Ulaşım
04 Mar 2014 10:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:56

İznik-Yenişehir karayolunun temeli atıldı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile İznik-Yenişehir karayolunun temel atma törenine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldı.

İznik-Yenişehir karayolunun temeli atıldı!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile İznik-Yenişehir karayolunun temel atma törenine katılan Arınç, burada yaptığı konuşmada, bu karayolunun yapılmaya başlamasının çok sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Çok hayırlı bir iş yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Arınç, hükümet olarak gece gündüz çalışarak bugüne kadar ihmal edilmiş, yapılamamış, başlanmamış, düşünülmemiş bütün hizmetleri gerçekleştirdiklerini belirtti.

İznikli ve Yenişehirli vatandaşların yıllardan beri böyle bir yolun yapılmasını arzu ettiğini dile getiren Arınç, "Biz de bunu dikkate aldık. Bu 20-25 kilometrelik yolu çok büyük bir firma ile inşallah en kısa zamanda bitirildiğini göreceğiz ve bu yoldan istifade edeceğiz" dedi.

Yolları insan vücudundaki kılcal damarlara benzeten Arınç, "Yollar adeta kılcal damarlar gibi insan vücuduna hayat verir, aynı zaman da ekonomiye can verir. Ulaşmadığı hiçbir yerde bereket ve canlılık olmaz. Hamdolsun bunu idrak ettik ve iktidara geldiğimizde ilk yıllarda '5-6 bin kilometre bölünmüş yol yapacağız' dedik. Bütün bunların hedefini koyduk ve hedeflerimizi gerçekleştirdik. Bugün ilk günümüze göre, 18 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Anadolu'yu birbirine bağladık" diye konuştu.

"Karanın bittiği yerde denizin altına giriyoruz"

Eskiden 50 kilometreyi bile 1,5 saatte alırken şimdi Anadolu'nun her bir tarafının 2'şer gidişli, 2'şer gelişli bölünmüş yollarla dolduğunu hatırlatan Arınç, buna ilaveten otoyollar, otobanlar yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Onlarca tünel ve viyadük yapıyoruz. Katrilyonları harcıyoruz ki ulaşım ne kadar güçlü olursa ekonomi de o kadar canlı olur. Otoyollar, otobanlar yetmiyor. Karanın bittiği yerde denizin altına giriyoruz. Suyun altında 60 metre derinlikte Marmaraylar yapıyor, kıtaları birleştiriyoruz. Denizin üstünden 4 kilometrelik asma köprüler yapıyoruz. Hamdolsun insan azmedince Allah da ona yardım ediyor. Kimsenin rüyada görse inanmayacağı şeyleri biz gerçekleştiriyoruz. Kim derdi ki 150 sene önce Abdülhamit'in projesi olan, Abdülmecit'in projesi olan Üsküdar'la Sirkeci'yi birbirine bağlayalım da denizin altından bir tüp geçit yapalım. Bunu gerçekleştirmek bize nasip oldu. Hamdolsun cumhuriyetin kuruluşunun yıl dönümünde 29 Ekim'de hükümetimiz ona yakışır bir kutlama yaptı. Denizin altında 60 metre derinlikten bir tüp geçitle binlerce insanı kıtalar arasında seyahat ettirmeye başladı."

Arınç, Anadolu trenlerinin eskiden saatte 30 kilometre hızla gittiğini, bazen rampaya denk geldiğinde trenden inip yüründüğü zaman trenden daha hızlı gidildiğini hatırlatarak, "O günleri hiç unutmuyorum. Avukatlık yaptım yıllarca. Yakın ilçelerimize bazen trenle seyahat ettiğimiz olurdu. 1-1,5 saatte 60 kilometrelik yolu alamazdık, bazen duruşmalara yetişemezdik. Şimdi biz saatte 250 kilometre hız yapan yüksek hızlı trenlerle yolculuk edeceğiz. İnşallah Bursa 15 tane şehirle yüksek hızlı tren bağlantısına kavuşacak" açıklamasında bulundu.

''Siz söyleyeceksiniz, biz yapacağız''

