Ekonomi
10 Ağu 2017 13:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:21

İşsizlik tek haneli rakama yaklaşacak

Hükümet, işsizlik oranını düşürmek için birçok projeyi peşi sıra hayata geçiriyor. Bu kapsamda İŞKUR'la yapılan çalışmalar da aralıksız devam ediyor. SPM ise uzun soluklu bu çalışmaların ardından mayıs ayında işsizlik rakamlarının tek haneye düşebileceğini belirtti.

İşsizlik tek haneli rakama yaklaşacak
Hükümetin ardı arkasına başlattığı istihdam çalışmaları kapsamında Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) mayısta isizliğin tek haneli rakamlara ulaşacağını ön gördü.

Diğer sektörler de canlanacak

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayı işgücü verilerini 15 Ağustos'ta açıklayacak. SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, tahminine yönelik yaptığı açıklamada, “Mayıs döneminde ihracat yüzde 6 artarken, yatırım malları ithalatı (taşımacılık hariç) yüzde 14, ara malları ithalatı ise yüzde 21 oranında yükseldi. Bu gelişmelerin ekonomiye canlandırıcı etkisinin mayıs dönemi işsizlik verilerine yansıması beklenmelidir” dedi.

Tarım dışı işsizlik azalacak

SPM çalışmasında, tarım dışı işsizliğin de 0,3 puan düşerek yüzde 12,1’e gerileyeceği belirtildi. SPM Direktörü Serdar Sayan gözetiminde yapılan çalışmada, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizliğin 0,2 puan azalarak yüzde 13,2’ye ineceği; istihdam oranının ise yüzde 47,5 seviyesine yükseleceği tahmin edildi. Sanayi istihdamında ise düşük seviyeli bir azalışla 5 milyon 269 bin kişiye ineceği öngörüldü.