Ekonomi
09 Oca 2017 08:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:56

İşçiye fazla mesai hakkı! Sözleşme iptal edilebiilir

İşçilerin büyük sıkıntılarından biri olan fazla mesai ve bunun hakedişinin ödenmesine Yargıtay son noktayı koydu...

İşçiye fazla mesai hakkı! Sözleşme iptal edilebiilir
Yargıtay, çalışanların mesaisine ilişkin emsal bir karara imza attı. İşçilerin büyük sıkıntılarından biridir mesai. Fazla mesai ve bunun hakedişinin ödenmesi, genelde işçi tarafının haksızlığa uğraması iel son bulur. Ancak Yaargıtay 7. Hukuk Dairesi, mesai ücreti verilmiş olsa bile yıllık 270 saatten fazla yapılan çalışma yani ek mesai yapılması halinde iş sözleşmesini tek taraflı sonlandıran işçiye, kıdem tazminatının ödeneceğine hükmetti.

Tazminatı ödemedi
Konya'da bir fabrikada makine bakım ustası olarak çalışan işçi, mesai ücreti ödenmesine rağmen fazla çalıştırıldığı gerekçesiyle iş sözleşmesini tek taraflı feshetti. İşverenin kıdem tazminatını ödememesi üzerine bu kişi, avukatı Önder Özer aracılığıyla mahkemeye başvurdu. Konya 1. İş Mahkemesi kararında, fazla çalışmaların ücreti ödendiği için işçinin bu durumdan kaçınamayacağını belirterek kıdem tazminatı verilmemesini doğru buldu. İşçi bunun üzerine Yargıtay’a başvurdu.

270 saatten fazla ise...
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay, bozma kararını şu şekilde açıkladı: “Yasada fazla çalışma süresinin yılda 270 saatten fazla olamayacağı, İş Kanunu'na ilişkin fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının gerektiği, bu onayın her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınması gerektiği bildirilmiştir. Somut olayda davacının her yıl için fazla çalışma yapmaya muvafakat ettiğine ilişkin verdiği bir belge bulunmamaktadır. Davacının fazla çalışmaya kaldığı ve ücretini de aldığı gerekçesiyle kıdem tazminatı talebinin reddi hatalıdır.”

Karar emsaldir
Avukat Önder Özer, "Yargıtay, 'Ücret alınmış olsa dahi yıllık 270 saati aşan fazla mesai insan sağlığına zararlı, işçi bundan kaçınabilir, iş sözleşmesini tek taraflı feshedebilir' dedi. Bu karar emsal olacak” dedi.
ETİKETLER
#işçi #fazla mesai