Sektörel
27 Mar 2015 12:16 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:31

İstihdam için özel teşvik yolda!

Düşük gelirli bölgelerde istihdam yoğun sektörlere özel teşvik oranları uygulanacak

İstihdam için özel teşvik yolda!
Gelişmiş bölgelerden düşük gelirli bölgelere taşınacak özellikle emek yoğun işletmeler kapsamlı teşviklerden yararlandırılacak. Kalkınma Bakanlığının koordinasyonunda hazırlanan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi doğrultusunda devlet desteklerinin ulusal kalkınma yanında bölgesel gelişme hedefine de hizmet etmesine yönelik tedbirler alınacak.

Bu kapsamda, bölgelerin niteliklerini gözeten farklılaştırılmış destekleme mekanizmaları tanımlanacak. Kalkınma ajansları, merkezi kurum ve kuruluşların uygulayacakları ulusal ve uluslararası programlarda bölge düzeyinde koordinatörlük işlevi görecek, destek uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesi yapılarak mükerrerlikler önlenecek. Bölgesel gelişme açısından özel tedbirler alınmasını gerektiren alanlardaki müdahalelerin ve bölge kalkınma idarelerince eylem planları kapsamında uygulanan bölgesel gelişme projelerinin (GAP, DAP, DOKAP ve KOP) finansmanı için belirli miktarda yatırım ödeneği ayrılabilecek.

Bölgesel gelişme projeleri, bölge planlarının uygulanması için hazırlanabilecek bölgesel programlar, kalkınma ajanslarının destek programları ve bölgesel gelişmeye dair diğer programlar ile yatırım programı kapsamındaki projelerin finansmanı arasında bütünlük ve tamamlayıcılık gözetilecek. Teşvik sistemi, bölgesel gelişme politikaları doğrultusunda sektörel ve bölgesel açıdan daha hassas hale getirilecek. Düşük gelirli bölgelerde istihdam yoğun sektörlere özel teşvik oranları uygulanacak, gelişmiş bölgelerde ise bölgeler arası işbölümü ile bölge özelliğine göre sektörler belirlenecek.

Gelişmiş bölgelerden düşük gelirli bölgelere taşınacak, özellikle emek yoğun işletmeler kapsamlı teşviklerden yararlandırılacak. Turizm konusunda düşük gelirli bölgelerde özel teşvik uygulamaları yapılacak ve kamu destekleri sağlanacak. Başta termal turizm olmak üzere turizmi çeşitlendirici yatırımlara özel teşvik tedbirleri uygulanacak. Sosyal girişimcilik geliştirilerek bölgesel gelişmede etkili olarak kullanımı için gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacak ve destek mekanizmaları geliştirilecek.