İnşaat
20 Ara 2013 13:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:46

İMSAD raporu açıkladı: İnşaat sektörü 2014'te...

"İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörünün 2013 Yılı Değerlendirmesi" raporunda, özel sektörün ivmesiyle inşaat sektörünün 2014 yılında yüzde 5 oranında büyüyeceği belirtildi.

İMSAD raporu açıkladı: İnşaat sektörü 2014'te...
Türkiye İMSAD'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen "2014 Sürprizler Yılı mı, Fırsatlar Yılı mı?" konulu ekonomi toplantısında, "İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörünün 2013 Yılı Değerlendirmesi" raporu da açıklandı.

Kamu inşaat harcamalarının yıl genelinde yüzde 30'u aşan oranda büyüdüğüne ve inşaat sektöründeki büyümede etkin olduğuna işaret edilen raporda, 2014 yılında Türkiye ekonomisi için yüzde 4 oranında büyüme hedefi konulduğu, tüketim harcamalarında ise yüzde 3,2 büyüme öngörüldüğü aktarıldı.
2014 yılının aynı zamanda tasarruf yılı ilan edildiğine değinilen rapora göre, 2014 yılında içinde inşaat harcamalarının da içinde bulunduğu özel sektör yatırım harcamalarında hedeflenen büyüme yüzde 5,6 oranında olacak. Buna bağlı olarak 2014 yılında özel sektörün sürükleyeceği inşaat sektöründe yüzde 5 büyüme gerçekleşecek.
İnşaat malzemeleri sektörünün 2013 yılında özelikle kamu yatırımları ağırlıklı olan iç talebin etkisiyle büyüdüğü belirtilen raporda, inşaat malzemeleri sanayinin alt sektörler arasındaki büyüme oranlarında önemli farklılıklar yaşandığı ve özellikle kamu yatırımları talebine bağımlı alt sektörler arasında bulunan çimento, hazır beton gibi ürünlerde daha hızlı büyüme görüldüğü kaydedildi. Rapora göre, bu gelişmelere bağlı olarak, yenileme pazarı da dahil olmak üzere inşaat malzemeleri iç pazarında 2013 yılında yaklaşık yüzde 6 oranında bir büyüme seyri bekleniyor.
- "İnşaat malzemeleri sanayinin 2013 yılı ihracatı 22 milyar dolar"
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 2013 yılını yüzde 6 oranında büyüme ile kapatması beklenen inşaat sektörünün, yüzde 4 civarında büyümesi beklenen ekonomiden daha hızlı bir büyüme performansı gösterdiğini ifade etti.
Son 6 çeyrektir küçülen özel sektör inşaat harcamalarının da üçüncü çeyrekte yüzde 7,5 oranıyla yeniden büyüme sürecine girdiğini belirten Yetişener, bu büyümenin yılın son çeyreğinde de devam ettiğini dile getirdi.
İnşaat malzemeleri sanayinin 2013 yılında 22 milyar dolar ihracat gerçekleştireceğinin bilgisini aktaran Yetişener, bu performansla Türkiye'nin ihracat lideri olan sektörün, dünya ihracat sıralamasında 5. sıradaki yerini koruyacağını vurguladı.
Yetişener, "Yakın coğrafyamızda yaşanan gelişmelerin etkisiyle 2013 yılında inşaat malzemeleri sektöründeki ihracat artışı yüzde 1 gibi bir oranda kalsa dahi, Sahra Afrika ve Avrupa pazarlarına ağırlık verilmesiyle ihracatta artış sağlanmıştır. İnşaat malzemeleri ithalatı ise 2013 yılında yüzde 25'e yakın artışla ilk kez 10 milyar doların üzerinde gerçekleşmektedir. İç pazardaki gelişmeler ve bu ihracat artışıyla birlikte 2013 yılında inşaat malzemeleri sanayi üretiminde ortalama yüzde 5-6 arasında reel bir büyüme gerçekleşmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
- "Kentsel dönüşüm, Türkiye inşaat pazarının en önemli projelerinden biri"
Türkiye inşaat pazarının konut tarafında kentsel dönüşümün yurt içindeki en önemli projelerden biri olduğuna dikkati çeken Yetişener, 2014 yılında alınacak konut yapı ruhsatının 1 milyon daireye yükselmesinin beklendiğini kaydetti.
Yetişener, ticari gayrimenkul pazarında devam eden projelerin yanı sıra, altyapı tarafında kamunun üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve bağlantı yolları, otoyollar, hızlı tren projesi, şehir hastaneleri ve lojistik merkezler ile HES projelerinin de sektördeki önemli projeler arasında yer aldığını belirtti.
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Bulut'un oturum başkanlığını yaptığı toplantıda, Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Murat Sarı, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin ile Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Gürlesel de birer konuşma yaptı.