Konut Haberleri
02 Nis 2015 08:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:32

Kalıp denince akla hemen MESA gelir!

İlk kurulduğunda amacı sadece MESA projelerine üretim yapmak olan MESA İmalat, şu anda konut ve Tünel Kalıp anıldığında dünyada ilk akla gelen isim...

Kalıp denince akla hemen MESA gelir!
Sanayi hayatına 1978 yılında sadece MESA projelerine üretim yaparak başlayan MESA İmalat, 986-1990 yılları arasında ise Tünel Kalıp sisteminin getirdiği avantajlar sektörde çok fazla ilgi ve talep oluşturduğu için MESA grubunun dışına açılmaya başladı. Şu anda konut ve Tünel Kalıp anıldığında dünyada ilk akla gelen isim MESA... 

Çok farklı coğrafyalara ürün yollandığı için lojistik hizmet de sağlanıyor.


MESA İmalat basın ziyareti, MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, MESA Genel Müdürü Can Aynagöz, MESA İmalat Genel Müdürü Temel Yakşi ve MESA İmalat Genel Müdür Yardımcısı Can Canaran evsahipliğinde gerçekleştirildi. 

MESA İMALAT Sanayii ve Ticaret A.Ş., MESA Şirketler Grubu'nun bir üyesi olarak 1978 yılında Ankara’da kurulmuştur. Başlangıçta tünel kalıp sistemi tasarımı ve üretimi yapmak üzere kurulmuş olan MESA İMALAT, kısa bir süre içinde, diğer teknolojik kalıp ve iskele sistemlerini de ürün profiline katmıştır.

Bugün 30.000m² kapalı, 105.000m² açık alanda kurulu olan tesislerde, ISO 9001 güvencesi ve ileri teknoloji ile yüksek kalitede üretim yapılmaktadır. MESA İMALAT bugün Avrupa’nın en büyük çelik kalıp üretim tesislerinden biri haline gelmiştir.

Üretim kapasitesi ve Ürün Yelpazesi:
Yılda 200.000 m² çelik kalıp sistemi, 300.000 m² ahşap yüzeyli kalıp sistemi, 1.000.000 m3 iskele ve döşeme kalıbı sistemi üretebilen kapasitesi ve geniş ürün yelpazesi ile MESA İMALAT, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda önemli bir yer elde etmiştir. MESA kalıp ve iskele sistemleri bugüne kadar 5 kıtada, 40 ülkede pek çok önemli inşaat projesinde tercih edilmiştir. Bu başarıda hemen hemen her türlü endüstriyel kalıp ve iskele sisteminin ürün yelpazesinde bulunması önemli bir unsur olmuştur. Ayrıca ana ürünümüz olan tünel kalıp sistemi için MESA İMALAT dünya çapında lider firma pozisyonuna ulaşmıştır.
Bugün hem Türkiye’de hem dünyada, konut ve tünel kalıp denince akla ilk gelen marka MESA İMALAT’tır. 37 yılı aşkın süre sonunda firmamız Türkiye’de sektörün lideri olmasının yanı sıra, gerek satış gerek üretim rakamlarına göre bugün dünyanın bir numaralı tünel kalıp üreticisi konumuna ulaşmıştır. Bugüne kadar tüm dünyada yaklaşık 6.1 milyonu aşkın konut, MESA Tünel Kalıp Sistemi ile inşa edilmiştir.
Türkiye gibi konut açığı olan pek çok ülkede hızlı, standart, sağlam, kaliteli ve ekonomik konut yapımı için tünel kalıp alternatifsiz bir sistem olarak gözükmektedir. Ülkemiz gibi deprem riski taşıyan bölgelerde tünel kalıp sistemi ile yapılan monolitik betonarme binaların depreme karşı en dayanıklı yapılar olması bu sistemin bir diğer üstünlüğüdür. Tabi ki sağlam ve dayanıklı yapıların tünel kalıpla son derece hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılabilmesi konut yatırımcısının ve müteahhitlerin projeleri ekonomik bir şekilde tamamlamasına olanak sağlamaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı bugün MESA Tünel kalıp sistemleri, ABD’den Avustralya’ya, Hollanda’dan Cezayir’e kadar dünyanın pek çok ülkesinde kullanılmaktadır.

