Kent Haberleri
26 Mayıs 2014 12:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:06

İstanbul'un taşı da markası da altın!

İstanbul, Türkiye’nin uluslararası emlak pazarında gözde bölgelerden biri haline geldi. Uluslararası araştırmalara göre İstanbul, yatırım dönüşü açısından en cazip ilk 10 ülke arasında...

İstanbul'un taşı da markası da altın!
Gayrimenkul yatırımı yapacak kişiler için en önemli konulardan biri kuşkusuz, yatırımın geri dönüşünün ne kadar zamanda olacağı konusudur. Space Gayrimenkul Kurucu Ortağı Filiz Çakmur, verdiği bilgilerle İstanbul’da yatırım yapmak isteyenlere ışık tuttu.

Çakmur, 2012 yılında yabancıların gayrimenkul sahibi olmalarındaki kısıtlamaların kaldırılmasıyla Türkiye’nin uluslararası emlak pazarında gözde bölgelerden biri haline geldiğini söyledi.

Çakmur; “Uluslararası araştırmalara göre İstanbul yatırım dönüşü açısından en cazip ilk 10 ülke arasında. Ortadoğu, Asya ve Rusya’dan yatırımcıların İstanbul’daki gayrimenkullere ilgisi her geçen gün artmaya devam ediyor” dedi.

İstanbul’un New York, Paris, Londra ve Dubai gibi marka şehirlerle yarıştığını ifade eden Çakmur, İstanbul’un prim potansiyelinin gittikçe arttığını söyledi. İstanbul’daki lüks segment konutların priminin bir ya da iki yıl içinde yüzde 30’un üzerinde artabildiğine dikkat çeken Çakmur, buna rağmen yatırımcıların dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Çakmur şöyle konuştu:

“Gayrimenkul yatırımlarını ticari ve konut yatırımları olarak ayırarak değerlendirmek gerekiyor. Özellikle A+ segmente hitap eden konut yatırımları, kira gelirinden çok, yıllık bazda değer artış potansiyelleri dikkate alınarak yapılmalı. Ortalama bir konutta kira geliri ile 20 yılda dönüş sağlanırken, özellikli projeler ve Boğaz hattı gibi yeni üretimin sınırlı olduğu bölgelerde bu süre 40-45 yıla kadar çıkabiliyor. Son 10 yıllık süreç incelendiğinde, bu tip gayrimenkullerdeki yıllık değer artışının minimum yüzde 15 olduğu ve bazı yıllarda bu oranın yüzde 30’lara vardığı gözlemlendi.


Ancak ticari gayrimenkullerde yatırımcının tercihi ortalama bir lokasyon için 12-13 yılda ve A+ bir lokasyon için de maksimum 20 yılda dönüş yapan yatırımlar oluyor. Kriz dönemlerinde emlak sektörü, fiyatların en az oynadığı sektör ve daha güvenli bir pazar olarak dikkat çekiyor. Ancak burada da yatırım yapılacak bölgelerdeki arz yoğunluğuna ve alıcıların yatırımcı-kullanıcı oranına dikkat etmek gerekiyor. Bölge gelişmekte olan bir bölge ve arz da yoğun ise kriz dönemlerinde fiyat düşüşü bu gayrimenkullerde daha fazla oluyor.’’