Konut Haberleri
19 Kas 2014 08:02 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:09

İstanbul’un akciğerleri imara açılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayını bekleyen 80 milyon Euro’luk Park Orman projesinin ayrıntıları belli oldu.

İstanbul’un akciğerleri imara açılıyor
Şahenk ve Bilgili’nin hazırlattığı projeye göre, Fatih Ormanı’na 15 bin kişilik arena, villalar ve restoranlar yapılacak.

Ye­me – iç­me – eğ­len­ce sek­tö­rün­de­ki ya­tı­rım­la­rıy­la dik­kat çe­ken Do­ğuş Hol­din­g’­in pat­ro­nu Fe­rit Şa­henk ve Bil­gi­li Hol­ding Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ser­dar Bil­gi­li or­tak­lı­ğı­nın İstanbul Fa­tih Or­ma­nı­’n­da yap­ma­yı plan­la­dı­ğı pro­je­nin de­tay­la­rı­ ortaya çıktı.

Pro­je onay bek­li­yor

Or­man ve Su İş­le­ri Ba­kan­lı­ğı, 1 mil­yon 480 bin met­re­ka­re bü­yük­lü­ğün­de­ki or­man­lık ala­nı 2010’da yıl­lık 740 bin li­ra be­del­le 29 yıl­lı­ğı­na Şa­henk ve Bil­gi­li­’ye ait Ege Tu­rizm ve Gay­ri­men­kul Ya­tı­rım­la­rı­’na ki­ra­la­dı.

Şir­ket, Stu­di­o Dror – Po­pu­lo­us – Er­gi­noğ­lu – Ça­lış­lar Mi­mar­lık ve Yaz­gan Ta­sa­rı­m’­a ha­zır­lat­tı­ğı pro­je­ye gö­re, Fa­tih Or­ma­nı­’na 108 vil­la, 19 res­to­ran, 15 bin ki­şi­lik “çok amaç­lı sa­lo­n” ve 4 bin ki­şi­lik açık ha­va et­kin­lik ala­nı ya­pa­cak.

1 mil­yon 480 bin met­re­ka­re bü­yük­lü­ğün­de­ki Park Orma­n’­a 2008 yı­lın­da, “Ta­bi­at Par­kı­” sta­tü­sü ka­zan­dı­rıl­dı ve 2010 yı­lın­da Ege Tu­riz­m’­e ki­ra­lan­dı. 2011 yı­lın­da, Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı­’na, dev­let or­ma­nı ni­te­li­ğin­de­ki ta­bi­at park­la­rı­nı ima­ra aç­ma yet­ki­si ve­ril­di. 2012 yı­lın­da, 1/5000 ve 1/1000’lik plan­la­rı ha­zır­la­yan ba­kan­lık Park Or­ma­n’­a imar iz­ni ver­di.

2013 yı­lın­da böl­ge­de ha­ya­ta ge­çi­ri­le­cek mi­ma­ri ve pey­zaj pro­je­le­ri ha­zır­lan­dı ve 2014 yı­lın­da Or­man ve Su İş­le­ri Ba­kan­lı­ğı onay­la­dı. Şu an­da ko­nak­la­ma, çok amaç­lı sa­lon ve oto­par­kın ya­pı­laş­ma ko­şul­la­rı­nın art­ı­rıl­ma­sı için re­viz­yon plan öne­ri­le­ri Çev­re Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı­’n­da onay aşa­-ma­sın­da. Ona­yın ar­dın­dan be­le-­di­ye­den in­şa­at ruh­sa­tı­nın alı­na-­cak ve pro­je baş­la­ya­cak.

Ruh­sat ver­me­ye­ce­ğiz

Sa­rı­yer Be­le­di­ye­ Baş­ka­nı Şük­rü Genç, geç­ti­ği­miz gün­ler­de Park Or­man Ta­bi­at Par­kı pro­je­si­ne ruh­sat ve­ril­me­ye­ce­ği­ni açık­la­dı. İki ay içe­ri­sin­de onay­lı imar pla­nı­na il­çe be­le­di­ye­si ruh­sat verilmediğinde yet­ki İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­’ne ge­çiyor.



Lüks restoranlar geliyor

Yoğun orman dokusu içinde ziyaretçilere hizmet verecek bir mahalle inşa edilecek. İçinde 19 tane yeme – içme mekanı yer alacak.

108 villa yapılacak

Konaklama alanları kısmen orman dokusu içine gizlenen kısmen de yeni ağaçlandırılmış bir bölgede olacak.

Osmanlı bahçeleri, oyun parkları

Park Orman’ın ortasına sergi alanları, oyun parkları, koşu yolları, salıncaklar, hamaklar, Osmanlı ve Japon bahçeleri yapılacak.

Yerin altına arena, üstüne etkinlik alanı

Spor etkinlikleri, konserler, büyük ölçekli organizasyonlar için tasarlanan arena yerin altında yer alacak. 15 bin kişilik arenanın üstünde ise 4 bin kişilik açık hava etkinlik alanı da olacak.
İsmail Şahin/sözcü