Konut Haberleri
06 Ara 2016 14:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:52

Karakutu artık İETT otobüslerinde de var

Uçakların demirbaşı karakutular artık İETT otobüslerinde de var.. Yol ve sürüş güvenliğinin artması için hayata geçirilen bu proje kapsamında ilk etapta 520 otobüse karakutu takıldı..

Karakutu artık İETT otobüslerinde de var
Karakutu, otobüsler seyir halindeyken aracın haberleşme alt yapısından çektiği verileri kaydediyor ve GSM operatörü vasıtasıyla İETT sunucularına yüklüyor.

Uygulama ile kazaların azalması, yol ve sürüş güvenliğinin arttırılması, yakıt tasarrufu sağlanması amaçlanıyor.

520 otobüse karakutu takıldı

İlk etapta 520 İETT otobüsüne takılan karakutu donanımı, Haziran ayından itibaren araç bazlı 48 ayrı veriyi kayıt altına alıyor.

Toplanan verilerle, anlık uyarılar ve geçmişe yönelik raporlamalar yapılabiliyor. Proje kapsamında 520 karakutulu otobüsü kullanan 700 İETT şoförüne, genel bilgilendirme ve bireysel hatalara yönelik olmak üzere iki aşamalı eğitim verildi.

Uçak modeli karakutu İETT'ler için tasarlandı

Proje ile ilgili bilgi veren İETT Genel Müdürü Arif Emecen sistemin, uçaklarda kullanılan karakutu teknolojisinin lastik tekerlekli araçlar için tasarlanmış hali olduğunu söyledi.

Emecen, "Sistem; gaz pedalı, fren pedalı, yakıt seviyesi, vites, el freni, araç hızı, fren balata kalınlığı, aracın tüm arıza bilgileri, yağ basıncı, yakıt basıncı, hararet gibi araca ve kullanıma dair verileri, konum, hava sıcaklığı, rota, hat, mesafe gibi çevresel etkileri raporlayıp analiz edecek. Anlık bilgiler tek merkezden takip edilecek, gerektiğinde müdahale edilecek" dedi.

Güvenlik artacak

Arif Emecen, karakutu uygulaması sayesinde kazalarda yüzde 15 oranında azalma, sürüş kalitesinde ise yüzde 10 artış beklediklerini ifade etti. Proje başlangıç tarihinden itibaren yüzde 7.2 yakıt tasarrufu yapıldığını da belirten Emecen "Özetle uygulamaya geçen sistem sayesinde İstanbul’a hizmet veren otobüslerimizde yol ve sürüş güvenliği artacak. Kaza sayısı ve bakım giderleri azalacak. Yakıt tasarrufu sağlanacak. Yolcu konforunda standart yükselecek" diye konuştu.
ETİKETLER
# uçak # iett #karakutu