Konut Haberleri
06 Mayıs 2016 07:44 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:17

İşadamlarının yeni trendi: Otomobil kiralama

İşadamları son dönemde araba almak yerine artık kiralamayı tercih ediyor.

İşadamlarının yeni trendi: Otomobil kiralama
Araç kiralama artık çok moda. İşadamları arasında araç satın alma yerine kiralama modası başladı. Avrupa ülkelerinde satılan her 10 araçtan 7'si kiralıkken Türkiye'de oran 10'da bir seviyesinde bulunuyordu. Ancak patronların araç kiralama eğilimi artınca, firmaların da ciroları her yıl yüzde 20-25 yükselmeye başladı.

Filosunda aylık kirası 7 bin 900 euro olan Maserati'den bin euro civarındaki BMV'ye kadar premium sınıfı araçlar olan Corporent firması da bu alanda atağa kalktı. Corporent Yönetim Kurulu Başkanı Barkın Pınar, müşterilerin ilk başta kiralamanın çok avantajlı olmadığını düşündüğünü söyledi. Müşterilerin önce bazı hesaplar yaptığını belirten Pınar, "İlk etapta 'bu otomobili kiralarsam ayda bin 168 euro, toplamda da 42 bin euro ödeyeceğim. Zaten bu otomobil 60 bin euro. Satın alırım' diyorlar. Ancak paranın finansman maliyetini göz ardı ediyor. Siz o otomobil için kredi kullanmasanız bile kendi paranızın bir maliyeti var" dedi.

Eğer kredi alınmışsa banka faizi, aracın bakım maliyeti, kasko, vergi, muayene gibi birçok kalemin devreye girdiğini söyleyen Pınar, "Burada 60 bin euroluk bir otomobilin 3 yıldaki kullanım maliyeti 50 bin euroya geliyor. Yani satın almak daha pahalı" dedi. Pınar, karşılaştırma tablosu hazırladıklarını söyledi. Buna göre satın almada 60 bin euro ödeniyor. Gider kalemlerinin toplamı 84 bin 110 euroyu buluyor. Bu miktardan kullanılmış otomobil satış bedeli 32 bin 500 euro indirildiğinde aracın asıl maliyeti 51 bin 600 euro olarak ortaya çıkıyor. Bu miktardan da 730.76 euroluk KDV indirimi yapıldığında 50 bin 879 euroluk asıl maliyet bulunuyor. Bu tablonun kiralama tarafına bakıldığında ise 36 aylık bir otomobilin kiralanmasıyla, satın almaya göre 15 bin 239.24 euroluk avantaj olduğu görülüyor.
Müşterilerin istediği özel üretim araçları bile satın alarak kiraladıklarını söyleyen Barkın Pınar, "Örneğin bir müşterimiz özel üretim Maserati istedi. Distribütöründen aldık. Aylık 7 bin 900 euroya bu müşteriye kiraladık. Otomobillerimiz hep yedekli. Ayrıca operasyon kadromuz da var. Toplantıya şoförlü gitmek isteyen müşterilerimiz de oluyor. Bu talep son dönemde çok arttı" diye konuştu.
ETİKETLER
#araç kiralama #araç