Konut Haberleri
03 Eyl 2014 08:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:46

İnşaatı bırak sanayiye bak!

Mevcut imar yasalarıyla yapılan inşaatların hem şehirleri çirkinleştirdiği hem de kolay para kazanmaya yol açtığı konusunda uyarıda bulunan Babacan, milli gelirde sanayinin payını artırmak için yasaların değişeceğini söyledi.

İnşaatı bırak sanayiye bak!
Kabinede ekonominin koordinasyonundan sorumlu görevine devam edeceğini belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, azalan sanayi yatırımlarının iyi bir trend olmadığını söyledi. Cnbc-e yayınına katılan Babacan, inşaattan para kazanmanın sanayiye göre çok daha kolay olduğunu, bu nedenle sanayinin milli gelirdeki payının azaldığını belirterek imar yasalarında değişiklik gerektiğini ifade etti.
Sanayi yatırımlarının daha cazip hale gelmesi gerektiğinin altını çizen Babacan, bir başka alanda kolay para kazanma ihtimali olduğunda sermayenin oraya kaydığını anlattı.

Lüks konutu yap, hemen sat
Babacan, sanayi yatırımlarından para kazanmaya başlamanın 5-6 yıldan önce mümkün olmadığını buna karşılık AVM ya da lüks konut projesinin hemen tamamlanıp satıldığını hatırlattı. Babacan şöyle devam etti:

İmar mevzuatındaki problemler nedeniyle Türkiye’de dikey yapılaşma arttı. 2-3 katlı yapılara izin verilen bir bölgede, çok katlı binalara izin veriliyor. Bu durum hem şehirleri çirkinleştiriyor hem kolay ve hızlı para kazanma kapısı açıyor hem de rantın da adil dağıtımı konusunda bizde kuşkular uyandırıyor. Bunlara el atmak gerekiyor. Bu, seçimden önce yetişir mi yetişmez mi bilmem. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın rol tanımının yeniden yapılması gerekiyor. Bakanlığın kendisine, düzenleme ve ülke genelinde harmonizasyonu sağlamak gibi bir misyon biçmesi gerekiyor.”

Taksit sayısı gelirine göre...
Babacan, kontrollü borçlanma için vatandaşların geliriyle aylık taksitleri arasında bir orantı kuracak çalışmaları başlattıklarını da bildirdi. Bunun için ilgili kurumlar 1 yıl kadar veri toplayacak. Babacan ayrıca, gelir TL ise borcun da TL olmasını istediklerini belirtti.
Hükümetin buradaki hedefi borçlanmanın ölçülü ve makul olması.

Merkez Bankası övgüsü
Fiyat istikrarıyla çelişmemek şartıyla hükümetin büyüme ve istihdam politikalarını Merkez Bankası’nın desteklediğini belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gecelik faiz oranlarının ne olması gerektiği konusunda gelen farklı fikirlerin Merkez Bankası tarafından dinlendiğini ve teknik analizlerin incelendiğini söyledi.

Babacan, faiz oranlarının seviyesine bankanın karar verdiğinin de altını çizdi.
Ali Babacan ayrıca, “Merkez Bankası’nın güçlü bir ekibi var. Dünyanın en iyi üniversitelerinden mezun, doktoralı, kaliteli elemanlar bulunuyor. Bu teknik ekip, bunları değerlendiriyor. Daha sonra 7 kişilik Para Politikası Kurulu toplanıyor, bütün bunların ışığında nihai kararını veriyor. Sistem böyle” diye konuştu.


‘Enflasyon yüzde 7’yi aşar, sebebi kuraklık’

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yüksek seyreden enflasyon konusunu, gıda ürünlerinin fiyatının artmasına, buradaki artışın da kuraklık ve don problemiyle ilgili olduğuna değindi.

Babacan, “Enflasyonun yüksek çıkması Merkez Bankası politikaları ile alakalı değil, enflasyonun çift haneye çıkmasına yüzde 1 bile şans vermiyorum. Enflasyon bu yıl yüzde 7’nin biraz üzerinde çıkabilir” dedi.