Kentsel Dönüşüm
20 Eyl 2013 11:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:35

İş GYO ve Nef kentsel dönüşüm için bir araya geliyor!

İş GYO ve Nef, kentsel dönüşüm kapsamında projeler hayata geçirmek üzere yaptıkları iş birliğinin imzaları

İş GYO ve Nef kentsel dönüşüm için bir araya geliyor!

Sektörde kalitesi ve güvenilirliğiyle öne çıkan İş GYO ve Nef, kentsel dönüşüm kapsamında sektöre katma değer kazandıracak projeler üretmek için bir araya geldi. İşbirliği; sektörde daha önce proje bazlı yapılan ortaklıkların aksine, uzun vadede birçok proje gerçekleştirmek için bir araya gelinmesi nedeniyle de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Yeni oluşumun öncelikli hedefi kentsel dönüşüm alanları ve bu alanlarda geliştirilecek yeni projeler olacak.
 
Kapsam sadece İstanbul’la sınırlı kalmayacak
Kentsel dönüşüm kapsamına giren tüm bölgelerle ilgilenen ortaklık, çalışma alanını İstanbul başta olmak üzere Türkiye’deki önemli metropoller olarak belirledi. Yatırım için seçilecek bölgelerin ihtiyaçları ve koşulları göz önünde bulundurularak, nitelikli konut ve bunları destekleyecek fonksiyonların bir arada kullanıldığı projeler geliştirilecek. Sahip olunan mukayeseli üstünlüklerin ön plana çıkarılmasıyla başarılı işlere imza atmak üzere yola çıkılan oluşumda gerekliliği olan her bölgede dönüşüme öncülük edilecek. 
 
Hedef kentsel dönüşüm bölgeleri 
Hayata geçirilen işbirliğinin detaylarının paylaşıldığı basın toplantısında konuşan İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes; başlı başına çok ciddi bir yapılanma, bilgi birikimi ve finansal güç gerektiren kentsel dönüşümün, sosyal yönü ile de ayrıca ele alınması gerektiğini vurguladı. Turgay Tanes; “Tüm bu gereklilikler nedeniyle uygulamayı gerçekleştirecek firmaların söz konusu kriterleri eksiksiz olarak karşılaması gerekiyor. Bu doğrultuda İş GYO-Nef ortaklığı gerek deneyim gerekse mali güç olarak hemen her yönden kentsel dönüşüm projelerini gerektiği gibi uygulama yetisine sahip bir oluşumdur.” dedi.
 
“Harekete geçmek için herşey hazır”
Kentsel dönüşüm denildiğinde akla üçlü bir sac ayağı geldiğini söyleyen İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, bu unsurları şöyle sıraladı: “Bunlardan ilki devlet tarafından konuya ilişkin yasal bir takım düzenlemelerin getirilmesine yöneliktir. Bu aşama devlet tarafından yapılan yeni düzenlemelerle çözüme ulaştırılmış oldu. İkinci ayak hak sahipleri olarak ortaya çıkmaktadır. Bu konuda da yapılan çalışmalarla toplum bilinçlendirilmiş, uygulamanın gerekliliğine ve sonuçlarına ilişkin hak sahipleri aydınlatılmıştır. Son ayak ise uygulamaların hayata geçirilmesi için yatırımcıların sürece dâhil edilmesidir. Bu kapsamda da devlet desteğinin sağlanması ile yatırımcı firmaların uygulamada yer alması sağlanmıştır.” Ayrıca kentsel dönüşümün uygulanması için genel olarak iki temel nedenin ön plana çıktığına işaret eden Turgay Tanes; “Kentsel dönüşümün gerekliliklerinden birincisi afet riski yüksek olan bölgelerimizde önlem alınması, diğeri hiçbir standardı bulunmayan, niteliksiz ve estetik açıdan çirkin yapılaşmaların yeniden düzenlenmesiydi. Bu kapsamda oluşturulan yerel yönetimler tarafından hazırlatılan mevcut master planlarla her iki neden için de çözüm üretildi” açıklamasında bulundu.
 
“Her yerde ve büyüklükteki proje ile ilgileniyoruz”
Kentsel dönüşüme konu olabilecek her il, her lokasyon, İş GYO ve Nef ortaklığının hedefinde yer alıyor. İş GYO ve Nef’in, başta İstanbul’da olmak üzere her ölçekteki kentsel dönüşüm projesinde beraber yer almak için ortak projeler üretileceğini dile getiren Turgay Tanes; “Hedefimiz bu yıldan başlayarak ilk 5 sene içerisinde fark yaratacak ölçüde bir alanının dönüşümünü gerçekleştirmektir” dedi. 
 
“Hedefimiz yeni nesil şehirciliğin öncüsü olmak“ 
Kentsel dönüşümün Türkiye için çok büyük bir fırsat olduğuna değinen Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, kentsel dönüşümün herhangi bir aşamasında yapılacak en ufak bir hatanın ülkemiz için çok büyük bir kayıp olacağının altını çizdi. Erden Timur şöyle devam etti; “Kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütleri olarak el ele verip bu süreci çok iyi planlamamız gerekiyor. Kentsel dönüşümün sosyal bir yanının olduğu kanısındayız ve bu yönüyle de ele almaya çalışmaktayız. Şehirleşme konusunda dünyaca kabul edilmiş olan süreçleri, kentsel dönüşüm çerçevesinde ülkemizde uygulayacağız. Hedefimiz İstanbul’dan başlayarak yeni nesil şehirciliğin ülkemizde öncüsü olmak.“
 
“En etkin ve doğru birleşimlerden biri olacak”
Kentsel dönüşüm önemli bir konu olduğu için, dönüşümün içerisinde yer alacak firmaların da projeler kadar önem taşıdığını belirten Erden Timur ayrıca; “Devlet tarafından desteklenen kentsel dönüşüm projeleri özel sektör ile entegre bir şekilde ilerlemelidir. Bu açıdan bakıldığında özel sektör oluşumu İş GYO – Nef ortaklığı en etkin ve doğru birleşimlerden biri olacak. Kentsel dönüşüm kapsamına girecek ve bulunduğu bölgeye ve kentliye değer katacak her türlü konut ve destekleyici diğer fonksiyonlardan oluşacak projeler için beraber çalışacağız” dedi.
 
“5000 kişiye dokunmayı hedefliyoruz”
Erden Timur, ayrıca ilk proje için detayların önümüzdeki dönemlerde kamu ile paylaşılacağını da sözlerine ekledi. Birkaç projemizin hayata geçmesi ile birlikte binlerce kişiye dokunmayı hedeflediklerini belirten Erden Timur, ayrıca bu ortaklık kapsamında geliştirilecek kentsel dönüşüm projelerinde de ünlü mimari ofislerle çalışmayı planladıklarını ve tasarımı tabana yayarak demokratikleştireceklerini de belirtti.