Konut Haberleri
30 Tem 2016 10:02 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:31

İş hayatına yeni düzenleme!

Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

İş hayatına yeni düzenleme!
Yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı iş gücü dengesi kurularak, nitelikli yabancı iş gücünden de yararlanılmasını öngören Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Kanunun getirdiği yeni düzenlemeler özetle şöyle:

Sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınacak.
Yükseköğretim kurumlarında çalışacak yabancı öğretim elemanları içinse YÖK Başkanlığı’ndan ön izin alınacak.
Türkiye’de uzun dönem ikamet izni veya en az 8 yıl çalışma izni olan yabancılar, süresiz çalışma iznine başvurabilecek. Süresiz çalışma izni olan yabancılar, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanacak. Ama seçme, seçilme ve kamu görevlerine girme hakkı, askerlik hizmeti yapma yükümlülüğü olmayacak.
Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu önerisiyle, başvurusu bakanlıkça uygun görülen yabancılara, “Turkuaz Kart” verilecek. Ancak, geçici koruma sağlanan yabancılara, Turkuaz kart ile ilgili düzenlemeler uygulanmayacak.
Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecek. Ayrıca YÖK’ün tanıdığı üniversitelerden mezun yabancı mühendis ve mimarlar, geçici süreyle çalışma izni alarak mesleğini yapabilecek.
Çalışma izni olmaksızın bir işverene bağlı çalışan yabancıya 2 bin 400 TL, bağımsız çalışan yabancıya 4 bin 800 TL, yabancı çalıştıran işveren veya işveren vekiline her bir yabancı için 6 bin TL idari para cezası verilecek. Çalışma izni bulunmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar, sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığı’na bildirilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü kurulacak. Bakanlık, yabancı başvuru, değerlendirme ve izleme sistemi kuracak.
Yabancı mühendis ve mimarlar, bakanlıkça verilen izinle çalışabilecek.
Çalışma izni muafiyetinin geçerlilik süresinin 3 aydan uzun olması kaydıyla, harç alınması hüküm altına alınacak. Bu kapsamda, bir yıl için 500 TL olarak belirlenen süreli çalışma izni harcı, her bir yıl için aynı miktarda alınacak. Bu kapsamda süresi bir yıldan fazla olup 2 yılı aşmayan çalışma izni belgesinden 1000 TL harç tahsil edilecek.