Yazlık Projeler
20 Mayıs 2014 10:52 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:04

Hangi ünlüler buradan ev aldı?

Haluk Şahin, Ata Demirer, Özge Borak, Feridun Düzağaç ve Sumru Yavrucuk gibi iş, sanat ve medya dünyasından birçok ünlü ismin ev ve arsa satın aldığı Bozcaada’da emlak fiyatları katlandı

Hangi ünlüler buradan ev aldı?
Son yılların en popüler tatil yerlerinden biri olan Bozcaada, ünlülerin gözdesi oldu. Öyle ki iş, sanat ve medya dünyasından birçok isim yazları tatilini geçirmek amacıyla Marmara Denizi'nin sınırları içinde yer alan adadan biri olan Bozcaada'dan ev satın alıyor. Yatırım amacıyla arsa alıyor.
Bâkir koyları, kum plajları, berrak denizi, üzüm bağları, şarapları, tarihi Rum taş evleri, sörf tutkunları için ideal olan esintileriyle ünlü olan Bozcaada, bu özellikleri nedeniyle oldukça rağbet görüyor. Türkbükü ve Çeşme gibi tatil beldeleriyle yarışır hale gelen adayı,  özellikle bu tatil beldelerinin kalabalığı, gürültü ve patırtısından uzaklaşıp huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler tercih ediyor.

Kimlerin evi var?
Bozcaada birbiriyle komşu, ünlü birçok isme rastlamak mümkün.  Adayı ilk keşfeden isimlerden biri ünlü gazeteci Uğur Dündar. Üç yıl öncesine kadar her yaz ailesiyle satın aldığı eski bir Rum evinde tatilini geçiren Dündar, adanın en eski ünlüleri arasında yer alıyor. “Üç yıl öncesine kadar” diyoruz çünkü Alaybey Mahallesi'nde, 40 metrekare oturumlu iki katlı eski bir Rum evi alan Dündar, bundan yaklaşık üç yıl önce evini satmıştı.

Dündar ve ailesinin oturduğu evin şimdiki sahibi ise 1990'ların sonunda yayın hayatına giren Kanal E'nin patronu olarak tanınan Hakan Çizem. Alinur Velidedeoğlu'yla ortak olan Çizem'in California'da televizyon websitesi reklamları ve online alışveriş alanında faaliyet gösteren DFH Şirketler Grubu bulunuyor.

Adanın en eski müdavimlerinden olan gazeteci, yazar, TV programcısı ve akademisyen Haluk Şahin'in ise Çayır mevkiinde bir bağ evi bulunuyor. Daha önce Bozcaada merkezde bir evi olan Şahin, burayı satarak bağ evi almış. Köşe yazarı Ferai Tınç'ın da yıllardır Bozcada merkezde evi bulunuyor.

Ata Demirer de keşfetti
Bozcaada deyince akla gelen ünlülerden bir diğeri de komedyen-oyuncu Ata Demirer. Her fırsatta Bozcaada'da huzur bulduğunu ve teknesiyle koy koy gezdiğini dile getiren Demirer'in adada bir bağ evi var. Demirer, bundan yaklaşık 6 yıl önce Kocamış Deresi'nde 40 bin TL'ye 4 dönüm arazi satın alıp üzerine tek katlı bir ev yapmış.

Müzisyen Feridun Düzağaç da ismi Bozcada'yla özdeşleşen isimler arasında. Adada sadece yazın değil kış da adada kalmayı tercih eden Düzağaç'ın Sulubahçe'de bir bağ evi bulunuyor. Oyuncu Sumru Yavrucuk da Bozcaada'yı seçen isimlerden. Bozcada merkezde 30 metrekare tabanlı iki katlı bir ev alan Yavrucuk, iki yıl önce ise yine merkezde 110 bin dolara aynı büyüklükte, denize yakın iki katlı bir ev almış.

Bozcaada'nın eskilerinden olan yönetmen Tuncay Yönder'in de adada evi ve arsası bulunuyor. Öğrendiğimize göre 15 yıl önce adanın Papazbahçe mevkinde 5 dönüm arsa ve içindeki 100 metrekare oturumlu bağ evini 70 bin TL'ye satın alan Yönder, şu aralar evini 500 bin TL'ye satılığa çıkartmış. Oyuncu Cezmi Baskın'ın da adada evi bulunuyor. Tekirbahçe'de  2 bin 300 metrekare arazi üzerinde eski bir evi satın alıp tadilatını yapmış. Adada evi olan Hazım Körmükçü ise tıpkı Dündar gibi kısa bir süre önce satmış.

