Konut Haberleri
27 Ağu 2014 16:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:44

İşini kurmak isteyene 36 bin lira hibe

TÜRKİYE İş Kurumu’nun (İŞKUR) başlattığı ve ikinci dönem başvurularının sürdüğü proje kapsamında kendi işini kurmak isteyen engellilere, 36 bin liraya kadar hibe desteği verilecek. Projeye başvurular 12 Eylül’de sona erecek.

İşini kurmak isteyene 36 bin lira hibe
İŞKUR tarafından bu yıl başlatılan proje kapsamında kendi işini kurmak isteyen engellilere ve engellilerin işe uyumlarını ve istihdamlarını sağlayacak projelere, karşılıksız hibe desteği verilecek. Engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarının oluşturduğu fondan karşılanacak hibe desteğinden girişimcilik eğitimi alan veya kuracağı meslekte eğitim almış engelliler yararlanabilecek.


36 BİN LİRAYA KADAR HİBE

Hibe desteği kuruluş işlemleri için 2 bin lira, işletme gideri desteği için 4 bin lira, işletmenin kuruluşundan itibaren 12 ay boyunca fatura karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, sarf malzemesi, ofis malzemesi gibi maliyetler için en fazla 30 bin lira şeklinde verilecek. Destek verilen proje kapsamında kurulan işletmenin kuruluş tarihinden itibaren en az 2 yıl fiili olarak faaliyetine devam etmesi şartı getirilirken, aksi durumda yapılan ödemeler yasal faiziyle geri alınacak.

YÜZDE 40 ENGELLİ ŞARTI

Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle çalışma gücünün en az yüzde 40’ından yoksun olduğunu sağlık kurulu raporları ile belgeleyen ve çalışabilir durumda olan engelliler, ikamet ettikleri il içinde uygulanmak üzere sunacakları projelerle hibe desteğinden yararlanabilecek. Engelli birey adına vasi olanların kendi işini kurmasını amaçlayan projeler desteklenmeyecek, emekli olan engellilerin proje başvuruları da kabul edilmeyecek.

İSTİHDAMA DÖNÜK PROJELER

Merkez ve yerel kuruluşlar dahil kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör işyerleri ve üniversitelerin engellinin bir işyerinde iş bulmasını, işe uyumunu, etkin ve güvenli şekilde çalışmasını sağlayacak destek teknolojileri ile ilgili projeleri, engelli bireylerin işe kabulü için hazırlanmasını, işe yerleşmesini, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasını temin edecek projeleri, engellilerin toplumsal entegrasyonuna ve rehabilitasyonuna hizmet eden, istihdam edilebilirliklerini artırmaya yönelik mesleki eğitim ve rehabilitasyon amaçlı projeleri de hibe desteğinden yararlanabilecek.

İKİNCİ DÖNEM BAŞVURULARI

Hibe desteğinden yararlanmak isteyenlerin 12 Eylül 2014 tarihine kadar başvuruda bulunabileceğini söyleyen Antalya Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Veli Tekkanat, Antalya’da şu ana kadar herhangi bir başvuru olmadığını, ancak bunun hiç olmayacağı anlamına gelmediğini aktardı. Yapılacak başvuruların genel müdürlük bünyesinde kurulan komisyon onayından geçmesi halinde kabul edilebileceğini aktaran Tekkanat, bu yıl Türkiye genelinde başlatılan projenin ikinci dönem başvurularının devam ettiğini anlattı.

GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

İlk dönemde Antalya’da Down Sendromlular Derneği’nin projesinin kabul edildiğini ve 8 Ağustos’ta bu konuda bir eğitim başlatıldığını belirten Veli Tekkanat, engellilerin projeye katılımını artırmak için 1 Eylül’de Antalya’da girişimcilik eğitimi başlatacaklarını sözlerine ekledi.