Kentsel Dönüşüm
05 Kas 2013 16:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:38

İşte Esenler’in kentsel dönüşümde ilk hedefi!

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, 6 ayrı noktada yürütülen çalışmalarla da toplam 10 bin 234 konut üretim bandına girmiş durumda dedi.

İşte Esenler’in kentsel dönüşümde ilk hedefi!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Ekim 2012 tarihinde törenle Türkiye’deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı Esenler’deki dönüşüm çalışmaları “Esenler’de hayatı yeniliyoruz” sloganıyla aralıksız devam ediyor. İlçedeki ilk dönüşüm konutları hak sahiplerine teslim edilirken, 6 ayrı noktada yürütülen çalışmalarla da toplam 10 bin 234 konut üretim bandına girmiş durumda. Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, 10 yıl içinde ilçedeki konutların yüzde 30’unun yenileceğine inanıyor.
 
Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Ekim 2012 tarihinde törenle Türkiye'deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı Esenler'deki dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Esenler'de kentsel dönüşüm projesiyle deprem ölçekli çalışmalar birlikte yürütülüyor. İlçenin 6 ayrı bölgesinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını görene vatandaşlar, kendi evlerinin de projelere dahil edilmesi için belediyenin kapısını aşındırıyor. 
 
İlk konutlar verildi 
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenler Belediyesi'nin ortaklaşa “Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut bırakın” sloganıyla Esenler'de yürüttüğü kentsel yenileme çalışmalarında ilk konutlar, hak sahiplerine geçtiğimiz Şubat ayında teslim edildi. Turgutreis Mahallesi'nde toplam 8.800 metrekare alan içerisinde, Esenler Belediyesi ile KİPTAŞ'ın ortaklaşa yürüttüğü projenin ilk etabında 282 konutta vatandaşlar oturmaya başladı. Şimdi projenin ikinci etabı için kazma vuruldu, yıkımlar tamamlandı ve hafriyat kaldırımı sürüyor. 
 
262 konut Kasım'da  
 
Esenler'deki kentsel dönüşüm çalışmalarının bir diğer adresi de Oruçreis Mahallesi.  Yaklaşık 72 bin metrekare alanda yürütülen dönüşüm çalışmaları Esenler Belediyesi ile TOKİ işbirliğinde devam ediyor.  Projenin ilk etabındaki 262 konut inşaatı tamamlanmak üzere ve Kasım ayı sonuna doğru hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. Rezerv bu konutların tesliminden sonra proje, ikinci etapla devam edecek. 
 
1200 bağımsız bölüm yıkıldı 
 
5 Ekim 2012 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle yıkımların başladığı Havaalanı Mahallesi'nde ise toplam 254 bina ve 1200 bağımsız konut yıkıldı. Bu mahallede kiracı olan toplam 300 aileye, kişi başı 1000 TL. taşınma parası ödendi. Mülk sahibi 1.110 aileye de aylık 500 lira kira ödenmeye devam ediyor.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Esenler Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü projede, konutların inşasına yakın bir zamanda başlanacak. Toplam 72 bin metrekarelik alanda 2 bin 900 konut inşa edilecek. 
 
Yüzde 65 yeşil alan 
 
Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye'de ilk “riskli alan” ilan edilen mahallelerden birisi olan Havaalanı Mahallesi'ndeki projede, yüzde 35 yapılaşma, yüzde 65 yeşil alan olacak. Toplam 7.000 araçlık kapalı otoparkın da yer alacağı projede konutlar, ekolojik bina konseptinde olacak. İnşaat başladıktan sonra 24 ay içinde konutların hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. 
 
Tuna projesi 
 
“Riskli alan” ilan edilen ve kentsel dönüşüm çalışmalarının start aldığı mahallelerden birisi de Tuna Mahallesi'nde.  Burada da toplam; 77 binada 350 bağımsız bölüm yıkılacak. Tuna Mahallesi'nde; 25 bin metrekarelik alana toplam 800 konut inşa edilecek. Projede, 1+1, 2+1, 3+1  ve sınırlı sayıda 4+1 daireler yer alacak.
 
10 bin konut üretim bandında 
 
Esenler'deki bir diğer dönüşüm noktası ise Çiftehavuzlar Mahallesi. 85.300 metrekare alan içerisinde 154 yapı ve 854 bağımsız birim bulunuyor. Proje alanı içerisinde yaklaşık 1500 konut üretilmesi hedefleniyor. Menderes Mahallesi'nde (Dörtyol Meydanı'nda) KİPTAŞ ile birlikte 850 konutluk Esenler 2023 projesi üzerinde çalışılıyor. Esenler Belediyesi'nin öncülülüğünde ilçenin başka mahallelerinde de kentsel yenileme çalışmalarına dönük hazırlıkların devam ettiğini belirten Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Şu anda ilçemizde 10 bin 234 konut üretim bandına girmiş durumda” dedi. 
 
Van Depremi milat oldu 
 
Esenler'in zemin itibari ile sağlam fakat konut stoğu açısından son derece sıkıntılı olduğunu belirten Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Esenler'de yaklaşık 27 bin bina var. Ancak 15 binin imar dosyası bile yok. 146 bin bağımsız bölümden yaklaşık 100 bininin ivedilikle dönüştürülmesi gerekiyor. Van Depremi öncesinde çalışmalara başlamıştık. O zaman sahada vatandaşlarla konuşurken çok büyük zorluklar çektik. Van Depremi adeta kentsel dönüşüm çalışmaları için milat oldu. Vatandaş dönüşüme daha sıcak bakmaya başladı. Kentsel dönüşümde 3 önemli husus var, o da; devlet aklı, siyasal akıl ve toplumsal akıl. Devlet aklında sorun yok. Devlet ciddi bir şekilde dönüşüme katkı sunuyor. Ancak siyasal akılda bir sorun var. Burada ‘rantsal dönüşüm var' diyenler, Esenler Havaalanı Mahallesi'ni bir görsünler. 6 katlı binalarda temel yok, demir yok. Şu anda açık hava müzesi gibi, isteyen herkes görebilir. Kentsel dönüşümü siyaset üstü görüp, ulusal bir mesele olarak düşünmeliyiz" dedi. 
 
10 yılda % 30'u yenilenir 
 
“Esenler'de hayatı yeniliyoruz” sloganıyla yürütülen kentsel dönüşüm projeleri ile bir taraftan mülkiyet sorunları çözülürken bir taraftan da donatı standartları ve yapı kalitesi yüksek yaşanabilir kentsel mekânların oluşturulduğunu kaydeden Göksu, “Esenler'de 1 kilometre kareye 68 bin kişi düşüyor. İstanbul nüfus ortalamasının 5 katı nüfusa sahibiz. Şu anda kentsel dönüşüm ilçemizde büyük bir ivme kazandı. Konutlar hak sahiplerine teslim edildikçe vatandaşlar sürekli belediyeye gelip (Başkanım bizim binayı da dönüşüm projesine dahil et) diyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları bu hızla devam ederse Esenler'de 10 yıl içinde konutların yüzde 30'unun yenileceğini tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.