Ekrem Gocay arsa topluyor
Bozcaada'da yatırım amacıyla arsa toplayan isimler de bulunuyor. Ünlü işadamı Ekrem Gocay da bu isimlerden biri. Uzun yıllardır yaz tatillerini Bozcaada'da geçiren Gocay, hem tatil hem ticaret yapıyor. Yaklaşık 15 yıldır adanın kuzeybatısında, Ova mevkiinde arsa toplayan Gocay'ın, adadan yaklaşık 500-600 dönüm yer satın aldığı belirtiliyor.

Yine borsacı Selahattin Tunç Cecan da tıpkı Gocay gibi 15 yıldır adadan arsa topluyor; adanın tamamında arsa toplayan Cecan'ın 2 bin dönümün civarında yeri bulunuyor.

Adanın hatırı sayılır miktarda yatırımları olan başkaları da var. Örneğin Bozcaada'nın en meşhur yerlerinden biri olan Mermer Burnu'ndaki koyların yedi tanesi, buraya yıllar önce mermer yatırımı yapmak için satın alan İzmirli işadamı Kamil Erdoğan adlı birine ait. Ada SİT alanı olduğu mermer üretimine izin verilmemiş ama Erdoğan, fiyatların sürekli yükseldiği adada şu an oldukça önemli bir meblağdaki arazinin sahibi. Erdoğan'ın toplam 2 bin 300 dönüm yeri bulunuyor.

Adanın en güzel koylarından biri olan Beylik Koyu da şaraplarıyla ünlü olan adanın yerlisi Yunatçılar Ailesi'nin. Haşim ve Orhan Yunatçı'nın burada bin 800-2 bin dönüm civarında yeri var. Parselasyonunu yapılan koydaki arsalar 2'şer bin dönüm halinde aile tarafından satılıyor.

Rahmi Koç arsa bakmak için geldi
Öğrendiğimize göre yatıyla adaya zaman zaman tatile gelen ünlü işadamı Rahmi Koç da bir dönem arsa almaya niyetlenmiş. Akgün Emlak'tan Nail Akgün, “Rahmi Bey buradan arsa almak istiyordu. Geçen yaz asistanı bana geldi, görüştük. 500 dönümlük yerler arıyorlardı. Fakat daha sonra haber çıkmadı” diyor.

Başrollerini Yıldız Kenter, Zeki Alasya ve Metin Akpınar gibi isimlerin üstlendiği, çekimleri Bozcaada yapılan 1999 yapımı, Güle Güle filmiyle ilk kez pekçok kişinin Bozcaada'yı tanıdığını dile getiren Akgün Emlak'tan Nail Akgün, geçen ay gösterime giren başrollerini Ata Demirer'in oynadığı Eyvah Eyvah adlı filmle adanın tanınırlığının daha da attığını belirtiyor.


Rum evlerine çok talep var
Bozcaada'nın tamamı Cumhuriyet Mahallesi ve Alaybey Mahallesi olarak ayrılmış durumda. Bunlardan adanın güney tarafına düşen Alaybey Mahallesi Türk, kuzeyi ise Rum mahallesi olarak geçiyor. Emlakçılar özellikle Rum evlerine yoğun bir talep olduğunu belirtiyor. Meraklıları eski Rum evlerini satıp alıp tadilat yaptırıp oturuyorlar.
Rum mahallesinde evler oldukça küçük; genelde 50-60 metrekare oturumlu, bitişik nizamlı evler var. Nail Akgün, Türk evlerinin ise genelde daha büyük olduğunu ve daha çok betonarme evlerden oluştuğunu belirtiyor.

Talebin etkisiyle gayrimenkul fiyatları da hızla yükselmiş. Özellikle Rum evlerinin…Örneğin tadilata ihtiyacı olan 50 metrekare büyüklükteki eski bir Rum evi 400-500 bin TL'den aşağı değil. Restorasyonu yapılanların fiyatı ise daha yüksek; Akgün, merkezde 199 metrekare bir evin 800 bin TL'ye satıldığını, hatta restorasyonu yapılan evler için 1 milyon TL bile isteyen olduğunu söylüyor. Türk Mahallesi'nde ise 170 metrekare büyüklükte evler bulmak mümkün. Burada fiyatlar ise 150-200 bin TL civarda.