MESA İMALAT olarak son 10 yıldır yoğun olarak faaliyet gösterilen bir diğer proje grubu ise gökdelenler, kuleler gibi yüksek yapılardır. Bu amaçla MESA Ar-Ge departmanı tarafından tasarlanan “Hidrolik Tırmanır Kalıp Sistemleri”, dünyada çok az sayıda kalıp firması tarafından üretilebilmektedir. Bu sistem sayesinde MESA İMALAT, özellikle Rusya, Körfez ülkeleri ve Asya Pasifik bölgesinde birçok projede yer alarak, bu alanda da hızla isim yapmaya başlamıştır.

Konut ve diğer üstyapı projelerinde ciddi bir pazar payına sahip olan MESA İMALAT son yıllarda üretim teknolojileri ve Ar-Ge çalışmalarına yaptığı yatırımlar sayesinde ürün yelpazesini daha da genişleterek enerji santralleri, soğutma kuleleri, köprü, baraj ve diğer altyapı projelerinde de tercih edilen bir marka haline gelmiştir.
Yine son yıllarda Türkiye’de yaşanan iş kazaları sonrası oldukça gündemde olan ve artık yapılan mevzuat değişiklikleri ile kullanımı zorunlu hale getirilen “güvenlikli iş iskelesi sistemini” de Türkiye’de ilk üreten firmaların başında MESA İMALAT gelmektedir.

Hizmet Politikası:
Küresel ölçekte bir dünya markası olabilmek için ürün kalitesinin en üst düzeyde olması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Ürünlerin yanı sıra verilen mühendislik hizmeti, satış öncesi ve sonrası hizmetlerin kalitesi ve kapsamı da kullanıcı nezdinde son derece önemli bir yere sahiptir.
Dinamik bir teknik kadro ve güçlü bir mühendislik altyapısı ile tüm inşaat projelerinde en uygun ve akılcı kalıp çözümünü sunabilmek MESA İMALAT’ın öncelikli amacıdır. Bu amaca ulaşmak için tüm projelerde ilk günden son güne kadar gerekli her türlü teknik destek, bir çözüm ortağı bilinci ile müşterilere sunulmaktadır. Satış sonrası servis MESA İMALAT için müşteri odaklı hizmet politikasının ayrılmaz bir parçasıdır. Deneyimli teknik personel ile dünyanın neresinde olursa olsun her şantiyede projenin ihtiyacı olan süpervizörlük hizmetleri sunulmaktadır.

MESA İMALAT mühendislik birikimi ve deneyimini yenilikçi bir anlayışla birleştirerek, ürünlerini sürekli olarak geliştirmiş ve üst düzey üretim teknolojileri kullanarak hayata geçirmiştir. Dünyaca onaylanmış sertifikalı ve yüksek kaliteli ürünleri, sınırsız teknik desteği ve satış sonrası servisi ile tanınan MESA İMALAT, müşteri memnuniyeti ilkesinden ve kalitesinden taviz vermeden inşaat sektörüne güvenle hizmet vermeye devam etmektedir.

MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu:
MESA İmalat’ın kuruluşuna ve gerek ulusal gerekse uluslararası alandaki hem teknoloji hem de Pazar payı olarak hakimiyetine değindi.

Özellikle konut alanında, hız, standart üretim, ekonomiklik ve sağlamlığı getiren en önemli unsurun Tünel Kalıp sistemi olduğunu belirtti. Eskiden bir kat betonu için kimi zaman 20-22 beklenildiğini, günümüzde ise Tünel Kalıp sistemi ile bu sürenin 2 güne indiğini söyledi.

Tünel Kalıp sistemini Türkiye’ye getirmelerindeki nedenin ise o dönemki yüksek enflasyon olduğunu belirtti. O dönem, %60-70’lere varan enflasyon karşısında inşaatta ne kadar hızlı olunursa o ölçüde kazanılabildiğini söyledi. Şimdi enflasyonun çok gerilediğini belirterek, yine de inşaatlarda hızın halen çok önemli olduğunu söyledi.

