Konut Haberleri
23 Ağu 2014 11:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:43

Kablosuz ağlara güvenin

Ortak kullanıma açık kablosuz ağların sayısı her geçen gün artıyor. Ancak şifresiz ve ücretsiz kablosuz Wi-Fi hayatımızı kolaylaştırırken güvenlik sorununu da beraberinde getiriyor

Kablosuz ağlara güvenin
Havaalanları, kafeler, alışveriş merkezleri, oteller ve hatta sokaklar... Kablosuz internet ağlarının bulunmadığı yer kalmadı gibi. Hayatımızın bir parçası haline gelen internete özellikle mobil cihazlarla her yerden bağlanmak mümkün. Ortak kullanıma açılan genel kablosuz ağların sayısı her geçen gün ARTıyor. Ancak şifresiz ve ücretsiz kablosuz Wi-Fi hayatımızı kolaylaştırırken güvenlik sorununu da beraberinde getiriyor. Bilgisayar, akıllı telefon ve tabletten Wi-Fi kullanırken riski azaltmanın yollarını araştırdık.


Katılacağınız ağı akıllıca seçin
Free Wi-Fi’ hotspot’u bağlanma konusunda sizi cezbedilir. Hotspot’lar halka açık yerlerde kablosuz internet ya da ağ hizmetlerinin sağlandığı yerel alanlar. Tanımadığınız açık ağlara bağlanmadan önce bir kere daha düşünün. Örneğin, bir kafede veya kütüphanedeyseniz hangi ağdan bağlanacağınız konusunda çevredeki çalışanlardan yardım isteyin. ‘Free Wi-Fi’ ismi ya da benzer varyasyonlarla oluşturulan ağlarda ‘ortadaki adam saldırısı-man in the middle attack’ şekliyle art niyetli biri verilerinizi çok kolay elde edebilir. Bu nedenleseçimi önemli.

Sanal özel ağ kullanma imkânı
Virtual Private Network
(sanal özel ağ) kullanabilirsiniz. Bu özel bilgisayar ağı, internet üzerinde kurulu bilgisayarlar grubundan oluşur. Bu yolla internette güvenle dolaşmak mümkün. VPN, cihazınızla VPN sunucusu arasındaki trafiği şifreler. Bu da verilerinizi daha güvenli kılar. Eğer VPN’iniz yoksa işyerinizden kurulmasını sağlayabilirsiniz. Ücretsiz versiyonlarını da bularak siz yükleyebilirsiniz.

Tarayıcıda HTTPS’yi kontrol edin
Web tarayıcısını kullanırken güvenli olduğunu kontrol edin. HTTPS (güvenli hiper metin aktarım iletişim kuralı) güvenli ağ protokolü ile birleştirilmiş olanıdır. Özellikle internet üzerinden yürütülen bankacılık işlemlerinde tarayıcınızdaki adres çubuğunun başında ‘http’ yerine ‘https’ yazdığını görürsünüz. Başında ‘https’ yazılan adreslerle bağlantı kurduğunuzda, bilgiler sadece karşı taraf ve sizin tarafınızdan okunabilecek şekilde şifrelenir.
Ayrıca eğer bir mobil cihaz kulllanıyorsanız uygulamalarınızın otomatik olarak güvenli olduğunu ya da HTTPS protokolünü kulllandığını farzetmeyin. Bu durumda web tarayıcısından tekrar girerek HTTPS bağlantısını sağlayın.

İki faktörlü kimlik doğrulaması
Gmail, Hotmail, Facebook, Twitter
gibi servislerde iki faktörlü kimlik doğrulamasını kullanmak iyi olabilir. Bu yolla bilgilerinizi garantiye alırsınız.
Daha çok statik kulllanıcı adı ve şifre bilgileri ile doğrulama sağlanıyor. Bunların yanında ek sorulara verilen cevaplar ve hatırlatmalar saldırganların işini zorlaştırır.
Eğer birisi genel Wi-Fi ağından bilgilerinize erişirse ek güvenlik korumasına sahip olursunuz. Her kullandığınız hizmet ve sitede aynı şifreyi kullanmamaya dikkat edin.

İŞİNİZ BİTTİĞİNDE AĞI UNUTTURUN
Ağı unutun: Web taramasını yapıp işinizi bitirdikten sonra girdiğiniz hizmetlerde oturumu kapatmayı unutmayın. Ondan sonra da cihazınızın girdiğiniz ağı unutmasını sağlayın. Bu da cihazınızın kapsama alanında bulunduğunuz sürece otomatik olarak ağa bağlanmasına engel olur. Windows’ta ise otomatik bağlanma seçeneğinden çıkın. Ağın hatırlanması seçeneğini engelleyin. Cep telefonunuzda Wi-Fi ağı listesininden ‘ağı unut’ seçeneğini seçin.
Sonuç olarak herkese açık güvenli olmayan kablosuz ağlarda neler yaptığınıza dikkat edin. Özellikle internet bankacılığı işlemlerinizi 3G üzerinden ya da daha güvenli bir ağla bağlanırken yapmayı deneyin. Güvende olmak istiyorsanız, ortak bir kablosuz ağı kullanıyorken kredi kartı numaranız veya diğer her tür finansal bilgileriniz gibi herhangi bir hassas bilginizi yazmaktan kaçının.