Sektörel
13 Şub 2016 09:37 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:03

Tavan fiyata kazan kaldırdılar

Geçen hafta artan et fiyatlarına önlem olarak tavan fiyat uygulaması getiren Tarım Bakanlığı'na satıcılardan tepki var

Tavan fiyata kazan kaldırdılar
Ete gelen tavan fiyata tepki var. Antalya Kasaplar Odası Başkanı da olan Yardımcı, Bakan Çelik’in “Kıyma 32 tavan, kuşbaşı 34 tavan olmak üzere fiyat belirlendi. ‘Uygulamıyorum, uymam’ diyen kim? 78 milyona karşı sorumsuz davranan kasaba, fırın, süt sanayicisine sesleniyorum. Kararları uygulamak son derece önemli” şeklindeki açıklamalarına yanıt verdi.

Bakan Çelik, İzmir’de başlayan tarım ve hayvancılık fuarı AgroExpo Eurasıa fuarının açılışında, şunları söylemişti:
“Ekmekte, ette, sütte aldığımız kararları uygulamıyorsanız bakanlığa ne gerek var? Ekmek maliyeti 65 kuruş. Siz işletme hatalarımızı 78 milyona fatura edemezsiniz. Halkın 250 gram ekmeği ile oynatmayız. Aldığımız kararlar konusunda laf olsun diye bu kararlar alınmıyor” demişti.
Bakan Çelik’in açıkladığı tavan fiyata karşı Osman Yardımcı, şunları söyledi:
“Hesabının yapılıp, nasıl kurtaracağı söylenmeden ya da gerekli bilgi verilmeden sayın bakanım böyle bir açıklama yapmış. İki gündür esnafla vatandaş karşı karşıya. Vatandaş, ‘Bakan açıkladı 32 liraya kıyma alacağım’ diyor. Tavan denilince 32’den fazlaya satamazsın. 26 liraya satan da var ama etin kalitesi önemli. Yüzde 40 yağ mı katılsın? Biz eti karkas alıyoruz, kemiği saymıyorlar. Biz kemiği kıymanın içine katmıyoruz. Sadece kemik payıyla KDV 10  lira ediyor. Kıymanın 36 lira maliyeti var. 36’ya mal ettiğimiz, kâr koymadığımız halde 32 liraya satarsak kiloda 4 lira zarar ederiz.”

Tavan fiyat uygulamasını değerlendiren Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, uygulamanın sürdürülebilir bir çözüm olamayacağını ifade etti. 
ETİKETLER
#et #kasap #et tavan