Enerji - Yalıtım
30 Kas 2014 22:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:14

Kayıp-kaçak’tan kaçış yok!

EPDK Hukuk Dairesi Başkanı Fatih Alkış, “Dağıtım şirketlerinin aldığı para, kayıp ve kaçak maliyetlerini karşılamıyor. Bunu karşılamaları da imkansız. Bu yine bir şekilde tüketicilere yansıtılacak” yorumunu yaptı.

Kayıp-kaçak’tan kaçış yok!
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelinin borcunu düzenli ödeyen aboneden tahsilinin ne vicdani ne de hakkaniyete uygun olduğunu söyledi. Ancak EPDK Hukuk Dairesi Başkanı Fatih Alkış, “Dağıtım şirketlerinin aldığı para, kayıp ve kaçak maliyetlerini karşılamıyor. Bunu karşılamaları da imkansız. Bu yine bir şekilde tüketicilere yansıtılacak” dedi. Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi Enerji Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EPUAM) tarafından düzenlenen ‘Enerji Hukuku ve Yargı Kararları Sempozyumu’nda konuşan Alkış, özelleştirmeden önce de kayıp-kaçak bedelinin tüketicilerce ödendiğini hatırlattı.

Alkış, sözlerini şöyle sürdürdü:  “EPDK’nın görevi bu sistemi çalıştırmak, dağıtım şirketlerinin hedeflerini belirlemek ve bu sistemin başarılı olması için gerekli düzenlemeleri yapmaktır. EPDK bu oranları takip ediyor ve bir formül sayesinde kayıp ve kaçak bedeline tarifelerde yer veriyor. Eğer hedefler tutturulamaz ise dağıtım şirketi bunun zararına katlanacak. Tüketicinin tamamını ödediği bir yapıdan, asgari bir miktara geçiş için yapılmış bir çalışma.” Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Üyesi Yusuf Memiş ise kayıp-kaçak bedelinin faturaya yansıtılmaması yönünde verilen karara rağmen yasal sürecin henüz bitmediğini belirtti. Memiş, “Yargıtay Hukuk Genel Kurulu düzeltme yoluna giderse ve reddi halinde yasal süreç tamamlanacak. Kayıp-kaçak bedelinin alınabileceği yönünde muhalefet şerhi yazdım. Teknik kaybın sıfıra inmesi enerjinin doğasına aykırı, bütün dünyada böyle” dedi.