Ulaşım
20 Ağu 2015 15:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:08

Ilgaz Dağı'nda sona doğru...

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Ilgaz Dağı Tüneli'ndeki çalışmalarla ilgili "İnşallah Ocak ayında ışığı göreceğiz, Nisan ayında da taşıt geçişine başlayacak" dedi.

Ilgaz Dağı'nda sona doğru...
Özcan, beraberinde Ak Parti Çankırı milletvekilleri Hüseyin Filiz ve Muhammet Emin Akbaşoğlu, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç ve Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar ile birlikte tünel çalışmalarını yerinde inceledi. Gazetecilere açıklama yapan Özcan, tünelin yılların özlemi haline geldiğini söyledi. Sol tünelde 4 kilometrelik kısmın açıldığını görmenin, kendisini mutlu ettiğini aktaran Özcan, "Ayrıca tünelin ağzından Ilgaz ilçe sapağına kadar bağlantı yolları tamamlandı. Bu yol Çankırı'yı, hem Kastamonu'ya hem de Karadeniz'e yaklaştıracaktır. Buda turizm hareketliliği getirecektir. Özlemle 2016 yılı ocak ve nisan ayını bekliyoruz. İnşallah ocak ayında ışığı göreceğiz, nisan ayında da taşıt geçişine başlayacak" diye konuştu.

"Bölgedeki iller bu hareketlilikten üzerine düşeni alacaktır"

Milletvekili Hüseyin Filiz de AK Parti hükumeti tarafından yaklaşık 500 milyon lira harcanarak tünelin inşa edildiğini belirtti. Tünelin Çankırı'nın önünü açacağını vurgulayan Filiz, şöyle konuştu: "Bu proje sadece Kastamonu'ya ulaşım olarak anlatılırsa eksik kalır, zira bu güzergah Çankırı'yı da kapsıyor. Bu güzergahı şu anda kullanan araç sayısının 5 yıl içinde iki katına çıkacağını düşündüğümüzde Çankırı başta olmak üzere bölgedeki iller bu hareketlilikten üzerine düşeni alacaktır."

Çankırı'da Türk-Japon ortaklığında bir lastik fabrikası kurulduğunu hatırlatan Filiz, şöyle devam eti: "Bu fabrika önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde yıllık lastik üretimini 10 milyona çıkartacak. Fabrika 10 milyon lastik üretimine geçtiğinde, bunun 8 milyonunu yırtdışına ihraç edecek. Lastik fabrikasında üretilen 10 milyon lastikten 8 milyonu Ilgaz Dağı Tünelini kullanarak İnebolu Limanı'na ulaşacak. Buradan da yurtdışına ihraç edilecek. Tünel sayesinde limana olan yakınlık bölgedeki diğer sektörleri de canlandıracak. Sanayi kuruluşlarının yurtdışına açılması açısından çok önemli olacak. Buradan limana daha kolay ulaşacak olan firmalar yurtdışına ihracat yapabilecek."

"Ilgaz önemli bir kış turizmi merkezi"

Muhammet Emin Akbaşoğlu ise AK Parti hükumetleri döneminde yapılan büyük yatırımlardan birinin de Ilgaz Dağı Tüneli olduğunu kaydetti. Güzergahın önemli olduğunu, bu güzergahın Karadeniz sahil yolunu E-80 üzerinden İstanbul'a bağlayacak bir fonksiyon görevi yapacağını anlatan Akbaşoğlu, "Önemli bir kavşak noktası olacak. Çankırı, Kastamonu ve civar illerimizin ulaşım, ticaret ve turizmine önemli katkıları olacağı muhakkak. Özellikle Ilgaz önemli bir kış turizmi merkezi. Kurşunlu'da bulunan termal otel önemli bir turizm merkezi. Bu bölgenin turizmi açısından bu tünelin çok büyük katkısı olacak" ifadelerine yer verdi.