Kentsel Dönüşüm
26 Haz 2013 10:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:29

İzmir’de bir dönüşüm krizi daha!

çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Narlıdere Belediyesi'nin yaklaşık bir yıl önce hazırlayarak Ankara'ya onaya gönderdiği Atatürk, 2. İnönü, çatalkaya ve Narlı Mahallelerini kapsayan 43 hektarlık kentsel dönüşüm bölgesini &lsquo

İzmir’de bir dönüşüm krizi daha!
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, dört mahalledeki dönüşüm projelerinin hazır olduğunu ve bakanlığın, dönüşüm yetkilerini kendilerine devredeceğini söyledi.
 
Bakanlık daha önce Büyükşehir’in Cennetçeşme ve Menemen kentsel dönüşüm projelerini de kendi üzerine almış ve yetki devri yapmamıştı.
 
Narlıdere'yi şok eden karar
 
Ege'de Son Söz'ün haberine göre, Narlıdere Belediyesi, ilçenin en sorunlu gecekondu mahalleleri olan 2. İnönü, Atatürk, Çatalkaya ve Narlı için geçtiğimiz yıl kentsel dönüşüm projesi hazırladı. Yaklaşık 4 bin 400 konutu ve 15 bine yakın vatandaşı ilgilendiren dönüşüm projeleri, geçen Haziran ayında onay için Ankara’ya gönderildi. Bakanlar Kurulu’nda bekleyen projeler geçtiğimiz günlerde onaylandı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Narlıdere Belediyesi’nin himayesinde olan 43 hektarlık alanı Riskli Alan ilan ederek, bölge üzerindeki yetkileri kendi üzerine aldı.
 
Belediye Başkanı Abdül Batur bakanlık yetkilileri ile temasa geçtiklerini, talep dilekçesini yetkililere ilettiklerini, bölgedeki dönüşüm yetkisinin en geç yarın (Perşembe) belediyeye devredileceğini ve dönüşüm çalışmalarının başlatılacağını söyledi. Bakanlık yetki devrini ilçe belediyesine yaptığı andan itibaren Narlıdere’deki 2. Etap dönüşüm çalışmaları başlayacak.
 
Batur: Yetki bize verilecek
 
Batur, “Kentsel dönüşüm projelerimizi hazırladık ve geçen yıl bakanlığa gönderdik. Bakanlar Kurulu onayladı. Riskli alan ilan edilmesi, bizim önümüzü tıkayan bir şey değil. Tam tersine yetki talebimizi ilettik ve birkaç gün içinde o bölgedeki dönüşüm yetkisini üzerimize alacağız. Yerinde dönüşüm uygulamasını daha önce yaptık ve başarılı olduk. Yetkiyi üzerimize alarak bu mahallelerdeki dönüşümü de gerçekleştireceğiz. Yetkinin ilçe belediyesine verilmemesi gibi bir ihtimal söz konusu değil. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile görüştüm. Yetki talebimizi dilekçe ile ilettik. En kısa zamanda olumlu yanıt geleceğini biliyoruz” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha önce de Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere ve Menemen Ahıhıdır dönüşüm projesi alanlarını Riskli Alan ilan etmişti ancak tüm görüşmelere rağmen yetkiyi belediyeye devretmemişti.