İnşaat
01 Haz 2014 10:18 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:08

İnşaat ekonomisinde deprem!

Konut sektöründe yaşanan gerileme inşaatta istihdama da yansıdı. İlk çeyrekte konut satışları yüzde 5.8, istihdam oranı yüzde 6.3 düştü. Yeni veriler de gerilemenin sürdüğünü gösteriyor

İnşaat ekonomisinde deprem!
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan ve 1.5 milyon kişinin istihdam edildiği ‘inşaat’ için 2014 yılı kötü başladı. 200’ün üzerinde alt sektörü besleyen inşaatta istihdam yüzde 6.3 düşüşle alarm vermeye başladı. Yılın ilk üç ayında konut satışlarında yüzde 5.8 düşüş yaşanırken, konut kredileri de aynı dönemde yerinde saydı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yılın ilk çeyreğine ilişkin açıkladığı İnşaat İşgücü Girdi Endeksleri sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam istihdamın yüzde 6.3’ünü oluşturan inşaat sektöründe istihdam ocak-mart döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.3 azaldı. Bu oran takvim etkisinden arındırılmış endeks göstergelerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.3’ü buldu:

Ücretler yüzde % 7.8 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Çalışılan Saat Endeksi verileri de, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.3 ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7.0 düştü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Brüt Ücret-Maaş Endeksi birinci çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.5 ve geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7.8 arttı.

KREDİ YERİNDE SAYDI
İnşaat sektöründe yaşanan durgunluk kredilere de yansıdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Mart 2014 verilerine göre, konut kredilerinde ocak ayı ile mart ayı arasında sadece yüzde 0.63’lük artış yaşandı. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 5 artış olmuştu. Ocak 2014’te 111 milyar 131 milyon TL olan konut kredi kullanım oranı, Mart 2014’te sadece 709 milyon TL arttı ve 111 milyar 840 milyon TL’ye yükseldi. Dövize endeksli konut kredilerinde ise 30 milyon TL düşüş yaşandı ve 559 milyon TL’ye geriledi. Bu dönemde takipteki konut kredi miktarı ise 619 milyon TL olarak gerçekleşti.

Faiz kavgasının merkezinde ev var
TÜİK’in açıkladığı veriler yılın ilk çeyreğinde yaşanan siyasi gerilimler ve seçim atmosferinin etsikini yansıtsa da, inşaat sektörüne ilişkin daha yakın zaman dilimine ilişkin duyurulan öncü göstergeler de parlak değil.

Özellikle kredi kulanımının nisan ve mayıs ayında da konut satışlarında büyümeyi desteklemediği, bu yüzden satışlardaki düşüşün sürdüğü görülüyor. Nisanda konut satışları Türkiye genelinde yüzde 7.5, ekonominin lokomotifi konumundaki İstanbul’da yüzde 12 düşerken, sektör yetkilileri özellikle konut kredisi faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle tüketicilerin ev almaktan kaçındığını belirtiyor.

Hem sektör hem de Ankara kulislerinde, Başbakan Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı arasında son günlerde alevlenen faiz tartışmalarının merkez noktalarından birinin de konut satışlarındaki düşüş olduğu belirtiliyor.