Röportaj
01 Eyl 2014 11:04 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:46

Fabrika dönüşümleriyle İstanbul’a yeni çehre

Avrupa Konutları’nın mimari Artaş Grubu’nun Satış Pazarlama Koordinatörü Varol Tezmen, emlakeki.com’un soruları yanıtladı

Fabrika dönüşümleriyle İstanbul’a yeni çehre
Artaş Grup Satış Pazarlama Koordinatörü Varol Tezmen, Artaş Grup’un projeleri ve sektör ile ilgili soruları yanıtladı.

“Anahtar teslimleri başlanan Eclips Maslak projesinde son durumlar”
Müşterilerine Eclips Maslak projesi için Aralık 2014’te teslim taahhütü veren, söz verdiği tarihten altı ay önce, yani Temmuz 2014’te teslimlere başlayan Artaş Grup’un Satış Pazarlama Koordinatörü Varol Tezmen; projeyi 18 ay gibi kısa bir sürede tamamladıkları ve hem konutlarda hem ofislerde yaşamın başladığı bilgisini verdi. Projenin 550 konut ve 34 bin metrekare ofis ve dükkanlardan oluştuğu bilgisini veren Tezmen, “müşterilere taahhüt ettiğimiz zamandan önce verdiğimiz gibi, taahhüt ettiğimiz kalitede de teslim ettik ve şu anda yaşam başladı” dedi. İlk segmentte metrekare fiyatlarının 5 bin 150 liradan başladığını, şu anda metrekare fiyatlarının 8 binlere çıktığını söyleyen Tezmen, müşteriler için erken teslimlerinde ayrı bir kazanç olduğunu belirtti. Varol Tezmen, konutların %90-92 oranında satışının gerçekleştiğini, 135-1500 metrekare arasında değişen ofislerin ise hem satışını hem de kiralanmasını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kiralık Ofislerin Metrekare Fiyatları
Kiralık ofislerin metrekare fiyatlarının 25$ ile 40$ arasında değiştiğini belirten Tezmen, fiyatlar “ofisin büyüklüğüne ve şerefiyesine göre değişiyor” dedi.

Eclips Maslak Projesinde Daire Fiyatları Nedir?
Varol Tezmen, ellerinde 1+0 ve 1+1 olmak üzere çok az miktarda konut kaldığını belirtirken, 1+0’ların 377 bin ile 485 bin arasında, 1+1’lerin yaklaşık olarak 585 bin ile 680 bin, 2+1’lerin 850 bin ile bir milyon lira aralığında olduğunu ifade etti.  3+1’lerin ise 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 300 bin aralığında olduğunu söyledi.

Eclips Maslak Projesi Alıcısına Ne Kadar Kazandırdı?
Metrekare bazında bakıldığında 5.850 liradan başladıklarını söyleyen Tezmen; “şu anda 8.100’leri buldu, yani %40’ın üzerinde bir pirim yaptı ama bu pirimi ne kadar sürede yaptığı da önemli, 18 ayda bu pirimi yaptı” dedi. Tezmen, bazı dairelerde ise bu pirimin %50-%60’lara çıktığını da vurguladı.
Tezmen, Eclips Maslak Projesinde bir dairenin ortalama 200-240 ay içerisinde kendini amorti ettiğini belirtirken, Maslak’ın en önemli özelliğinin yüksek kira getirisi olduğunu da sözlerine ekledi. Projede 1+0 daireler 2.000 liradan, 1+1’ler 2.250–2.500 aralığında, 2+1’ler 3000-3500 aralığında, 3+1’ler 3.500-4000 aralığında, 4+1’ler ise 4.000-5.000 lira aralığına kiraya verilebiliyor.

Site Yönetimi Nasıl İşliyor?
Site sakilerinin memnuniyetinden dolayı, site yönetimini kendilerine bıraktıklarını belirten Tezmen, aidat ücretlerine sosyal tesislerin de dâhil olduğunu ve çok cüzi rakamlar alındığını vurguladı.

Vadi İstanbul Projesi Ne Aşamada?
3 etaptan oluşan Vadi İstanbul projesinde 1. Etap olan Teras’da, 2014 Eylül’ünde oturumların başlayacağını söyleyen Tezmen, bu projenin de 24 ay yerine 18 ay gibi kısa bir sürede teslim edileceğini belirtti. Tezmen, projede metrekare fiyatları ortalama 5.100 liradan başlarken şu anda 7.100 lira seviyelerine çıkmış durumda olduğunu söylerken, ellerinde az miktarda daire kaldığını ve talebin yoğun olduğunu vurguladı.

Vadi istanbul’un 2. Etabı olan Bulvar İstanbul 180 bin metrekarelik bir ofis alanından oluşuyor. Ofis satışlarının devam ettiğini belirten Tezmen, Şubat ayında 2. ofis bloğunun lansmanının yapılmasıyla bunun daire satışlarını da arttırdığını vurguladı.

Vadi istanbul’un 3. Etabı’nın ise 2015’te satışa çıkacağını söyleyen Tezmen, bu etabın konut ve home Office olarak projelendirildiğini belirtti.

Yabancılara Satışlar Var Mı?
Artaş Grup Satış Pazarlama Koordinatörü Varol Tezmen, Artaş Grup’un bir politikası olarak, özellikle konut projelerinde yaşam kalitesini ve standartlarını düşürmemek için yabancılara satışları %2 ila %3 seviyesinde tuttuklarını ifade etti.