Yıllık ciro 60-65 milyon dolar bandında oluşuyor.

Türkiye’de konut sektöründe MESA İmalat’ın pazar payı; %70-75 civarında. MESA İmalat, özellikle markalı konut projelerinde çok daha yüksek bir orana sahip.

MESA İmalat Genel Müdürü Temel Yakşi:

MESA İmalat, 1978 yılında kuruldu.

MESA İmalat başlangıçta sadece Tünel Kalıp sistemlerini üretmek üzere kuruldu, zaman içinde diğer endüstriyel kalıp sistemlerini de ürün yelpazesine katarak, bugünkü konumuna ulaştı.

Halen 5000 çalışanımız var, 30.000 m² kapalı, 105.000 m² açık alana sahip fabrikamızda ISO 9001 kalite güvencesi ve ileri teknoloji ile uluslararası standartlarda üretim yapmaktayız.

Bugün yılda 200.000 m² çekil kalıp, 300.000² ahşap yüzeyli kalıp ve 1.000.000 m3 ün üzerinde iskele imalatı gerçekleştiriyoruz. 2014 yılında üretimin %75’ini 40’ın üzerinde ülkeye ihraç ettik.

Ürün yelpazesindeki genişlik ve Ar-Ge çalışmalarıyla MESA İmalat’ın öne çıktığını ve Tünel Kalıp sistemi teknolojisinde dünya çapında lider marka konumunda olduğunu belirtti.

Son dönemde yaşanan ölümlü iş kazaları ile gündeme gelen ve yeni yasada da Haziran 2015 itibari ile kullanımı zorunlu olan güvenli iskele konusunda da MESA’nın Türkiye’de ilk üreten firma olduğunu belirtti. Birkaç ay içinde alacakları TSE sertifikası ile de güvenli iskele konusunda standartları tescil edilen ilk firma olacaklarını söyledi.

MESA İmalat Genel Müdür Yardımcısı Can Canaran:

MESA İmalat, şu anda Avrupa’nın en büyük kapasiteli çelik kalıp üretim fabrikası konumunda.
MESA İmalat’ın ilk kurulduğundaki amacı, sadece MESA projelerine üretim yapmaktı.

1986-1990 yılları arasında ise Tünel Kalıp sisteminin getirdiği avantajlar sektörde çok fazla ilgi ve talep oluşturduğu için MESA grubunun dışına açılmaya başladı.

1990-1995 yıllarında Rusya’daki büyük askeri lojman ihalelerini alan Türk ve Koreli firmalarla birlikte; Tünel Kalıp, prekast kalıp, çelik hasır gibi ürünlerle MESA İmalat’ın ilk yurtdışı açılımı gerçekleşti.
1995-2002 döneminde ise MESA İmalat artık Türk müteahhitlerin üzerinden değil, doğrudan yabancı firmalara ihracat yapmaya başlıyor. Bu anlamda ilk girilen pazar; Malezya, Endonezya, Singapur gibi ülkeler – Güneydoğu Asya.

Bu dönemde; maalesef 1999’da yaşanan büyük Marmara Depremi sonrasında yapılan tüm kalıcı konutların tünel kalıp ihtiyacı MESA İmalat tarafından karşılandı. O dönemde fabrikada oldukça yoğun bir üretim gerçekleştirildi: 6 aydan kısa sürede 50.000 kalıcı konut yapıldı.

2002-2014 döneminde – son 12 yıllık periyotta, Türkiye’de yaşanan 2001 krizi nedeniyle daralan iç pazara karşın, uluslararası pazara ağırlık verildi. Uluslararası pazarlara girildikçe, oralardaki ihtiyaçlara göre ürün ve proje çeşitliliği sağlandı, geliştirmeler yapıldı.

