Konut Haberleri
19 Mayıs 2018 10:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:49

İş yeri satışında da KDV %8’e indi

Hükümet, konuttan sonra iş yerlerinde de KDV’yi indirdi. 31 Ekim 2018’e kadar ticari alanlarda KDV yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü.

İş yeri satışında da KDV %8’e indi
Hükümet, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü gayrimenkulün önünü açmak için teşviklere devam ediyor. Konutta KDV indirimi ve tapu harcı indirimin ardından iş yerlerine de KDV indirimi geldi. Bakanlar Kurulu kararı ile iş yeri teslimlerinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Uygulama 31 Ekim 2018’e kadar devam edecek. KDV indirimi bina veya bağımsız bölüm şeklinde olanları da kapsayacak. Konu sektör temsilcileri tarafından sevinçle karşılandı. Birçok firmanın ofis projelerine imza attığına vurgu yapan müteahhitler alınan kararla ofis piyasasının canlanacağını aktardı.

EKSİK PARÇA TAMAMLANDI

Yapılan 10 puanlık KDV indirimini değerlendiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, eksik parçanın tamamlandığını söyledi. Durbakayım, “Dernek olarak KONUTDER ve GYODER ile birlikte yürüttüğümüz 'Birlikten güç doğacak Türkiye kazanacak' kampanyasına ilgi büyük oldu. Şimdi iş yeri satışlarında da KDV oranları düştü. Sektöre bu KDV indiriminin de pozitif katkısı olacağını düşünüyorum. Konut satışlarındaki yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 8'e indirilmesiyle sağlanan avantajın ofis ve iş yerlerine de uygulanması, devlet tarafından sağlanan teşvik paketinin en önemli eksik parçasının da tamamlanması anlamına geliyor” dedi. Durbakayım, KDV'nin iş yerlerinde de indirilmesinin, dünyanın finans merkezi olarak adlandırılan İstanbul’da yoğunlaşan ofis yatırımlarındaki durgunluğun aşılmasında da çok önemli bir hamle olduğunu söyledi.

YENİ HAMLEYLE CİRODA HEDEF 9 MİLYARA ÇIKTI

Üç dernek tarafından başlatılan yüzde 20 indirim, yüzde 5 peşinat ve 120 ay vadeye yüzde 0,98 vade farkı kampanyası da sektörde hareketliliği artırdı. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Kampanyaya yoğun bir ilgi var. Artan satışları göz önünde bulundurduğumuzda kampanyaya katılan 41 markalı konutun hedeflediği 8-9 milyar liraya çıkacağını düşünüyoruz” bilgisini verdi.

Bu hamle satışı artırır

KDV kararını değerlendiren KONUTDER Başkanı Altan Elmas, bu adımla konut ve iş yeri satışlarının artıracağını kaydetti. Elmas, “Biz sektör olarak uygulamanın ofis ve dükkanlarda da geçerli olması gerektiğini dile getirmiştik. Bu adım atıldı. Başlattığımız kampanyaya ilgi yoğun oldu. Bundan sonra ofis satışları da artacak. Bu da ciro beklentimizi 8-9 milyar liraya çıkardı” dedi.

Sektör mutlu

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, hükümetin önderlik ettiği kampanya ve destek sürecinin herkesi umutlandırdığını söyledi. Kabadayı, “KDV’nin iş yeri satışlarında da yüzde 18’den 8’e indirilmesiyle sektöre büyük ivme kazandıracak” dedi. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkan Tamer Özyurt ise konu ile ilgili şöyle konuştu: “İnşaat sektöründe yaşanan durgunluğun önüne geçmek için atılan adımlar olumlu. Bu tür desteklerle konut satış rakamları çok yukarılara taşınacak.”

Genele yansısın

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, ofisteki arz fazlalığının ofiste büyümenin gerilemesine neden olduğunu söyledi. Tavukçuoğlu, “KDV indirimi, tüm inşaat malzemelerine uygulanırsa, inşaat sektörüne yeni bir hareket getirebildiği kadar maliyetlerin de KDV indiriminden dolayı azalması da satış fiyatlarına yansıyacağından satışlar da artacaktır. Tapu harcının hiç süre konulmadan yüzde 1’e düşürülmesi de inşaat piyasasına daha çok hareket getirecektir” şeklinde konuştu.