Sektörel
21 Eki 2015 12:52 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:37

Kapadokya'nın lokomotifi balonlar

Türkiye turizminin önemli merkezlerinden Kapadokya, balon turları sayesinde turist sayısını sürekli artış gösteriyor

Kapadokya'nın lokomotifi balonlar
Doğal yapısıyla Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde, 9 ayda 400 bin turist balon turlarını tercih etti. Balon turları yöneticileri, yüzde 100 dolulukla çalıştıklarını ve turistlerin kimi zaman yer bulamadığını ifade etti.

Daha önce bölgeyi ziyarete gelen turistlerin alternatif etkinlik olarak yöneldiği balon turları, son yıllarda turistleri çeken lokomotif unsur haline geldi. Artık öncelikle balon turlarına katılmak için bölgeye gelen turist sayısı her geçen yıl artıyor.

Artan talebe bağlı olarak büyüyen bir sektör haline gelen sıcak hava balonculuğu her geçen yıl gelişiyor. Birkaç yıl öncesine kadar birkaç firmanın az sayıda balonla turizme hizmet vermeye çalıştığı sektörde artık 25 firma, yaklaşık 200 balonla konuklarına Kapadokya'nın güzelliklerini gökyüzünden izleme imkanı sunuyor.

İlgi her geçen yıl artıyor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre, balon turlarına ilginin her geçen yıl arttığı bölgede, 2013'te 300 bin olan balon turuna katılan turist sayısı, geçen yıl 420 bine ulaştı. Bu yılın 9 ayında ise bölgede yaklaşık 22 bin uçuş gerçekleştirildi. Günlük ortalama 100 uçuşla bu sürede 400 bin civarında yerli ve yabancı turist, peribacaları, vadiler ve bölgenin diğer doğal güzelliklerini havadan keşfetti.

Ocak-eylül döneminde 70 gün ise hava şartlarının elverişsiz olması nedeniyle uçuşlar gerçekleştirilemedi. 

Turistlerin önceliği balon turu

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, açıklamada, Kapadokya turizminin son yıllarda artık balonla tanınmaya başladığını, balon turizminin de başlı başına bir sektör haline geldiğini belirtti.

Balon turlarının Kapadokya'ya yeni bir turizm akını yaşattığını ifade eden Durmaz, daha önce bölgeyi gören turistlerin balona binmek için yeniden Kapadokya'yı tercih ettiğini söyledi.

Sıcak hava balonlarının bölgenin sembolü haline geldiğine işaret eden Durmaz, "Artık Kapadokya'yı balondan izlemek bir ayrıcalık oldu. Önceden bölgeye gelen turistler, turlara katılıp, açık hava müzelerini geziyor, yürüyüş yapıyorlardı. Şimdi ise turistlerin çoğunluğunun önceliği balon oluyor. Kapadokya dünyada sayılı balon merkezlerinden biri oldu" diye konuştu.

Firmalar yüzde 100 dolulukla çalışıyor

Balon firması yöneticisi Bekir Uçarkuş da daha önce bölgenin tanıtımında eksiklikler hissedildiğini ancak artık balon turlarının tek başına bölgenin tanıtımını yapmaya yettiğini anlattı.

Kapadokya'ya 2000'li yılların başında yılda ortalama 500 bin kişinin geldiğini, son dönemde ise bu sayının 2,5 milyona ulaştığını kaydeden Uçarkuş, bu durumda balon turlarının büyük etkisinin olduğunu vurguladı.

Göreme bölgesinde her gün sabahın ilk ışıklarıyla 100 civarında balonun havalandığını aktaran Uçarkuş, şunları söyledi:

"Bazen, öğle vakti ikinci kez balon turları düzenleniyor. Günde 3 binden fazla kişi, bu farklı deneyimi yaşıyor. Balon sayısı artmasına rağmen o kadar çok ilgi var ki çoğu zaman turistler yer bulamıyor. Müşterilerimizden bizzat gözlemliyoruz, çoğu turist sırf balona binmek için bölgeye geliyor. Balon turizmi Kapadokya turizminin lokomotifi haline geldi. Bütün firmalar neredeyse her gün yüzde 100 dolulukla çalışıyor. Bu turlar, Kapadokya'nın tanıtımına büyük katkılar sağlıyor. Bu sayede de bölgeye gelen turist sayısı her geçen yıl artıyor."

Kapadokya'nın eşsiz güzelliklerini gökyüzünden izleme deneyimi yaşamak isteyenler, 45-60 dakika süren turlar için 200 euro ücret ödüyor.