Krediler
14 Eyl 2013 12:05 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:34

İller Bankası'na uluslararası destek

İller Bankası, yerel yönetimlerin finansmanına destek sağlamak için uluslararası kuruluşlarla işbirliğine devam ediyor

İller Bankası'na uluslararası destek
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan İller Bankası tarafından hibe kullanımı ile ilgili yapılan açıklamada 2004-2012 yılları arasında kullanılan uluslararası kaynaklı hibelerin toplam tutarının 1.8 Milyon Avro olarak gerçekleştirildiği bildirildi.  Avrupa Birliği’ne Entegrasyon Faaliyetlerini Destekleme Projesi (SEI), Hollanda Hükümeti Matra G2G ve Dünya Bankası yönetimindeki Japon PHRD Fonu bütçeleri altında sağlanan hibe kaynakların yönlendirildiği başlıca konular arasında yenilenebilir enerji, kentsel atıksu arıtımı ve finansal yönetim yer almakta.
 
İller Bankası, 2013 yılında ise içmesuyu, kanalizasyon ve arıtma sektörlerindeki çeşitli yatırım projelerinin finansmanı için hibe anlaşmalarına bir yenisini daha ekledi. Avrupa Yatırım Bankası ile İller Bankası arasında 2012 yılında imzalanmış bulunan 150 Milyon Avro tutarındaki Kredi Anlaşması’na paralel olarak kullanılacak Avrupa Yatırım Bankası ile İller Bankası arasında 8.5 milyon Avro’luk bir hibe anlaşması daha imzalandı. İller Bankası bu hibe ile birlikte toplam 8 yılda alınan hibelerin yaklaşık 5 katı büyüklüğünde bir rakamı belediye hizmet sektörüne tek seferde kazandırdığını açıkladı. Anlaşma ile İller Bankası ve müşterisi olan belediyelere Avrupa Komisyonu hibelerinden yararlanma imkanı sağlanarak Türkiye’deki belediyelerin finansmanında AYB fonlarının kullanımının arttırılması hedefleniyor.
 
AYB tarafından yapılan açıklamasına göre, hibe anlaşması halihazırda İller Bankası ile su, atıksu ve katı atık sektörlerindeki yatırım projelerinin finansmanı kapsamında yürütülmekte olan 150 milyon Avro’luk AYB kredisi paketine birleşik olacak. Hibe katkısı ile, uzun vade oranları ve geniş faiz, kur olasılıkları yönünden uygun koşuldaki AYB kredisi, belediyeler için daha avantajlı duruma gelecek.
 
Avrupa Birliği Komisyonu kaynakları kullanılarak temin edilen bu hibe ile İller Bankası mevcut kurumsal kapasitesinin teknik uzmanlık, proje değerlendirme, uluslararası ihale usulleri, finansal yönetim ve ihtiyaç duyulan diğer alanlarda desteklenmesi amaçlanıyor. Bunun yanı sıra, yatırım projelerinin hazırlanması için gerekli olan masrafları karşılamak üzere bir hibe bileşeni sunularak, yatırımların ödenebilirliği artırılacak.
 
Uzun vadeli krediler ile hibelerin karışımına dayanan bu anlaşma, Avrupa Birliği’nin Türk belediye sektöründeki öncelikli yatırımlara gösterdiği güçlü desteğin iyi bir örneğini oluşturmakta.
 
TOKİ Haber