Ulaşım
28 Kas 2013 11:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:42

İşte Marmaray iddialarının belgeleri!

Yurt Gazetesi'nde yer alan "Marmaray'daki belgeleri tehlikeleri ile açıklıyoruz" haberine göre, Yurt Gazetesi yazarı Hakan Gülseven'in Marmaray'la ilgili belgelere ulaştı.

İşte Marmaray iddialarının belgeleri!
Sefer sürerken inşaat

Hakan Gülseven'in haberine göre; "20 Kasım 2013 tarihli ve Marmaray Koordinasyon Kurulu Başkanı Metin Akbaş imzalı görev talimatında, Sirkeci İstasyonu’nda su kaçağı olduğu ve bunun onarılması için çalışma yürütüleceği belirtiliyor. Hat boyunca inşaat ve onarım çalışmalarının gece seferler sona erdikten sonra devam ettiğini ortaya koyan görev talimatnamesinde, Yenikapı istasyonunda duvara enjeksiyon çalışması yapılacağı, Kazlıçeşme’de ‘ERTMS’ olarak adlandırılan otomasyon sisteminin montajı yapılacağı belirtiliyor.

29 Ekim’de alelacele hizmete sokulan Üsküdar-Sirkeci tüp geçişinde ise drenaj kuyularının kapak montajı işi Marmaray açıldıktan 22 gün sonrasının görev talimatnamesinde bulunuyor. Daha evvel 15 Kasım’da yapılması planlanan ‘kuvvetli akım ve yangın ve hidrokarbon sistemi montajı’nın yapılamadığı da ‘itiraf gibi belge’de yer alıyor.

Sismik halat montajı yok

Öte taraftan, açılışının üzerinden bir ay bile geçmeden, Üsküdar İstasyonu’nda sıva, boya, yangın sistemi ve su pompası tamiratlarının gerektiği ortaya çıktı. Ayrıca, Yenikapı İstasyonu’nun yangın pompa odasında sismik halat montajı yapılmadı. Aynı istasyonda kanal montajı işleri sürüyor. Pek çok istasyonun havalandırmaları eksik.

Trenin durmayarak pas geçtiği istasyonda pek çok eksik bulunuyor. Görüşüne başvurduğumuz uzman demiryolcular, Sirkeci’de henüz tuvalet bile bulunmadığını, istasyonun pek çok yapısal sorunu bulunduğunu vurguluyor. Merdivenlerin olması gerekenden çok daha dik olduğunu vurgulayan uzmanlar, Sirkeci İstasyonu’nun yoğunluğu kaldıramayacağı görüşünde.

'Türk işi' çözüm

“Zaten diğer istasyonlarda da merdivenlerin başına düşen yolcuları tutmak için görevliler yerleştirilmiş vaziyette” diye konuşan bir uzman, bunun dünyada görülmemiş bir uygulama olduğunu vurguluyor.

Öte yandan, Marmaray’da çalışanlar için dinlenme odaları bulunmuyor. Sadece tüp içinde gidip gelen trende, tüpte olması gerekenin çok üstünde yüksek gerilim hattı bulunuyor. Yüksek gerilimin ve tüpteki baz istasyonlarının çalışanlar üzerindeki etkisine dair çalışmanın sonuçları ise TCDD yönetimince açıklanmadı.

'Büyük risk barındırıyor'

Yurt’a açıklamada bulunan bir demiryolu uzmanı, Marmaray’ın bu haliyle işletilmesinin son derece büyük riskler barındırdığına dikkat çekerek, “Japon Başbakanı Shinzo Abe durumun farkında olsa gerek ki, açılış sırasında ellerini açıp dua etti. Anlayacağınız işimiz Allah’a kalmış” diye konuştu.

Su sızıntısı da belgelendi

Marmaray’da bazı noktalarda su sızıntısı olduğunu gösteren görüntüler ortaya çıkmıştı. 7 Kasım 2013 tarihli görüntülerde su sızıntısını tespit eden ekibin çalışmaları yer alıyor ve sızıntının hayli şiddetli olması da dikkat çekiyordu. Görüntülerin çeşitli internet sitelerinde yayınlanmasının ardından TCDD bir açıklama yaparak görüntülerin sahte olduğunu herhangi bir sızma, sızıntı bulunmadığını öne sürmüştü. YURT'un ele geçirdiği belgeler, TCDD'nin yalanlamasına karşın su sızıntısının mevcut olduğunu gösteriyor. Marmaray Koordinasyon Kurulu Başkanı Metin Akbaş imzalı 20 Kasım 2013 tarihli görev talimatı, Sirkeci İstasyonu'nda su kaçağı olduğunu ortaya koyuyor. Halk tedirgin olmasın diye, onarımın gece seferlerden sonra yapılması isteniyor."

Gazetenin haberine göre Marmaray'daki eksiklikler

*Kapak montajı eksik

*Su kaçağı var

*Tüpte yüksek gerilim

*Hidrokarbon sistemi takılmamış

*Kuvvetli akım sistemi monte edilmemiş

*Sismikhalat montajı yapılmamış

*Havalandırmalar eksik

Gazetede yayınlanan o belgeler