Kentsel Dönüşüm
24 Eyl 2017 15:41 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:26

İnşaat yatırımları hız kesmiyor!

TÜİK'in 2017’nin ikinci çeyrek dönemine ilişkin milli gelir verilerine göre ikinci çeyrekteki büyümenin büyük ölçüde inşaat yatırımlarından kaynaklandığı görülüyor.

İnşaat yatırımları hız kesmiyor!
Türkiye istatistik Kurumu (TÜlK), 2017’nin ikinci çeyrek dönemine ilişkin milli gelir verilerini geçen hafta yayınladı. Bu verilere göre ikinci çeyrekte reel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,1 büyüdü.

İnşaatta sıçrama

Revize edilmiş son verilere göre, ekonomi ilk çeyrekte ise yüzde 5,2 büyümüştü. Böylece yılın ilk yarısı yüzde 5’in hafif üzerinde bir büyüme performansıyla kapatılmış oldu.

TÜÎK’in verilerinin ayrıntılarına bakıldığında, ikinci çeyrekteki büyümenin büyük ölçüde inşaat yatırımlarından kaynaklandığı görülüyor, ikinci çeyrekte yatırım harcamaları yıllık bazda yüzde 9,5 artış gösterdi ve bu da büyümeye 2,9 puanlık katkı yaptı. Aynı dönemde yatırım harcamalarını arttıran ise inşaat yatırımları oldu. Makine ve teçhizat yatırımlarında geçen yılın üçüncü çeyreğinde başlayan düşüş bu dönemde de sürerken, bu yılın ilk çeyreğinde hızlanmaya başlayan inşaat yatırımları ise bu kez adeta patladı.

İkinci çeyrekte makine ve teçhizat yatırımları yüzde 8,6 düşerken, inşaat yatırımları yüzde 25 arttı. Bu arada yatırım harcamaları içindeki payı pek fazla olmayan diğer aktifler kaleminde de yüzde 9’luk düşüş yaşandığını belirtelim. Kısacası, ikinci çeyrekte inşaat yatırımları yatırım harcamalarını yükseltmiş ve bu da aksi takdirde yüzde 2 dolayında çıkacak olan büyümeyi yüzde 5’in üzerine çıkartmış bulunuyor.
ikinci çeyrekte büyümeye katkı yapan diğer kalemleri ise 2,2 puan ile ihracat ve 1,9 puan ile hanehalkı tüketimi oluşturuyor. Buna karşılık büyümeden kamu tüketimi 0,6 puan, ithalat 0,6 puan ve stok değişmeleri de 0,8 puan götürmüş bulunuyor.
ETİKETLER
#İnşaat #yatırıö