İznik ilçesine 11 yıldır güzel hizmetler ve yatırımlar yaptıklarını hatırlatan Arınç, "Buraya helikopterle geldik. İznik yukarıdan da bir başka güzel. Burası tarih ve turizm şehri. Şüphesiz emekli olanlar 'Ah keşke İznik'te yaşasam' diyebilirler. Buraya yapılan hastanemizin kaba inşaatı neredeyse bitmek üzere. 60 yataklı devlet hastanemizi bütün uzman doktorlarıyla beraber en kısa zamanda açacağız. Şimdiden hayırlı olsun. İznik halkı ne istiyorsa biz de onu yerine getireceğiz. Çünkü biz milletin hizmetkarıyız. Siz söyleyeceksiniz, biz yapacağız" ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yeniden kazanacağına ve yeniden daha güçlü bir şekilde göreve geleceğine işaret eden Arınç, "İznikli ilgili yerel hizmetleri bütün gücüyle gerçekleştirecek, yerine getirecek. Ben İznik halkının kendisine yardımcı olabilecek güçlü, dürüst, samimi, çalışkan insanları takdir edeceğine inanıyorum. Yerel seçimlerden başarılı çıkıldığı takdirde İznik'teki hizmetlerin 10 katına çıktıklarını göreceksiniz" diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise İznik'in sürekli kalkınan bir merkez durumunda olduğunu ifade etti.

İznik-Yenişehir karayolu için 30 milyon lira yatırım gerçekleştirildiğini aktaran Elvan, yaklaşık 25 kilometre uzunluğundaki yolun 10 kilometrelik kesimi bölünmüş yol, 15 kilometresini ise yüksek standartlı tek yol olarak inşa edileceğini söyledi.

Elvan, İznik çevre yolunun tamamlanmasıyla transit trafiğin şehir dışına alınarak şehir içi trafiğin rahatlayacağını belirterek, "Bölgede üretilen ürünlerin ihracat merkezlerinin de büyükşehirlere nakli kolaylaşacak ve bölgenin gelişmesinde önemli katkılar elde edilecek. Bu yolu inşallah 2015 yılı nisan ayında bitireceğiz. Şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

''Her tarafı şantiye haline getirmiş bulunuyoruz"

Elvan, son 11 yılda bakanlıkları tarafından Bursa'ya 3 milyar yatırım yapıldığını aktararak, şöyle devam etti:

"Sadece karayollarına 2,5 milyar lira harcama gerçekleştirdik. Eğer bu rakamı bizden önceki hükümetlerin yatırımlarıyla kıyaslarsak belki Türkiye genelinde 40, 50 şehire yapmış oldukları yatırımlara eş değer olan bir yatırımdır. Bizden önceki hükümetlerin Türkiye geneline yaptığı yatırım sadece yüzde 50'sini biz Bursa'ya yaptık. Açılıştan açılışa temel atmadan temel atmaya koşturuyoruz ve yetişemiyoruz. Her tarafı şantiye haline getirmiş bulunuyoruz. 2003 öncesi Bursa'nın 200 kilometre bölünmüş yolu vardı. Biz buna 244 kilometre daha ekleyerek bölünmüş yol uzunluğunu 444 kilometreye çıkardık. Son 11 yılda 2 bin 274 kilometre asfalt çalışması yaptık."
252 metre kule yüksekliği, bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre boyuyla dünyanın en büyük orta açıklı asma köprüleri arasında yer alan ve dördüncü sırada bulunan İzmit Körfez Geçiş çalışmalarının da süratle tamamlandığını anlatan Elvan, İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik ulaşım süresinin 3-3,5 saate düşeceğini, 1 saatlik Körfez geçişinin de 6 dakikaya ineceğini kaydetti.

''150 yılın hayali Marmaray'ı gerçekleştirdik''

Türkiye'nin dört bir yanına yatırımlar yaptıklarını ve biten tesisleri hizmete açtıklarını dile getiren Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçmişteki kargaşaya bir dönelim, 10-11 yıl öncesine... Toplanamayan bir Bakanlar Kurulu, bakanların birbirleriyle kavgaları, Türkiye'de yatırıma yönelik hiçbir girişimin olmaması, devlet memurlarının maaşlarını zor ödendiği dönemler. O dönemlerden bu dönemlere geldik. Siyasi ve ekonomik anlamda güçlü bir istikrara kavuştuk. Ülkemize artık güven duyuluyor. Çok sayıda mega projelere imza attık. 150 yılın hayali Marmaray'ı gerçekleştirdik. 3. köprümüz hızla ilerliyor. Akabinde 3. havalimanını inşa etmeye başlıyoruz. Yine Kanal İstanbul projemiz... Bunlar dünyada ses getiren ve birçok ülke tarafından konuşulan bizim gurur duyduğumuz büyük projelerimiz. Ama bu projelerimizin gerçekleşmesini arzu etmeyen içeride ve dışarıda kesimler var. Bunlara karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdürmek zorundayız. Eğer biz bu ülkeyi seviyorsak, ülkenin insanını seviyorsak, bu ülkenin güçlenmesini istiyorsak inşallah 30 Mart'ta bunun cevabını vereceksiniz. Halkımızın daha da zenginleşmesini istiyorsak, Türkiye'de istikrarın devamını istiyorsak inşallah 30 Mart'ta bizlere desteğinizi vereceksiniz."