Sektörel
21 Mayıs 2015 14:42 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:43

Siparişi iade ettik peki ya kargo bedeli?

İnternetten yapılan alışverişlerde, ürünün beklendiği gibi çıkmaması, ihtiyacı karşılamaması gibi durumlarla sıkça karşılaşılıyor

Siparişi iade ettik peki ya kargo bedeli?
Böyle durumlarda, alışverişi internetten yapmış olmanın bir bakıma avantajı da var.
Çünkü “hiçbir gerekçe göstermeden” 14 gün içinde iade etmek mümkün.
İade sonrasında, ürün bedelinin satıcı tarafından aynen geri ödenmesi gerekiyor. Peki, “kargo bedeli” ve hatta bedelleri ne olacak?

HEM GÖNDERİM HEM İADE KARGO BEDELİ VAR

Aslı internette göründüğü gibi olmayan, mağazada olsa asla almayacağınız bir ürünü almış bulundunuz. Ya da ürünün bedeni uymadı diyelim. Fiyat “kargo dahil” değilse ürünü alırken bir de “artı kargo bedeli” ödemiştiniz. Şimdi “iade için de kargo bedeli” söz konusu olacak.
Belki de kargo bedelleri toplamı ürün bedelini bile geçti. Korkmayın bu bedelleri alıcı yani siz değil, “satıcı ödeyecek”.

YÖNETMELİKTE YAZIYOR

Çünkü ilgili yönetmelikte açıkça belirtildiği gibi; “satıcı varsa malın tüketiciye teslim masrafları da dahil olmak üzere tahsil edilen tüm ödemeleri iade etmekle yükümlü”. Ayrıca, malın geri gönderilmesi halinde, tüketici “iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamıyor” (Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği Md.12).

SATICI İADE İÇİN KARGO FİRMASI SEÇEBİLİR

Ancak burada bir noktaya dikkat etmek gerek. Siparişin verildiği aşamada alıcının karşısına çıkan ve genelde “hiç okunmadan onaylanan” ön bilgilendirme formunda iade için özel olarak bir kargo firması belirlenmiş olabilir. Bu durumda, belirlenen kargo firması ve hatta satıcıya özel kargo koduyla gönderim yapılması halinde, yine tüm kargo bedellerini satıcının ödemesi gerekiyor.