sahipleri maddi hasarlı kaza tespit tutanağı dolduruyor.

Bu yolla kazanın nasıl meydana geldiği kayıt altına alınıyor. 1 Nisan 2008’den önce kaza tespit tutanaklarını trafik polisleri hazırlıyordu. Yapılan düzenlemeyle 2008’den sonra bu sürücülere bırakıldı. Ancak kaza tespit tutanağını doldururken bilgileri tek tek yazmak epey zaman alıyor.

Sigorta şirketlerine bildiriliyor

Kaza tespit tutanağı iki nüsha oluyor. Posta'nın haberine göre düzenlenen tutanak daha sonra sigorta şirketine bildiriliyor. Yanınızda tutanak yoksa işler daha da zorlaşıyor. Sürücüler için angarya haline gelen bu durumun artık kolayı var. Hazine denetimindeki Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ‘Mobil Kaza Tutanağı’ geliştirdi. Bir süredir deneme aşamasında olan uygulama artık, Zorunlu Trafik Sigortası yaptıran tüm sürücüler için hazır.

Tek telefonda olması yeterli...



Sistemi kullanmak çok kolay. Android ya da IOS yazılımlı telefonların uygulama mağazasından ‘Mobil Kaza Tutanağı’ yazıp aratınca uygulama çıkıyor. Uygulamayı yüklemeniz yeterli. Bu uygulamayla formda olduğu gibi poliçe ve araç bilgilerini (şasi numarası, model gibi) tek tek girmenize gerek kalmıyor. Ayrıca tutanağı tek bir telefonda tutmak da yeterli. Poliçenin üzerindeki kare kodu okuttuğunuzda tüm bilgiler otomatik çıkıyor. İşlem 5 dakika sürüyor.

• Kaza Tespit Tutanağı formunun taşımanıza gerek yok.
• Tutanak anında sigorta şirketlerine iletildiği için zaman kaybı yaşanmıyor.
• Daha az bilgi ile daha hızlı tutanak girişi yapılıyor.
• Uygulamadaki yönlendirmeler sayesinde tutanak girişindeki hata oranı azalıyor.
• Kazaların sonuçlanma süresi azalıyor.
• Kare kod ile poliçe bilgilerine hızlı erişim sağlanıyor.
• Sonuç kusur oranları online takip edilebiliyor.
• Tutanağın durumunu mobilden takip etmenizi sağlıyor.
• Tutanak doldurma işlemini minimuma indirdiği için trafikte bekleme süresini ortadan kaldırarak, trafik sıkışıklığının önüne geçiyor.