Konut Haberleri
16 Ağu 2017 08:49 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:21

İnşaat sektöründen KDV indirimi uzatılsın talebi

Darbe girişiminin ardından kan kaybeden inşaat sektörünün canlandırılması amacıyla uygulanan 10 puanlık KDV indiriminde sürenin uzatılması ve ardından da yüzde 8'lik oranın kalıcı hale getirilmesi isteniyor.

İnşaat sektöründen KDV indirimi uzatılsın talebi
Türkiye'nin önde gelen inşaat firmaları, 15 Temmuz'un ardından durma noktasına gelen sektörün canlandırılması için başlatılan 10 puanlık KDV indiriminde sürenin yıl sonuna kadar uzatılmasını, ardından da yüzde 8’lik oranın kalıcı hale getirilmesini talep ediyor

Dünya gazetesinden Filiz Coşkun'un haberine göre, sektöründe faaliyet gösteren firmaların çatı kuruluşları ile önde gelen şirketler, KDV indiriminin sektöre büyük katkı sağladığını söylüyor ve bunun kalıcı yapılmasını istiyor.  

EN AZ 6 AY UZATILMALI
 
YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan

KDV indiriminin en az 6 ay kadar uzatılması gerektiğini düşünüyorum. Olumlu yansımalarının maalesef sürenin kısıtlı olmasından hem de yaz dönemi konut satışları açısından durgun geçen bir dönemdir, tam hareketliliğin başlayacağı Eylül ayında bu oranın yeninden arttırılması hem sektör temsilcileri olarak bizleri hem de tüketiciyi zor durumda bırakacaktır. Bunun da ekonomimize olumsuz yansımaları olacaktır. 
 
Zorlu Center Genel Müdürü Didem Aydın

KDV oranın yüzde 8’e indirilmesinin sektörümüze olumlu etkileri oldu. Bu indirim, inşaat sektörünü ve bağlı tüm sektörleri canlandırdı. Özellikle İstanbul, Ankara gibi şehirlerde evlerin çoğu yüzde 18’lik dilime giriyordu, KDV oranlarındaki bu indirim daha çok insan için ev sahibi olmayı daha olanaklı hale getirdi. Böylelikle satışlar arttı ve sektörün elindeki stokların erimesine katkı sağladı. KDV indirimlerinin süresinin uzaması halinde inşaat sektörü ve bağlı tüm sektörlerde bir canlanma yaşanacağını düşünüyorum. Yaşanan bu canlanma ekonomiye de olumlu yansıyacaktır. Ancak bu konuda son kararı yetkililer verecektir.
 
İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu
 
Konut talebi, 2016’nın son çeyreğinde uygulanan satış, kredi ve faiz kampanyaları ile hızla yükseldi. KDV oranlarına ilişkin söz konusu düzenleme Eylül ayında sona erecek. Düzenlemenin yıl sonuna uzatılmasının gayrimenkul sektöründeki büyümeye ve satış rakamlarındaki artışa olumlu katkıları olacağını düşünüyoruz. Genel olarak inşaat sektörü açısından ise hükümetimizin yapısal reformları ve yatırımları teşvik edici politikaları sürdürmesi durumunda, kamu altyapı yatırımlarının ve özel sektör projelerinin yansımalarıyla inşaat sektöründeki büyüme eğiliminin devam edeceğini öngörüyoruz. Kentsel dönüşüm süreci de önümüzdeki dönemde sektördeki hareketliliği ve büyümeyi önemli oranda arttıracaktır. Uygulanan teşviklerle reel sektöre güven ortamı tesis edildiği sürece inşaat sektörümüzün genel ekonomiye katkıları da artarak devam edecektir.