Bu dönemde MESA İmalat’ın ana pazarları; Türkiye, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Rusya ve Orta Asya, başta Fransa, Hollanda olmak üzere AB ülkeleri, ABD başta olmak üzere Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Güneydoğu Asya.

Bu dönemde de fabrikamızda ana ürün Tünel Kalıp olmakla birlikte, yapılan Ar-Ge çalışmaları ve yatırımlarla birlikte; artık her türlü inşaatın, alt yapı üst yapı yapımlarında ihtiyaç duyulabilecek her türlü kalıp sistemi, ürün yelpazemize girmiş durumda.

Şu anda konut ve Tünel Kalıp anıldığında dünyada ilk akla gelen isim MESA.

MESA sadece Türkiye’de pazar lideri değil, gerek satış rakamları gerekse üretim miktarı ile global olarak tüm dünyada tünel kalıbın en büyük üreticisi konumunda.

Kaba bir hesaplama ile geçen 37 yılda MESA İmalat’ta üretilen tünel kalıplarla, dünyada 6 milyon konutu aşkın inşaat tamamlanmış durumda. Bu çok gurur verici bir durum. Bir başka gurur verici durum da, MESA İmalat’ın ilk kurulduğunda teknolojisinden yararlanılan Fransa’ya bugün ihracat yapılması.
Son 5 yılda yapılan yatırımlarla; robotik kaynak otomasyonları ve MESA İmalat’a özgü hazırlanmış hatları ile ileri teknoloji ile ve son derece verimli bir üretim yapılabilmekte.

40’a yakın ülkede çalışmak ve en prestijli projelerde var olmak için kalite çok önemli. Zaten MESA grubunun her üyesi, MESA’nın kalite yaklaşımını taşıyor, yansıtıyor.

MESA İmalat, müşterileriyle birlikte, onların bir organı gibi çalışıyor. Projenin ilk gününden tamamlanışına kadar birlikte bir süreç yaşanıyor. Projelere verilecek katma değer, MESA İmalat’ın en büyük önceliği.

Satış sonrası hizmet de bu işin ayrılmaz bir parçası. Dünyanın her neresinde olursa olsun – bu Karayipler’de bir ada da olabilir – oraya gönderilen kalıbın ilk kurumu ve ilgili personellerin eğitimi için mutlaka MESA İmalat teknik ekibi, oraya gidiyor.

Çok farklı coğrafyalara ürün yollandığı için lojistik hizmet de sağlanıyor.
Bunların yanı sıra MESA İmalat, Türkiye’de inşaatın daha endüstriyelleşmesi, daha standart hale gelmesi açısından, işçilik seviyelerinin daha yukarılara çekilmesi, daha güvenli ve daha güvenli işçilik sağlanması adına; gerekli mevzuatların, regülasyonların oluşturulmasına katkı sağlıyor. Çeşitli eğitimler veriyor ve destekliyor, kamu ve ilgili STK’larla işbirliği gerçekleştiriyor.

Tırmanır Platform ve Kalıp sistemleri; son dönemde Ar-Ge çalışmaları yaparak geliştirdiğimiz yeni bir ileri teknoloji ürünü. İstanbul’da, Dubai’de, Moskova’daki yüksek yapılarda kullanılan bir sistem. MESA İmalat, bu sistemi dünyada belirli bir seviyede üreten 4-5 firma arasına girdi.

Bu alanda da henüz pazara çok yeni girilmesine karşın, aralarında Almanların da olduğu pek çok Avrupalı rakipleri geride bırakarak projelerin alındığı, güçlü ve hızlı bir şekilde söz sahibi olunmaya başlandığı bir alan.

Tırmanır Platform ve Kalıp sistemleri; 300-400 metre yükseklikteki yapıların betonarme çekirdekleri için; vinç ihtiyacı olmayan kendi kendine tırmanan çok özel ve yüksek teknolojili bir sistem.
3. Boğaz Köprüsü’nde kullanılan çalışma platformları MESA İmalat tarafından yapıldı. Değişik teknolojiler ve mühendisliklerin söz konusu olduğu Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası için yapılan yeni konser salonu da çok farklı bir çalışma oldu.