Konut Haberleri
27 Mayıs 2017 15:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:12

İnşaat demiri krizine 'ithalat' çözümü!

İnşaat demirindeki fiyatların yüksek olması ve zor bulunması nedeniyle mağdur olan müteahhitler çareyi ithalatta buldu.

İnşaat demiri krizine 'ithalat' çözümü!
İnşaat sektöründeki demir krizi çözüme kavuaşacak. Müteahhitler, hem demir bulamamaktan hemde  fiyatların yüksekliğinde şikayet ediyor. 2016 yılı Şubat ayında tonu 1.200 lira olan demirin tonu şu anda piyasada 2 bin-2 bin 200 lira arasında değişiyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci “Türkiye’deki üretimi koruma amacıyla koymuş olduğumuz geçici ithalat vergilerini sıfırlamaya kadar varabilecek bir tedbiri bugün ya da yarın duyuracağız, açıklayacağız” dedi. Zeybekci, demirde ton başına yaklaşık olarak 200 liranın üzerinde spekülatif artış olduğunu dile getirdi.
Hazırlıksız yakalandılar!

KONUTDER Başkanı Altan Elmas ise durumu şöyle açıkladı; "Referandum sonrasında inşaat sektöründe yatırımlar artınca iç talep de yükseldi ve demir üreticileri hazırlıksız yakalandı. Fiyatların düşmesi için iç piyasada üretimin artması gerekiyor. Bu fiyatlar müteahhitleri zorluyor.”

Elmas "Uluslararası piyasaların getirdiği maliyet artışı var. Dolar kurunun yükselişinden kaynaklı yüzde 20 artış oldu. Demir üreticileri de bu yıl önemli miktarda ihracat yaptı" diye sözlerine devam etti.
Vatan