Röportaj
17 Ara 2014 10:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:18

Kalekim’in garantili ustaları Türkiye’nin her yerinde

Her iki binadan birine adını yazan Kalekim, usta eğitim programlarıyla da sektörde ilklere imza atıyor: 5 yılda 5 bin usta ile Türkiye’nin her yerine ulaşmak

Kalekim’in garantili ustaları Türkiye’nin her yerinde
Türkiye ve dünyada her iki binadan birinin malzemesi Kalekim… İnşaat sektöründe sıvasından, yalıtımına kadar bir çok hammaddeyi üreten Kalekim’in genel müdürü Altuğ Akbaş ile emlakeki.com olarak yeni programlarını konuştuk…

** Kalekim ne zaman  kuruldu biraz anlatabilir misiniz?

Kalekim aslında kuruluş yılı 1973 olmasına rağmen 1962 yılında ilk ihracatı yapmıştır. Bugün Avrupa’da 5. sırada, Türkiye’de ise 1. sırada yer alan marka.



**Kaç usta yetiştirdiniz?

Vermiş olduğumuz eğitimlerde görüştüğümüz usta  sayısı 190 bini bulmuş durumda. Kalekim olarak Usta Kulübü’müz var. Şu anda usta kulübümüzün üye sayısı 55 bin…  Ama özel olarak eğitip mezun ettiğimiz 8 bin 500 kişi var. 2 bin 500’ü de Garantili Usta. Bu kişilere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir sertifika veriyoruz.





** Çalıştığınız projeler hangileri ?

Her iki projeden birisinde varız. Kalekim’in şu anda pazar payı yüzde 55…

** Son yatırımlarınızın değeri?

Son iki tanesini örneklendireyim; birisi 5, birisi 2 buçuk milyon liraya mal oldu  Kalekim’e..

** Yurtdışı yatırımları nasıl?

Ürün grubumuz çok uzağa taşınabilir bir ürün değil. Götürdüğünüz yerde üretimi oluyorsa olabiliyor. Afrika’nın gelişmemiş yerlerinde çok etkin pazarlar yaratmaya başladık. Son 3 senedir, mesela Irak’ta ithal edilen malın yüzde 70’ı Kalekim’den gidiyor. Afrika’nın kuzeyinde ciddi pazarlar oluşmaya başladı.

** Usta yetiştirme modeli yurtdışında da olacak mı?

Tabii. Çalışmalara başladık. Türkiye’de şu anda 65 ilde 2 bin 500 Garantili Usta ile devam ediyoruz. Hedef 5 yıl 5 bin usta

** Usta kulünden bahseder misiniz?

Ortaya çıkardığımız usta kulübünü ‘en büyük kıymetimiz.’ Bizim bir üçlememiz var; doğru ürün, doğru çözüm, doğru uygulama… Biz hep uygulayıcıların yanında yer aldık. Ya eğitttik, ya da uygulayıcıların tecrübesinden beslendik… Böylece etkileşimli bir ilişkisi oluşturduk.

** Hedefiniz nedir?
Birçok binada imzamız var. Kalekim şu anda yatırımlarını tamamladı ama yine de şu anda 6 farklı ilde,
 7 tane fabrikası var. 2 tanesi İstanbul’da. Diğerleri Isparta,Yozgat, Mersin, Erzurum, Mardin illerinde… Erzurum ve Mardin son iki yatırımımız oldu. Ayrıca Istanbul Avcılar’da 100 bin ton kapasiteli boya, sıva  fabrikamız var. Ciromuz da 250 milyon lira civarı olacak bu sene.

** Sertifikalı usta programları nasıl gidiyor?
Sertifikalı usta ihtiyacı sürekli olacak. İşi ehline yaptırıyor olmak konusunda hem fikir olmaya başladık. İzoder bizim içinde bulunduğumuz derneklerden bir tanesi, İspanya, Almanya,Türkiye, Portekiz, Fransa ile işçi exchange anlaşması imzaladı. İspanya’da bir inşaat firması bizde sertifikasını tamamlamış bir 
ustayı görevlendirebilecek. Uluslararası bir belgesi olacak. Bunu biz de verebiliyoruz Kalekim olarak. 
 
** Yurtdışında durum nasıl?
Yurtdışında bir çok ülkeye hizmet eden Kalekim buralarda fabrika da açmayı planlıyor. Biz burada konsantre ihraç ediyor olacağız. Daha sonra da kum ve çimentonun eklenmesiyle ürün hazır halde olacak. Ama tercihimiz önce pazarı oluşturmak. Pazar oluştuktan sonra da üretime dönmek. Çalıstığımız yerler var. Mesela Cezayir’de boya konusunda çalışmalara başladık. Şimdi de Özbekistan ve Tacikistan’a taşıdık.” 

** Garantili ustada süreç nasıl işliyor?
Bize ulaşan kişi veya firmalara, işlerinin büyüklüğü veya lokasyonlarına göre 3 tane usta ve ekibini yolluyoruz. Teklif veriliyor çözüm paketi de sunulmuş oluyor. Onaylandığı andan itibaren Kalekim’in garantisi altında faaliyete geçmiş oluyor. Biz ustalara ve ürnlerimize garanti veriyoruz. Son 10 yıl içerisinde ustalarımızdan gelen şikayet sayısı ‘3’… Demek ki iyi bir eğitim verdik. Müşteri memnuniyeti odaklı bir sistem bu, hata yapmış olan ustamızın yapmış olduğu hatayı düzeltiyoruz orada bir sıkıntımız yok, ama işi yarım bırakan ustamızı sistemin dışına alıyoruz.”