Topkapı’da Denize Nazır Yükselen Kale
Artaş Grup’un Yeni Projeleri Neler?
Şu anda dört projesi devam eden Artaş Grup’un önümüzdeki dönem için planlanan yeni projesi, Avrupa Konutları Kale. “E-5’e sıfır konumda, metrobüse elli metre mesafede, hafif raylı sisteme yüz metre mesafede, bir de çok önemli bir kotta: Topkapı’da, birinci katından deniz görebilecek bir konumda” diyen Tezmen, bu projeyi Kale Kilit ile birlikte hasılat paylaşımı üzerinden yürüttüklerini söyledi. 600 konut barındıracak olan Avrupa Konutları Kale projesinde dükkanlar ve ofisler de yer alacak ve satışlar Ekim ayı itibariyle başlayacak.

Avrupa Konutları Kale projesinde metrekare başlangıç fiyatlarının ortalama 6 bin TL olacağını belirten Artaş Grup Satış Pazarlama Koordinatörü Varol Tezmen, 1+1 ila 4+1 arasında konut seçeneklerinin yer alacağını vurguladı. Yaklaşık olarak 110 adet 1+1, 130 adet 2+1, 160 adet 3+1, 100 adet 4+1 konut seçeneklerinden oluşacak olan Avrupa Konutları Kale projesinde; 1+1’ler 77 ila 80, 2+1’ler 105 ila 135, 3+1’ler 165 ila 180, 4+1’ler ise 210 metrekare büyüklüklerinde tasarlanmış. Metrekare büyüklüklerinin müşteri portföyü göz önüne alınarak tasarlandığını ifade eden Tezmen, 40 bin metrekarelik bir arsa üzerinde yükselecek projenin 10 katlı 8 bloktan oluşacağını belirtti. 40 bin metrekarelik bir arsa üzerinde toplamda 88 bin metrekareyi bulan konut, 14 bin metrekareyi bulan ofis, 7 ila 8 bin metrekareyi bulan da dükkan satışını gerçekleştireceklerini belirten Tezmen, ofislerin tek bir blokta toplanacağını, KDV oranlarının ise ofis ve dükkanlar için %18, konutlar içinse %1 olacağını vurguladı.

Avcılar’ın Gururu Olacak Bir Proje
Yenibosna’da havaalanından E-5’e çıkan bölgede, Artaş Grup’un yine Kale Kilit ile birlikte yürüteceği henüz taslağı hazırlanmamış durumda olan projenin 2015 yılında hayata geçirilmesinin planlandığını ifade eden Tezmen, bir başka projelerinin de Avcılar’da olduğunu ifade etti.

Avcılar’daki proje için “Vadi İstanbul’un hemen üst segmentinde, oranın da konumu çok çok güzel, hem üçüncü havalimanına hem üçüncü köprüye bağlantı yolunda, TEM’e sıfır, E-5 bağlantısına çok yakın” diyen Tezmen, bin konuttan, ofis ve dükkanlardan oluşacak bu projenin de 2015’te hayata geçirileceğini sözlerine ekledi.   


Varol Tezmen’in Konut Balonu Değerlendirmesi
“İstanbul her yıl 250 bin göç alıyor, sürekli nüfusu artıyor, şu anda nüfus 14 milyonlarda, bu 16-18 milyonlara çıkacak, bu kadar göç alırken, evlilikler bir taraftan oluyor, bir taraftan boşanmalar oluyor, bir taraftan artık aileler parçalanıyor, çocuklar bireysel anlamda tek başka bir evde yaşamak istiyorlar, böyle bir talebin olduğu yerde konutta balon olmaz” diyen Tezmen, arz ile talep arasında bir dengesizliğin olmadığını, sorunun yapılan konutların büyük bir çoğunluğunun metrekare fiyatlarının 4 bin liradan fazla olması ve bu fiyatlara daire alabilecek kişi sayısının çok fazla olmamasından kaynaklandığını ifade etti. Buna rağmen metrekaresi 1.500 ila 3.500 lira aralığında olan konutların satışında sorun olmadığını belirtti.

Varol Tezmen’in Ev Alacaklara Tavsiyeleri
“Satın alacağınız firmanın daha önce yaptığı projelere bakacaksınız, en önemlisi o” diyen Tezmen, firmaların geçmişte ne kadar konut yaptığının, ne kadar sürede teslim ettiğinin, taahhahüt ettiği kalitede teslim edip etmediğinin, satış sonrası hizmetleri nasıl olduğunun, konutlarının ne kadar pirim yaptığının alıcıların bunları takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Artaş Grup’un Kentsel Dönüşüm Politikası Nedir?
Röportajda son olarak sorulan kentsel dönüşümle ilgili soruları yanıtlayan Artaş Grup Satış Pazarlama Koordinatörü Varol Tezmen, karşılarında yalnızca bir muhatap olmasından dolayı Artaş Grup’un sanayi alanlarında ve TOKİ projelerinde kentsel dönüşümüne girdiğini belirtirken, kentsel dönüşümün yönetmeliklerinin yeterli olmadığını, yasanın uygulanmasında ciddi problemler yaşandığını vurguladı. Tezmen son olarak, kentsel dönüşümde arazi sahiplerine tutulamayacak taahhütler verildiğini, projelerin başlamasının yıllar sürdüğünü, firmaların bu dönemde maddi kayıplara uğradıklarını, talep fazlası konut üretildiğini ve bunların ileride büyük sorunlara yol açabileceğini belirtti.